2018-02-04 01:56:50
Φωτογραφία για Επικουρικοί ΕΣΥ: Αγώνας δρόμου για μονιμοποίηση εντός του έτους
Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag

Δεν καλύπτονται τα κενά, ακόμη κι αν ολοκληρωθούν οι εξαγγελθείσες προκηρύξεις, επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στους νοσοκομειακούς γιατρούς για προσλήψεις των επικουρικων που υπηρετούν σε μόνιμες θέσεις μέσω προκηρύξεων για προσλήψεις που θα ανακοινωθούν εντός του έτους. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ οι 6.500 κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ είναι τόσες, που σε λίγο τα νοσοκομεία θα είναι κενά από ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συναντήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μετά τη συνάντηση, από το υπουργείο ανακοινώθηκε η προκήρυξη 1000 μονίμων θέσεων προσωπικού και 1500 μονίμων θέσεων γιατρών, με στόχο την πρόσληψη επικουρικών εργαζομένων.

Από την πλευρά της η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι στο τέλος του χρόνου απολύονται μόνιμα 2.900 επικουρικοί γιατροί και προσωπικό με την οριστική λήξη των συμβάσεών τους, αμφισβητώντας την επάρκεια των θέσεων για νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και του χρόνου που απαιτείται, ακόμη κι αν προκηρυχθούν οι παραπάνω θέσεις, προκειμένου να μην απολυθεί κανείς και δημιουργηθούν στο σύστημα ανυπέρβλητα κενά.


Το υπουργείο

Αναλυτικά, κατά την πρόσφατη συνάντηση από την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για πληρωμή των επικουρικών γιατρών καθ' όλη τη διάρκεια του 2018, αλλά και για να μην απολυθεί κανείς επικουρικός εργαζόμενος, γιατρός ή λοιπό προσωπικό, ως τη λήξη των συμβάσεων στις 31.12.2018.

Προανήγγηλε ότι με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να προκηρυχθούν, εντός του 2018, περίπου 1000 μόνιμες θέσεις, λοιπού προσωπικού σε ειδικότητες, τμήματα και νοσοκομεία που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι που έχει παραταθεί η θητεία τους. 

Και ακόμη, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν τμηματικά 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών, που θα αφορούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα τμήματα – κλινικές των νοσοκομείων που έχουν τεκμηριωμένες ανάγκες στελέχωσης. 

Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι "με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα Υγείας και μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από όσες έχουν μέχρι σήμερα προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο 2018. Ήδη 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατάθηκε η θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ . Η προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό bonus στις κρίσεις" . 

Η ΕΙΝΑΠ

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της ΕΙΝΑΠ είχαν νεώτερη συνάντηση με εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εκτιμούν ότι προβλήματα θα αρχίσουν να δημιουργούνται πάλι, όχι μόνο με την πληρωμή, αλλά κυρίως με την οριστική απόλυση μετά από 11 μήνες των 2.900 επικουρικών που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι παρά τις υποσχέσεις, οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών γίνονται με το σταγονόμετρο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και θα γίνει ακόμα δυσκολότερη. 

Σε ότι αφορά την κάλυψη κενών θέσεων, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ σημείωσαν ότι κατά τη συνάντησή τους, ο υπουργός προανήγγηλε για το πρώτο εξάμηνο του 2018 την προκήρυξη 1.500 μόνιμων θέσεων γιατρών επιμελητών β΄, βάσει των κριτηρίων που θέτει η καινούργια υπουργική απόφαση, ενώ παράλληλα δέχτηκε πολλές προτάσεις της ΕΙΝΑΠ για αλλαγές στα κριτήρια για τις κρίσεις των γιατρών.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ σημείωσαν πως στόχος της Ένωσης είναι η πρόσληψη όλων των επικουρικών γιατρών και της λίστας, και αυτών που βρίσκονται ήδη με θητεία, διότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 6.500 και τα νοσοκομεία μας σε λίγο καιρό θα είναι κενά από ιατρικό επιστημονικό προσωπικό.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ