2018-01-30 12:00:31
Φωτογραφία για Ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα αυτή την εποχή;
Πράσο, κουνουπίδι, καρότο, λεμόνι, αγκινάρα και μανταρίνι. Αυτά είναι τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα της εποχής, τα οποία θα προσφέρουν στον οργανισμό σου όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου.

Το πράσο – πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φλαβονοειδή, φολικό, οξύ, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνες Α, C, E και K, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο – έχει αντικαρκινικές καθώς και αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, προστατεύει την καρδιά και δρα κατά της αναιμίας. Επίσης είναι διουρητικό τρόφιμο.

Το κουνουπίδι θεωρείται υπερ-τροφή. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C, σίδηρο, φολικό οξύ, β- καροτένιο, βιταμίνες K, Β1, Β2, Β3, Β5 και B6, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, θειάφι, ιώδιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις φλεγμονές, τις καρκινικές μεταλλάξεις και τις τοξίνες.


Το καρότο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών Α, Β1, Β2, C, καθώς και προβιταμίνης Α (β-καροτένιο). Προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο, ενώ συμβάλλει στην καλή όραση και ιδιαιτέρως τη βραδινή. Επιπλέον τα καροτενοειδή φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση κατά της εμφάνισης καταρράκτη και στον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, ενώ δρουν και κατά της ινσουλινοαντίστασης.

Το λεμόνι προσφέρει στον οργανισμό άφθονη βιταμίνη C – γι΄ αυτό θεωρείται ιδανικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει την καρδιά, είναι αντικαρκινικό και κατάλληλο για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Εκτός από βιταμίνη C, το λεμόνι περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, ενώ είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο.

Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β3, Β9, C,E, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Ακόμα, περιέχει ινουλίνη, ένα προβιοτικό που προάγει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Ίσως είναι το λαχανικό με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Μελέτες του Ινστιτούτου Φυσιολογίας και Χημείας του γερμανικού πανεπιστημίου του Tubingen έχουν δείξει ότι έστω και αν το συκώτι έχει ήδη υποστεί κάποιες βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, οι βλάβες αυτές μειώνονται με τη λήψη εκχυλίσματος από φύλλα αγκινάρας.

Το μανταρίνι διαθέτει άφθονη βιταμίνη C, νιασίνη και θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β), βήτα-καροτένιο (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας), κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και υψηλή ποσότητα εσπεριδίνης στη φλούδα τους, η οποία του χαρίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι αντικαρκινικό, προστατεύει από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη (σύμφωνα με ιαπωνικές έρευνες). Επίσης θεωρείται φυσικό ηρεμιστικό!

Ραδίκια, σπανάκι, μήλα και πορτοκάλια

Επιπλέον, από τώρα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου μπορείς να καταναλώνεις ολόφρεσκα αντίδια, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, ραδίκια, σέσκουλο και σπανάκι.

Από φρούτα, εκτός από μανταρίνια και λεμόνια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και το γκρέιπφρουτ θα σε εφοδιάσουν με την πολύτιμη βιταμίνη C, που χρειάζεσαι για να έχεις καλή άμυνα στις ιώσεις, στη γρίπη και σε ένα πλήθος άλλων ασθενειών.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ