2018-02-03 12:05:14
Φωτογραφία για Οι ΤΟΜΥ απέτυχαν: Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να απορροφήσουν τους γιατρούς που απολύθηκαν το 2014
«Οι ΤΟΜΥ ήδη απέτυχαν καθώς οι γενικοί γιατροί γύρισαν την πλάτη στις προκηρύξεις». Αυτό δήλωσε μιλώντας μας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης ο οποίος τάσσεται σαφώς αρνητικός στην εφαρμογή του gate keeping στις μονάδες ΤΟΜΥ σύμφωνα με το σύστημα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους γενικούς γιατρούς.

Μ.Τ.- https://dailypharmanews.gr/

«Οι ΤΟΜΥ απέτυχαν ήδη ως εγχείρημα επειδή οι ίδιοι οι γιατροί τους γυρίζουν την πλάτη, μη συμμετέχοντας στις προκηρύξεις για την στελέχωσή τους», μας είπε ο κ. Ψυχάρης και συνέχισε: «Για αυτό το λόγο πήραν πίσω το ηλικιακό όριο αλλά έδωσαν παράλληλα και παράταση... Αλλά δεν είναι δυνατόν να στήσεις την πρωτοβάθμια στους γενικούς γιατρούς και να διώξεις από τη χώρα όλους τους γιατρούς των υπόλοιπων ειδικοτήτων...».

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι πολίτες σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. «Παρά το σεβασμό που έχω στους γενικούς γιατρούς, πιστεύω πραγματικά ότι μία γυναίκα με μητρορραγία, δεν θα περιμένει πρώτα να της δώσει άδεια ο γενικός γιατρός πριν πάει σε γυναικολόγο... Δεν ταιριάζει με την ελληνική νοοτροπία αυτό», σημειώνει.


Εκτός αυτού όμως, ο έμπειρος συνδικαλιστής ασκεί κριτική, παρότι φίλα προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, και στην κυβέρνηση που συνεχίζει να δίνει μόλις 5% του ΑΕΠ στην Υγεία. «Αυτό αναγκάζει τον Έλληνα πολίτη να βάζει το χέρι στη τσέπη και έχουμε φτάσει ένα 40,3% της δαπάνης να είναι ιδιωτικό», τονίζει ο κ. Ψυχάρης. Αντίθετα, κρίνει, αν πάρουν πίσω στα Κέντρα Υγείας όλους τους γιατρούς που δικαιώνονται από τα δικαστήρια και βγει και η προκήρυξη των 450 μονίμων που έχει υποσχεθεί ο κ. Ξανθός για τα Κέντρα Υγείας, θα πάρει ανάσα το σύστημα και θα βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών.

Να θυμίσουμε ότι το 2014 κλήθηκαν όλοι οι γιατροί που εργάζονταν στα πολυιατρεία πρώην ΙΚΑ , μετά ΕΟΠΥΥ, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και όσοι δεν το έκαναν, απολύθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ. Πολλοί εξ αυτών κατέφυγαν ωστόσο στη Δικαιοσύνη και τώρα δικαιώνεται η μία ομάδα μετά την άλλη. Πρόσφατα μάλιστα βγήκε απόφαση για 300, που η Δικαιοσύνη κρίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Στην περίπτωση που αυτές έχουν καταργηθεί (καθώς εν τω μεταξύ έκλεισαν πολλά Κέντρα Υγείας), πρέπει να απορροφηθούν σε γειτονικά.

Αυτό που ζητεί η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ είναι να επιστρέψουν όλοι οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας και να τους δοθεί ένα ικανό χρονικό διάστημα 3-5 ετών ώστε άλλοι μεν να συνταξιοδοτηθούν, άλλοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, αφού βάλουν σε τάξη την ζωή τους, τα δάνειά τους και γενικά διευθετήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να κλείσουν τα ιατρεία τους με τάξη και ηρεμία.

Εξάλλου ο κ. Ψυχάρης μας είπε ότι περιμένει να υλοποιήσει ο υπουργός Υγείας την προκήρυξη 450 μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας την οποία είχε προαναγγείλει για τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά ακόμα εκκρεμεί.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ