2018-02-08 01:49:25
Φωτογραφία για Στο μισό οι εισφορές για επαγγελματίες με 40 έτη ασφάλισης
http://insuranceworld.gr/

Μειωμένες κατά 50% μηνιαίες εισφορές θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (σε πρώην ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) αφού έχουν όμως συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και δεν χρωστούν στα πρώην Ταμεία τους και στον ΕΦΚΑ. Το μέτρο κρύβει παγίδα μείωσης σύνταξης, καθώς μειώνονται κατά 50% και οι συντάξιμες αποδοχές για όσο διάστημα καταβάλλονται μειωμένες εισφορές, με συνέπεια να πέφτει και ο συνολικός μέσος όρος αποδοχών που μετρούν για σύνταξη από το 2002 και μετά.

Η εγκύκλιος έρχεται από το άρθρο 39 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και χρειάστηκε να περάσουν 20 μήνες μέχρι να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας και να υπογραφεί από τον αρμόδιο υφυπουργό, Τ. Πετρόπουλο.

Ποιους αφορά

Από τη μείωση εισφορών εξαιρούνται οι μισθωτοί εργαζόμενοι. Σύμφωνα με παράδειγμα της εγκυκλίου, ασφαλισμένος που πληρώνει εισφορές ως μισθωτός (πρώην ΙΚΑ) και ως ελεύθερος επαγγελματίας (ΟΑΕΕ) υπάγεται σε μείωση αν έχει 40ετία, αλλά η υπαγωγή του στην εν λόγω ρύθμιση είναι δυνατή μόνο για το ελεύθερο επάγγελμα.


Επιπλέον, η μείωση που παρέχεται στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα ισχύει για τον κλάδο ασθένειας (θα πληρώνουν δηλαδή κανονικά και ολόκληρο το 6,95%) αλλά μόνον για τον κλάδο σύνταξης και τους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης ή και εφάπαξ, στους οποίους οι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορές 7% και 4% αντίστοιχα.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις της εγκυκλίου για να πάρει κάποιος επαγγελματίας μείωση 50% στις εισφορές από τον ΕΦΚΑ είναι:

* Να έχει συμπληρώσει 40 έτη πληρωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

* Να μη χρωστά στα Ταμεία και αν έχει ρύθμιση, να την έχει εξοφλήσει. Σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), αν χρωστά στο ένα (π.χ. ΟΑΕΕ) και στο άλλο Ταμείο (ΕΤΑΑ) δεν οφείλει και έχει 40ετία, τότε δικαιούται μείωση 50% στις εισφορές του για τη δραστηριότητα που ασκεί και υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΤΑΑ.

* Να έχει πληρώσει τυχόν πλασματικό χρόνο με τον οποίο να φτάνει στα 40 έτη, ανεξάρτητα αν ο υπόλοιπος πλασματικός δεν έχει εξοφληθεί.

* Να έχει πληρωθεί ο τυχόν χρόνος προαιρετικής ασφάλισης έως τα 40 έτη. Στην 40ετία συνυπολογίζεται και η διαδοχική ασφάλιση. Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας έχει 25 χρόνια σε ταμείο μισθωτών και τα 14 τελευταία σε ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ, συμπληρώνει συνολικά 39 έτη και με ένα έτος εξαγορά πλασματικού χρόνου έχει 40 έτη, οπότε δικαιούται μείωση εισφορών, εφόσον παραμείνει ελεύθερος επαγγελματίας.

«Παγίδες»

Οι χαμηλές εισφορές κόβουν ανάλογα και τμήμα σύνταξης. Για όσο διάστημα -από τα 40 έτη και μετά- πληρώνονται μειωμένες 50% εισφορές, οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζεται στο 50%!!! Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας με μηνιαίο (ασφαλιστέο) εισόδημα 1.500 ευρώ πληρώνει σήμερα 300 ευρώ το μήνα (1.500Χ20%=300). Με μείωση εισφορών θα πληρώνει 150 ευρώ αλλά για τον υπολογισμό σύνταξης θα πιάνονται 750 ευρώ εισόδημα και όχι τα 1.500 ευρώ. Αν μείνει στο μέτρο δηλαδή για 3 χρόνια, αυτά τα χρόνια θα έχει συντάξιμες αποδοχές 750 ευρώ και όχι 1.500.

Το μικρό δέλεαρ είναι ότι θα έχει μια προσαύξηση 2% στο ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης από το 40ό έτος και μετά, αλλά επί χαμηλότερου μέσου όρου συνολικών συντάξιμων αποδοχών.

Η δεύτερη «παγίδα» της διάταξης ακυρώνει τα «αναδρομικά» Οσοι έκαναν αίτηση από 1/1/2017 και λόγω καθυστερημένης έκδοσης εγκυκλίου πλήρωναν αυξημένη εισφορά και όχι με μείωση 50% ενώ είχαν τις προϋποθέσεις, θα εξεταστούν με την εγκύκλιο αλλά η διαφορά των επιπλέον εισφορών που κατέβαλαν, δεν θα τους επιστραφεί, παρά θα συμψηφιστεί με τις πληρωμές των επόμενων μηνών!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ