2018-01-22 10:07:10
Φωτογραφία για Μεθοδολογία λήψης σωστών αποφάσεων
Καθημερινά κάνουμε επιλογές. Καθημερινά, κάθε στιγμή, παίρνουμε αποφάσεις για να... κάνουμε ή να μην κάνουμε κάποια πράγματα. Ποια είναι η διαδικασία μέσα από την οποία παίρνουμε αποφάσεις;

Λαμβάνω μία απόφαση σημαίνει επιλέγω μια σειρά ενεργειών ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια. Η απόφαση μπορεί να είναι διανοητικής φύσεως ή συναισθηματικής, μπορεί ακόμα να είναι λογική ή παράλογη.

Ποια είναι τα βήματα που μας οδηγούν στη λογική λήψη απόφασης;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα – θέμα για το οποίο θα πρέπει να επιλέξουμε τρόπο αντιμετώπισης.

Σε ένα δεύτερο στάδιο θα πρέπει να εξετάσουμε τις πολλές πιθανές λύσεις του προβλήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους τις οποίες το ίδιο το πρόβλημά μας δίνει, πρέπει να επιλέξουμε τη λύση, η οποία κατά την γνώμη μας αποτελεί την πλέον ικανή να λύσει το πρόβλημα αυτό.


Εφαρμόζοντας τη λύση, αυτόματα αξιολογούμε και τα αποτελέσματα αυτής της λύσης.

Όπως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα, έτσι υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι λήψης των αντίστοιχων αποφάσεων.

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, με στόχο να ομαδοποιήσουν αυτούς τους τρόπους. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνήθως έχουμε τέσσερις τρόπους, μέσα από τους οποίους. λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας.

Αυτοί είναι ο Διευθυντικός τρόπος, ο αναλυτικός τρόπος, ο διανοητικός και τέλος ο Συμπεριφορικός.

Καθένας απ’ αυτούς τους τρόπους λήψης αποφάσεων έχει και μια διαφορετική οπτική τής απόφασης. Επίσης υπάρχει διαφορετική διαδικασία, καθώς και διαφορετική αντιμετώπιση στις ροές των πληροφοριών, πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίζεται κάθε απόφαση που παίρνουμε.

Ας δούμε έναν έναν αυτούς τους τρόπους

Ο Διευθυντικός, άμεσος τρόπος

Το άτομο που επιλέγει τον διευθυντικό τρόπο είναι σίγουρα ένα άτομο που απαιτεί άμεσα αποτελέσματα. Παίρνει άμεσα τα ηνία μιας κατάστασης λαμβάνοντας γρήγορα αποφάσεις και έχοντας την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν άμεσα και χωρίς ενστάσεις.

Ακολουθεί κανόνες, και έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα την επικοινωνιακή τέχνη.

Στα αρνητικά αυτός ο τρόπος λήψης απόφασης είναι το γεγονός ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και όταν εντοπίζεται ένα πρόβλημα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ο Διευθυντικός τρόπος εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αντί των μακροπρόθεσμων λύσεων.

Ο αναλυτικός τρόπος

Προϋποθέτει καινοτόμα σκέψη και πρωτοποριακή και βασίζεται στην ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων από δεδομένα. Επίσης απαιτείται μεγάλη προσαρμοστικότητα και έχει θετικά αποτελέσματα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το αρνητικό σε αυτόν τον τρόπο λήψης απόφασης είναι η μεγάλη χρονοκαθυστέρηση λόγω της αναγκαιότητας συγκέντρωσης δεδομένων και γεγονότων αλλά και του ελέγχου, του πλήρους ελέγχου κάθε πτυχής του προβλήματος, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο αντιληπτικός τρόπος

Βασίζεται στη δημιουργικότητα και αναζητά λύσεις πέρα από συμβάσεις και το συνηθισμένο.

Προσανατολίζεται στην μακροπρόθεσμη επιτυχία και για αυτό ο τρόπος αυτός περιέχει και την παράμετρο του ρίσκου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα μέσα από μια ευρύτητα επιλογών.

Ο συμπεριφορικός τρόπος

Είναι ο τρόπος της μη σύγκρουσης με τα άτομα που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην εύρεση λύσης. Εμπεριέχει την πειθώ σαν το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα, όπως και το ομαδικό πνεύμα. Εστιάζει σε διαπραγματευτικές ικανότητες και είναι επιθυμητή λύση, αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους.

Τι συμβαίνει όταν έχουμε να λάβουμε μία απόφαση και είμαστε μέλη μιας ομάδας; Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους λειτουργούμε;

Πρώτος τρόπος/ Ο αυταρχικός τρόπος

Ο έλεγχος και η ευθύνη της απόφασης είναι του επικεφαλής της ομάδας. Είτε το αποτέλεσμα είναι θετικό, είτε αρνητικό ο αρχηγός, ο αυταρχικός αρχηγός, είναι πλήρως υπεύθυνος.

Δεν ζητά βοήθεια, ούτε ενδιαφέρεται για τις ιδέες των μελών της ομάδας και ο τρόπος απόφασης βασίζεται στις προσωπικές πληροφορίες και τον προσωπικό, εσωτερικό, δικό του τρόπο αντίληψης της κατάστασης. Η μέθοδος αυτή συνήθως παράγει ένα γρήγορο αποτέλεσμα και σε έκτακτη περίπτωση θεωρείται η καλύτερη επιλογή.

Έχει το μειονέκτημα ότι οι συμμετέχοντες καταβάλλουν μικρή προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας την απόφαση αυτή.

Επίσης τίθεται ένα θέμα ηθικής τάξης, εάν κάποιος ώς μέλος της ομάδας επηρεαστεί μεν από την απόφαση, αλλά εκ των πραγμάτων δεν είχε συμμετοχή στη λήψη της απόφασης αυτής.

Στην περίπτωση δε που το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο θετικό, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί αντιπάθεια και η πεποίθηση πως πολύ καλύτερα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση τον αυταρχικό αρχηγό της ομάδας.

Δεύτερος τρόπος/ Ο δημοκρατικός τρόπος

Στην περίπτωση αυτή η πλειοψηφία της ομάδας έχει το λόγο, με την ατομική ευθύνη να περνά σε δεύτερη μοίρα. Αυτό σε περίπτωση αποτυχίας αφήνει περιθώρια σε κάποιον να απέχει από την ευθύνη μιας απόφασης, για την οποία ο ίδιος είχε ψηφίσει διαφορετικά ή αρνητικά

Στον τρόπο αυτό παραδίδεται ο έλεγχος και η ευθύνη από τον αρχηγό στην ομάδα.

Τρίτος τρόπος/ Ο συλλογικός τρόπος

Ο αρχηγός της ομάδας με τα μέλη αυτής, συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας, αλλά η απόφαση λαμβάνεται από τον αρχηγό. Η ενθάρρυνση για την διατύπωση απόψεων, αντιλήψεων, ιδεών, πληροφοριών και γνώσεων σχηματοποιείται στις διαφορετικές οπτικές του προβλήματος.

Η συμμετοχή και η εμπλοκή της ομάδας αποτελούν τα πλεονεκτήματα για αυτόν τον τρόπο.

Απαιτεί εξαιρετική επικοινωνιακή τεχνική από τον αρχηγό, παράλληλα με την δυνατότητα να ακούει τους άλλους.

Τα μειονεκτήματα αφορούν στον ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο για να ληφθεί μια απόφαση, καθώς και στο μικρότερο επίπεδο ασφάλειας καθόσον στην απόφαση εμπλέκονται πολλοί με διαφορετικές οπτικές για το ίδιο θέμα.

Τέταρτος τρόπος/ Ο συναινετικός τρόπος

Ο έλεγχος και η ευθύνη της απόφασης βαρύνει όλη την ομάδα. Εδώ δεν υπάρχει ευθύνη για τον επικεφαλής. Η διαφορά με τον δημοκρατικό τρόπο βρίσκεται στο γεγονός ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουν πλήρως, με αποτέλεσμα την απόλυτη δέσμευση κάθε μέλους της ομάδας στην υλοποίηση της απόφασης. Συνήθως έχει μεγαλύτερη σε ποσοστό επιτυχία του αποτελέσματος της απόφασης.

Χρονοβόρα η διαδικασία, αλλά για ομάδα που θα λειτουργήσει για πολύ χρόνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί δυνατή δέσμευση μεταξύ των μελών της ομάδας

Πιθανότατα όλοι άνθρωποι έχουμε στοιχεία όλων αυτών των τρόπων που προαναφέραμε και τα χρησιμοποιούμε ανάλογα με την κατάσταση και τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε. Σίγουρο είναι ένα πράγμα. Καθημερινά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράξη όλα αυτά τα στοιχεία, να παίρνουμε αποφάσεις, να κάνουμε επιλογές.

Ευελπιστούμε πάντα ότι αυτές οι επιλογές είναι οι καλύτερες για εμάς.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ