2018-01-23 14:57:08
Φωτογραφία για Λυνίσταινα δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Πέθανε μόνος και αβοήθητος
Αβοήθητος πέθανε χθες το πρωί ένας ηλικιωμένος στη Λυνίσταινα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά τις επιπτώσεις των ελλείψεων της Ηλείας στα ασθενοφόρα και στο διασωστικό προσωπικό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΚ Λυνίσταινας, Κων/νος Σμυρνής, το ασθενοφόρο που κλήθηκε να διακομίσει τον άτυχο ηλικιωμένο, ξεκίνησε από την Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μιάμιση ώρα για να φτάσει στο χωριό, όταν πια ο ασθενής είχε καταλήξει.

«Συγχαρητήρια στην ελληνική πολιτεία για την ερήμωση της περιοχής μας, την επόμενη φορά που θα αρρωστήσει κάποιος θα τον μεταφέρω με ίδια μέσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο και ας κινδυνεύω να πάω κατηγορούμενος, αφού βοήθεια δεν υπάρχει πουθενά. Άραγε οι φόροι και εισφορές του μπάρμπα Τάσου σε ποιο πολιτικό γραφείο πήγε για καρέκλες και γραφεία; Στις 10 το πρωί ο μπαρμπα-Τάσος είχε ακόμα τις αισθήσεις του. Τηλεφωνήσαμε στο ΚΥ Ανδρίτσαινας, αλλά δυστυχώς ο εφημερεύων γιατρός παρά τις εκκλήσεις μας δεν μπορούσε να αποχωρήσει από το πόστο του γιατί ήταν μόνος
. Το πλησιέστερο και μοναδικό ασθενοφόρο ήταν στην Αμαλιάδα σε απόσταση 90 χιλιομέτρων,  με αποτέλεσμα ο μπάρμπα Τάσος να αποβιώσει αβοήθητος», ανέφερε ο κ. Σμυρνής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι συγχωριανοί μου με κοιτούσαν στα μάτια και ντρεπόμουν που δεν μπορούσα να τους πω τίποτα».

«Πληγή» οι διακομιδές προς την Πάτρα

Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Μπαράκος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι το βασικότερο πρόβλημα του ΕΚΑΒ της Ηλείας είναι οι πολύ συχνές διακομιδές στα νοσοκομεία της Πάτρας, με συνέπεια να μην μπορούν τα ασθενοφόρα να εκτελέσουν άμεσα τα δρομολόγια για τα έκτακτα περιστατικά, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές.

«Από τις 900 περίπου διακομιδές που γίνονται τον μήνα στην Ηλεία, οι 90 περίπου είναι προς την Πάτρα. Καθημερινά γίνονται τρεις ή και τέσσερις διακομιδές προς την Πάτρα, λόγω των μειονεκτημάτων που έχουν τα νοσοκομεία της Ηλείας στις υγειονομικές τους υποδομές (έλλειψη ειδικοτήτων και εργαστηρίων, κλπ). Δεν είναι τσουβάλι ο άρρωστος να τον πηγαίνουμε πέρα δώθε, διότι ταλανίζεται και ο ίδιος και το περιβάλλον του, ενώ δεν έχουμε την ευχέρεια να δώσουμε το “ελεύθερο” σε ένα ασθενοφόρο να φύγει γρήγορα για την Ανδρίτσαινα και τη Φιγαλεία», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μπαράκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», τουλάχιστον οι μισές διακομιδές από το Νοσοκομείο του Πύργου προς την Πάτρα αφορούν καρδιολογικά περιστατικά που χρειάζονται στεφανιογραφία, καθώς στον Πύργο δεν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο και ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Στόχος η λειτουργία του ΕΚΑΒ Ζαχάρως

Σχετικά με τον Σταθμό ΕΚΑΒ στη Ζαχάρω, ο κ. Μπαράκος τόνισε ότι αν μέσα στο 2018 υλοποιηθούν ορισμένες προσλήψεις, θα καταφέρει να τον λειτουργήσει, ώστε να προσφέρει «ανάσα» στη νότια Ηλεία. Τη δεδομένη στιγμή, ο νομός μας έχει τρεις σταθμούς, σε Πύργο, Αμαλιάδα και Βάρδα, ενώ για τη Ζαχάρω έχει ιδρυθεί αλλά δεν λειτουργεί ένεκα έλλειψης ασθενοφόρου αλλά και διασωστών.

Όπως είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μπαράκος, χθες παραλήφθηκαν έξι ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδα και αναμένονται άλλα δεκατρία το προσεχές χρονικό διάστημα, ανανεώνοντας τον στόλο.

«Με τα νέα οχήματα θα ανακατανείμουμε τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ στους τρεις νομούς. Αν ενισχυθούμε σε προσωπικό, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε και τον τέταρτο τομέα στη Ζαχάρω», σημείωσε ο κ. Μπαράκος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ