2018-02-12 10:12:13
Φωτογραφία για ΥΠΕΘΑ: Πούλησε 8 rolex σαν του Τζειμς Μποντ για € 59.741
■ ΤΑ ΠΗΡΕ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ.

■ Στο «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν» ο Ρότζερ Μουρ φορούσε το Rolex Submariner.

■ Είναι υδατοστεγανά Rolex Submariner 5513 των δεκαετιών '60 και '70 που χρησιμοποιούσε σε καταδύσεις η ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στα χέρια του γνωστού οίκου κοσμημάτων Kessaris, αντί τιμήματος 59.741 ευρώ, πέρασαν οκτώ ρολόγια Rolex Submariner 5513 που έβγαλε στο σφυρί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για μια σειρά ρολογιών με σημαντι­κή συλλεκτική αξία, κατασκευής των δεκαε­τιών 1960 και 1970, τα οποία για περισσότερα από 50 χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους βατραχανθρώπους ως ρολόγια καταδύσεων, αφού χάρη στην ανθεκτικότητα τους και την πρωτοποριακή κατασκευή τους είχαν υδατοστεγανότητα μέχρι και 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα συγκε­κριμένα ρολόγια, όπως προκύπτει με βάση σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΘΑ με ημερομηνία 22/1/2018, «εκποιήθηκαν/(αξιοποιήθηκαν το 2017» αποφέροντας το παραπάνω ποσό που θα διατεθεί για να καλύψει επιχειρησιακά ανάγκες του στρατεύματος. 


Να ση­μειώσουμε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε συνολικά στην κατοχή του 16 ρολόγια Rolex Submariner, με τα υπόλοιπα οκτώ να πρόκειται να βγουν επίσης σε ανοιχτή δημοπρασία εντός των επόμενων μηνών. Την ευθύνη διεξαγωγής του σχετικού δημοσί­ου διαγωνισμού έχει το ΓΕΕΘΑ με την υποχρέωση ανάρτησης του στη Διαύγεια. Η τιμή πώλησης των πρώτων οκτώ Rolex κυ­μάνθηκε μεταξύ 7.200 και 7.500 ευρώ, με τις εταιρείες: Ώρα Καίσαρης ΑΕΕ και Καίσαρης Κωνσταντίνος του Βασιλείου να πλειοδοτούν και να αποκτούν μερικά από τα τελευταία ρολόγια- θρύλους των βατραχανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρό­κειται για ρολόγια που περνούσαν από χέρι σε χέρι μεταξύ των ανδρών που υπηρετούσαν στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, η ζωή των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη και σκληρή εκπαίδευση κάτω από το νερό, εξαρτιόνταν οπό την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία τους. Τα Rolex Submariner, άλλωστε, ήταν από τα πρώτα που αποκτήθηκαν από την ΟΥΚ, σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της, ακριβώς πριν από 60 χρόνια. Σε αυτή την πορεία μέσα στον χρόνο, αρκετά δεν τα κατάφεραν. Η συνεχής καταπόνησή τους και η σε συνθήκες πολέμου χρήση τους από τους βατραχανθρώπους είχε ως απο­τέλεσμα -μολονότι η κατασκευή τους ήταν από καθαρό ατσάλι­ να καταστούν, σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, «επιχειρη­σιακά μη αναγκαία», για να καταλήγουν εν συνεχεία κάπου στα αζήτητα, ακόμη και να χαθούν. Από τη συγκεκριμένη μοίρα θα γλιτώσουν μόνο 16 κομμάτια, τα οποία, αφού επιδιορθωθούν, συντηρηθούν και αποκτήσουν πάλι κάτι από τη χαμένη λάμψη τους, θα βρεθούν εκ νέου στο χέρι κάποιου, ενδεχομένως συλ­λέκτη, ο οποίος πέρα από την ομορφιά και τη διαχρονικότητά τους θα μπορέσει να εκτιμήσει και την πολεμική τους προϋπη­ρεσία στις τάξεις των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Το ρολόι του Τζέιμς Μποντ

Λένε ότι η σωστή επιλογή ρολογιού Ξεχωρίζει τους άνδρες από τα αγόρια. Η παραπάνω άποψη θα μπορούσε να ταιριάζει γάντι στο Rolex Submariner 5513, δεδομένου ότι, εκτός από τους Έλληνες βατραχανθρώπους βρέθηκε περίπου την ίδια εποχή και στο χέρι ενός εκ των πλέον γνωστών και αγαπημένων κατα­σκόπων του κινηματογράφου: του Τζέιμς Μποντ. Το συγκεκρι­μένο ρολόι μάλιστα ήταν αυτό που ο ίδιος ο Ίαν Φλέμινγκ (συγγραφέας των μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ) είχε περιγράψει ως το ρολόι που φορούσε ο ήρωας του. Το συγκεκριμένο μάλιστα έδειχνε την ώρα σε τρείς ταινίες Τζέιμς Μποντ: «Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος», «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» και «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν». Στην τελευταία, με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ, το Submariner είναι οπλισμένο με ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο ενεργοποιούνταν με την περιστροφή της στεφάνης. Σε κάποιο στιγμή της ταινίας ο πρωταγωνιστής το χρησιμοποιεί για να ξε­κουμπώσει «αέρινα» το φερμουάρ μιας από τις καλλονές που τον πλαισίωναν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω πουλήθηκε το 2015 σε δημοπρασία στη Γενεύη αντί 335.000 ευρώ.

Του Γιώργου Διονυσόπουλου[email protected]

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-11/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ