2018-02-01 12:34:02
Φωτογραφία για ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΜΑΘΙΟΥΣ ΝΙΜΙΤΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Με την ελπίδα ότι θα έχει και στα Σκόπια κάποιες καλές συναντήσεις, όπως και στην Αθήνα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Ο κ. Νίμιτς, βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στα Σκόπια, θα συζητήσει τις προτάσεις που ο ίδιος παρουσίασε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις προθέσεις και προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Χθες, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η στάση του κόμματός του είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI του Αλί Αχμέτι.


«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τον νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε και σημείωσε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι δήλωσε πως η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης. «Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα», είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της πΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του Μάθιου Νίμιτς, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, καθώς υπάρχει πολιτική βούληση και οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.

Αισιοδοξεί ο Αμερικανός πρεσβευτής

«Αισιόδοξος» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ σε μεταμεσονύχτια συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή», ενώ τόνισε ότι «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» κι αυτό είναι κοινή πεποίθηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας, επιμένοντας ότι «οι χώρες αυτές πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που είναι επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος και με την έννοια της εξωτερικής επιρροής.

Ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να προκαλέσει σύγχυση ως προς τον προσανατολισμό αυτών των χωρών, καθώς και στη διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, και εξήγησε ότι για αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά και ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή από τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο έως στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα «γεωπολιτικό κρίκο» μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.   

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ