2018-02-01 08:21:21
Φωτογραφία για Νωρίς στην εφηβεία, το εμβόλιο κατά του HPV παρέχει το μεγαλύτερο όφελος
Επιδημία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λοίμωξη από τον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) καθώς στο 50% των τεστ Παπανικολάου υποδηλώνεται η παρουσία του. Το 90% των λοιμώξεων υποστρέφει από μόνο του  -εξαρτάται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος- αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Ο HPV είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τον οποίο ευθύνεται σχεδόν 100% προκαλεί και άλλους  καρκίνους.

Το εμβόλιο κατά του HPV νωρίς στην εφηβεία, παρέχει το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ομιλητές σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή τη νέα εκστρατεία της φαρμακευτικής εταιρείας MSD Ελλάδας για την προστασία από τον ιό HPV.

«Ένα κορίτσι 11-12 ετών με ένα εμβόλιο HPV, θα έχει 90% προστασία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» σημείωσε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός.


Όπως ανέλυσε ο κ. Αγοραστός, ο ιός HPV προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, ο επικίνδυνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, των ανδρικών γεννητικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα και οισοφάγου.

Το νέο εμβόλιο HPV που κυκλοφορεί, το κόστος του οποίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου για έφηβα κορίτσια βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, παρέχει προστασία από 9 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV.

Πάνω από το 80% των γυναικών θα μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Πιο συχνά, το χρονικό διάστημα μιας γυναίκας για την αρχική εκδήλωση μιας HPV λοίμωξης είναι από την εφηβεία μέχρι τα 25 έτη.

Τονίστηκε επίσης, ότι το εμβόλιο κατά του HPV, είναι απαραίτητο και για τους άνδρες, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει οδηγία από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ότι προτείνεται και για άνδρες ομοφυλόφιλους έως 25 ετών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ