2018-01-23 13:42:08
Φωτογραφία για Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος σε συνεργασία με το ΥΥΚΑ για τη νέα Πρωτοβάθμια
Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, σχετικά με την ανοικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και των Τοπικών Ομάδων Υγείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ε.Ν.Ε., με σκοπό την παράθεση των θέσεων του Επιμελητηρίου σχετικά με την ανάπτυξη - οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), τη θέση, το παρεχόμενο έργο, την εκπαίδευση (προπτυχιακό επίπεδο, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, διδακτορικοί τίτλοι, νοσηλευτική ειδικότητα κοινοτικής νοσηλευτικής), αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση των κοινοτικών νοσηλευτών στις δομές και υπηρεσίες της (Π.Φ.Υ.), καθώς και για το ενεργό ρόλο τους στη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους, σχετικά με την ανοικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και των Τοπικών Ομάδων Υγείας.


Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου παρέδωσαν στον κ. Βαρδαρό, υπομνήματα σχετικά με τις θέσεις της Ε.Ν.Ε. σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ρόλο του κοινοτικού νοσηλευτή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Επίσης ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για τα προγράμματα Κοινοτικής Νοσηλευτικής, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί από την Ε.Ν.Ε., καθώς και για προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και θα αφορούν την εκπαίδευση νοσηλευτών (άνεργους νοσηλευτές, νοσηλευτές εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, και εργαζόμενους νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων), στην Π.Φ.Υ. και την Κοινοτική Νοσηλευτική, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Erasmus: ENhANCE “EuropeanN curriculum for fAmily aNd Community nurse”.

Οικογενειακός νοσηλευτής

Αξιοσημείωτη δε, ήταν η αναφορά στον θεσμό του Οικογενειακού Κοινοτικού Νοσηλευτή αλλά και στη λειτουργία των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων από την πλευρά της Ε.Ν.Ε., τα οποία έλαβαν θετικά σχόλια και κατανόηση ως προς την αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής τους, ώστε να αυξήσουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ., να στηρίξουν την εφαρμογή της Π.Φ.Υ. στο Ε.Σ.Υ. και να αναβαθμιστεί - θεμελιωθεί ο ρόλος του Κοινοτικού Νοσηλευτή.

Κατόπιν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε. έθεσε το Επιμελητήριο στη διάθεση της Διεύθυνσης Π.Φ.Υ. για στενή συνεργασία, με κοινό σκοπό την πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη της Π.Φ.Υ., της λειτουργίας των ΤΟ.Μ.Υ και του αναβαθμισμένου ρόλου του κοινοτικού νοσηλευτή.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος και σύμπνοια απόψεων. Τέλος στην συνάντηση, ήταν παρόντες και μέλη από τον Τομέα Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ε.Ν.Ε., όπου συμμετείχαν και στον παραγωγικό διάλογο.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος χαιρετίζει τη σημερινή συνάντηση και ευελπιστεί στη συνέχεια της άψογης συνεργασίας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ