2018-02-12 20:34:04
Φωτογραφία για «ΚΕΝΑ ΑΕΡΟΣ» στην αγορά F-35 Τουρκίας & Ισραήλ
• ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16.

• Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο η Τουρκία να «μαζέψει» τα σχέδιά της για τα νέα μαχητικά, ενώ την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί ίσως στραφούν στα F-15.

• Ενώ το πρό­γραμμα των F-35 δείχνει να «φρενάρει» στην ευρύτερη περιοχή, η επιλογή της Αθήνας να αναβαθμίσει τα F-16 της διασφαλίζει τη δυναμική της ελληνικής αεράμυνας για τα επόμενα χρόνια.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ και σύνθετα προβλή­ματα «ταλαιπωρούν» το πρόγραμμα των «αόρατων μαχητικών» F-35 της Τουρκί­ας, το οποίο δείχνει να μην βρίσκεται πλέον σε σταθερή τροχιά. Την ίδια στιγ­μή, προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορεί να παραλάβει εγκαίρως τα F-35 εκφράζει και το Ισραήλ, το οποίο εξετάζει ως ενδιάμεση λύση μια ακόμη παραγγελία μαχητικών F-15. Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ακόμη το υπό εξέλιξη αεροσκάφος της Αμερικανικής Αεροπο­ρίας, τότε δικαιώνεται πλήρως η από­φαση της Αθήνας σε πρώτη φάση να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει, ώστε να καλύψει την άμυνα της χώρας, μεταθέτοντας για αρ­γότερα τις όποιες αποφάσεις για τα F-35.


Στόχος της Τουρκίας ήταν να ξεκι­νήσει από το 2019 τη σταδιακή έντα­ξη των μαχητικών F-35 στο οπλοστάσιό της, με προοπτική να αποκτήσει στρα­τηγική υπεροπλία στην περιοχή με την πλήρη αξιοποίηση του νέου αόρατου αε­ροσκάφους μέχρι το 2023, χρονιά κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγμα­τα για την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μια σειρά από γεγονότα, ωστόσο, φαίνεται να φρε­νάρουν σοβαρά τους σχεδιασμούς τόσο του Προέδρου όσο και του Γενικού Επι­τελείου της Τουρκίας.

Μια πρώτη σημαντική «εμπλοκή» για την Τουρκία έχει προκ'υψει μετά την απόφαση για την προμήθεια του αντια­εροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αε­ράμυνας της χώρας, που περιλαμβάνει τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη (μαζί με αυτά και τα F-35) όσο και τους πυραύλους αεράμυνας. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η εκατέρωθεν ανταλλαγή των πηγαίων κωδικών (source codes) των συστημάτων. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η ανάθεση του έρ­γου διασύνδεσης των όπλων της Τουρ­κικής Αεροπορίας στις εγχώριες εταιρείες Aselsan και Havelsan. Κάτι που σημαίνει ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα πρέπει να «παράσχουν» στην τουρκική αμυντι­κή βιομηχανία μεγάλο όγκο απόρρητων πληροφοριών.

Σενάρια «απαγκίστρωσης»

Ήδη αναλύσεις του διεθνούς αμυντικού Τύπου αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ανάθεση θα καθυστερήσει το πρόγραμ­μα των F-35. Συνδυάζουν δε την εξέλιξη με τις συναντήσεις που έγιναν πρόσφα­τα στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομη­χανίας (SSM) της Τουρκίας με αντιπροσωπείες από τη βρετανική αμυντική βι­ομηχανία, κυρίως με τις BAE Systems και Rolls-Royce, με στόχο να σχεδιά­σουν το μέλλον της προσπάθειας ενο­ποίησης των συστημάτων αεράμυνας. Οι αναλυτές αυτοί δεν αποκλείουν, μά­λιστα, και το ενδεχόμενο «απαγκίστρω­σης» της Τουρκίας από τον «πυρήνα» της ομάδας των F-35.

Το κλίμα αυτό ενισχύεται από άλλους δύο παράγοντες. Πρώτον, από το ενδε­χόμενο, παρά την προβολή της ως οι­κονομικής υπερδύναμης, η Τουρκία να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το βάρος μιας μαζικής προμήθειας F-35. Δεύτερον, από το γεγονός ότι η περίπλοκη σχέση των τελευταίων ετών με την Ουάσιγκτον οδηγεί πολλούς ηγετικούς παράγοντες της Τουρκίας να μην επιθυμούν την αποκλειστική αμυντική εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, άλλω­στε, ελήφθη και η απόφαση για την προ­μήθεια των S-400. Μια συμφωνία με ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός φαί­νεται να επικρατεί και στο Ισραήλ, με δύο πρόσφατα δημοσιεύματα της εφη­μερίδας «Haaretz» να κάνουν λόγο για «δίλημμα» στην ηγεσία της Αεροπορίας της χώρας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα πρέπει να κινηθούν στην άμεση παραγγελία περισσότερων αεροσκαφών F-35 ή να προχωρήσουν σε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα με παραγγελία σημαντικού αριθμού εξελιγμένων αερο­σκαφών F-15. Κατά τα δημοσιεύματα, οι υποστηρικτές της δεύτερης λύσης επι­σημαίνουν ότι τα F-15 είναι παραδοτέα άμεσα, δεν θα αντιμετωπίσουν «παιδι­κές ασθένειες» και έχουν ιδιαίτερα μεγά­λη ακτίνα δράσης αλλά και μεγάλο οπλι­κό φορτίο, παράγοντες σημαντικοί για την ισραηλινή Αεροπορία.

Οι εξελίξεις στις δύο χώρες δεν συνδέ­ονται μεταξύ τους. Δείχνουν, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα των F-35 «φρενάρει» στην ευρύτερη περιοχή. Και, κατά συνέπεια, δικαιώνουν την επιλογή της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει εδώ και τώρα με την αναβάθμιση των F-16, που θα δι­ασφαλίσει τις δυνατότητες της ελληνι­κής αεράμυνας χωρίς προβλήματα για τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας έναν σύγχρονο και ισχυρό στόλο μαχητικών.

Προς επίρρωση όλων αυτών, η ετή­σια αναφορά ΟΤ&Ε (Operational Test and Evaluation) για το πρόγραμμα των F-35 στις ΗΠΑ δείχνει επίσης καθυστε­ρήσεις. Σύμφωνα με την αναφορά, ο στόλος των F-35 παραμένει «επιχειρη­σιακά ακατάλληλος, αφού δεν καλύπτει ακόμη τις απαιτήσεις των κλάδων των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων», ενώ επισημαίνεται ότι «οι βελτιώσεις όλων των σχετικών παραμέτρων συγκριτικά με την προηγούμενη αναφορά (2016) ήταν από οριακή έως και ανύπαρκτη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ[email protected]

(ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ-11/02/2018 - ΦΩΤΟ: pronews - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αντιδράσεις σε ΗΠΑ για τα F-35 προς Τουρκία
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ