2018-02-09 14:06:15
Φωτογραφία για Αγρίδια Λεμεσού: Ένας ορεινός προορισμός για κάθε γούστο
Περιδιαβαίνοντας την επαρχία Λεμεσού, 5 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγρού, ξεπροβάλει ένα πανέμορφο χωριό, τα Αγρίδια. Πρόκειται για ένα χωριό με πλούσια άγρια βλάστηση, αλλά και γειτονιές ξεχωριστής ομορφιάς με στενά δρομάκια και σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Τα Αγρίδια είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Πιτσιλιάς στην επαρχία Λεμεσού. Είναι χτισμένο σε μια ξεχωριστή τοποθεσία, σε μια πλαγιά ντυμένη με τα ομορφότερα χρώματα της Φύσης. Αποτελεί μάλιστα το ένατο ψηλότερο χωριό της Κύπρου, στα 1100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό με ελικοειδή στενά δρομάκια, παλιά παραδοσιακά σπίτια που στις αυλές τους έχουν κληματαριές και πολύχρωμες γλάστρες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πλούσια φυσική βλάστηση καθώς και η «πληθωρική χρήση του τοπικού πετρώματος, ιδιαίτερα του διαβάση και του γάββρου», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Καρούζης. Μια από τις ομορφότερες, όμως, εικόνες που θα αντικρίσει ο επισκέπτης των Αγριδιών είναι τα γαϊδουράκια που «βοηθούν» τους αγρότες στις γεωργικές εργασίες τους.


Η ονομασία του χωριού, σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, σημαίνει κτήματα. Επιπρόσθετα, η ονομασία συνδέεται με ένα ιστορικό γεγονός. Συγκεκριμένα, το χωριό παραχωρήθηκε ως κτήμα στον Ιούλιο, ένα Φράγκο ιερωμένο.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση με θέα τόσο τον γραφικό οικισμό των Αγριδιών όσο και τα γειτονικά χωριά. Επιβάλλεται επίσης να επισκεφθείτε τους δυο μουσειακούς χώρους των Αγριδιών, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και τον παραδοσιακό ελιόμυλο, καθώς και το γοητευτικό φράγμα του.

Ενδιαφέρον επίσης αποτελέι η παράδοση που συνδέει την ονομασία του χωριού με τα άφθονα άγρια γίδια (αγρινά) που υπήρχαν στην περιοχή.

Ενδιαφέρον επίσης αποτελέι η παράδοση που συνδέει την ονομασία του χωριού με τα άφθονα άγρια γίδια (αγρινά) που υπήρχαν στην περιοχή.

Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ