2018-01-23 08:24:35
Φωτογραφία για Κύπρος: Ένας μαγνητικός για 50.000 κατοίκους
Πολύ μεγάλος, κατ’ αναλογία πληθυσμού, κρίνεται ο ιατρικός εξοπλισμός υψηλού κόστους που διαθέτει η Κύπρος, σύμφωνα με την τελευταία ανασκόπηση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο αριθμός των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι εντοπίζει και μειωμένη αξιοποίηση της διαθέσιμης πανάκριβης τεχνολογίας εξαιτίας του διαχωρισμού του τομέα της υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση στην Κύπρο «υπάρχει υψηλή πυκνότητα ιατρικής τεχνολογίας υψηλού κόστους που σε μεγάλο βαθμό δεν αξιοποιείται επαρκώς».

Για παράδειγμα, προστίθεται, «η Κύπρος διαθέτει πολύ υψηλό αριθμό αξονικών τομογράφων, (έναν για κάθε 30.000 κατοίκους) και μαγνητικών τομογράφων, (έναν για κάθε 50.000 κατοίκους), συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (22 αξονικοί και 14 μαγνητικοί τομογράφοι για κάθε 100.000 στην ΕΕ, 34 αξονικοί και 20 μαγνητικοί για κάθε 100.000 στην Κύπρο) οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι συγκεντρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου δεν είναι προσβάσιμοι για τους ασθενείς του δημοσίου».


Ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο, επισημαίνει η Έκθεση, «διαθέτει έναν μαγνητικό τομογράφο έναντι 17 στον ιδιωτικό τομέα και οι λίστες αναμονής για μαγνητική τομογραφία είναι μακρές) και προστίθεται: «γενικά ο χρόνος αναμονής αποτελεί σημαντικό πρόβλημα λόγω της περιορισμένης δυνατότητας του δημόσιου τομέα και σημαντικό λόγο για τον οποίο πολλοί δικαιούχοι του δημοσίου στρέφονται για περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα». Ωστόσο όπως αναφέρεται: «οι αναφερόμενες ανικανοποίητες ανάγκες λόγω του χρόνου αναμονής είναι σχετικά χαμηλές» γεγονός που αποδίδεται στο ενδεχόμενο «πολλοί ασθενείς να επιλέγουν να λάβουν περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα». «Ακόμη και στο φτωχότερο πεμπτημόριο, μόλις το 0,2% ανέφερε ακάλυπτη ανάγκη λόγο του χρόνου αναμονής του το 2014» επισημαίνει η έκθεση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ