2018-01-30 15:34:22
Φωτογραφία για Χωρίζουμε αλλά χωρίς να την πληρώσουν τα παιδιά
Το να λες στα παιδιά σου ότι η μαμά και ο μπαμπάς χωρίζουν είναι ίσως η πιο δύσκολη κουβέντα που έχεις να κάνεις σε όλη σου τη ζωή. Υπάρχουν όμως τρόποι να γίνει πιο ανώδυνη.

Ακόμα και αν τα παιδιά έχουν καταλάβει ότι δεν είστε ευτυχισμένοι, ακόμα και αν οι τσακωμοί ανήκουν στην καθημερινή σας ρουτίνα, είναι για εκείνα δύσκολο να δεχτούν ότι οι γονείς τους χωρίζουν.

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε με τον σύζυγό σας για το πώς θα το πείτε στα παιδιά. Όχι με την πάσα λεπτομέρεια, προφανώς, αλλά τουλάχιστον να έχετε μια κοινή γραμμή έκφρασης.

Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να κάνετε είναι να αρχίσετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον. Σίγουρα δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να εκσφενδονίσετε κακίες και παράπονα στον σύντροφό σας ή εκείνος σε εσάς. Το διαζύγιο πρέπει να ανακοινωθεί στα παιδιά ως μια κοινή σας απόφαση. Ακόμα και εάν ένας από τους δυο σας είναι ο πλέον απαράδεκτος άνθρωπος, τα παιδιά σίγουρα το έχουν καταλάβει…Δεν χρειάζεται να μετατρέψετε τη στιγμή της ανακοίνωσης σε σαπουνόπερα.


Και τι να τους πούμε;

Το τι και πώς θα πείτε εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών.

-Αν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, προσεγγίστε τα με ένα βιβλίο για το διαζύγιο, ειδικό για την ηλικία τους. Πείτε τους ότι θα είστε ακόμα οικογένεια, αλλά θα είστε μια… διαφορετική οικογένεια.

-Για τα μεγαλύτερα παιδιά, πείτε τους ότι αποφασίσατε να ζήσετε χωριστά γιατί έτσι θα είστε όλοι πιο ευτυχισμένοι.

-Πείτε το με σιγουριά χωρίς να αφήνετε υπονοούμενα ότι αυτή τη απόφαση μπορεί να αλλάξει.

-Δώστε τους στοιχεία για ό,τι χρειάζεται να ξέρουν: Τι θα γίνει τώρα; Θα μένει ο μπαμπάς σε άλλο σπίτι; Κάθε πότε θα τον βλέπουν; Θα πηγαίνετε όλοι μαζί διακοπές ή χωριστά;

Όπως και αν επιλέξετε να ανακοινώσετε στα παιδιά αυτή την απόφαση, υπάρχουν 6 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε:

1.Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να φταίνε τα ίδια για τον χωρισμό. Ο χωρισμός είναι κάτι που αφορά μόνο εσάς τους δύο, μόνο εσείς έχετε την ευθύνη.

2.Πείτε τους ότι τα αγαπάτε και θα τα αγαπάτε πάντα. Μπορεί να μην είστε σύζυγοι πια, πάντα όμως θα είστε οι γονείς τους.

3.Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν άνετα να σας κάνουν ερωτήσεις και να νιώσουν όπως θέλουν. Μπορεί να σας φωνάξουν, να σας κατηγορήσουν, να μην σας μιλήσουν καν 4.Πρέπει και οι δυο ενήλικες να παραμείνετε ήρεμοι. Μεταξύ σας μπορεί να ξεσπάτε τα νεύρα σας αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εκφράσετε όλα σας τα συναισθήματα. Τώρα είναι η στιγμή να εκφραστούν τα παιδιά.

5.Εάν νομίζετε ότι δεν έχετε τον τρόπο, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν οικογενειακό σύμβουλο για να σας πει ακριβώς πώς να το χειριστείτε.

6.Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε σχετικά το σχολείο και τις δασκάλες τους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ