2018-02-14 19:07:00
Φωτογραφία για Έβρος και Ένοπλες Δυνάμεις: Μια άρρηκτη σχέση με ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση
Άρθρο του Αν. Τομεάρχη Άμυνας ΝΔ, Βουλευτή Έβρου

Αναστάσιου Δημοσχάκη

Η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας έχει ανοίξει μια ατζέντα θεμάτων που έχουν σχέση με τον Έβρο και τη Θράκη, γενικότερα.

Κι όπως έχει κάνει και με άλλα παρόμοια σοβαρά εθνικά θέματα, τα προσεγγίζει με περισσή επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. Άρχισε με το θέμα της Σαρίας και σύντομα θα θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων. Επιλέγει τη μυστική διπλωματία και τον αιφνιδιασμό, δείχνοντας ότι έχει κρυφή ατζέντα για μια σειρά ζητημάτων, που χρήζουν ευρείας διαβούλευσης, εξαντλητικών συζητήσεων και συναινέσεων.

Δυστυχώς, το Μέγαρο Μαξίμου ασχολείται με τη Θράκη και τον Έβρο μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Για ανέξοδες υποσχέσεις σε διάφορους τομείς, όπως ενέργεια, συγκοινωνίες, υποδομές, υγεία, γεωργία, κτηνοτροφία, αδυνατώντας όμως να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής μας.


Τους τελευταίους μήνες υπάρχει η διάθεση από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ για γενικότερες αλλαγές στις στρατιωτικές δομές σε όλη την Ελλάδα. Λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, πλέον του κλεισίματος των ΚΕΜ. Υποβόσκει μια διάθεση παρεμβάσεων για περαιτέρω μείωση των στρατοπέδων, ακόμα και στις ακριτικές περιοχές, αλλά και για βελτίωση της λεγόμενης επάνδρωσής τους, όπως διαρρέεται από το Υπουργείο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρύτερη περιοχή δεν προσφέρεται για πειραματισμούς. Την εποχή μάλιστα που οι προκλήσεις από την πλευρά των γειτόνων μας κλιμακώνονται με την ανάπτυξη μιας επιθετικής τακτικής.

Οι Ε Δ με όλες τις Μονάδες και τους Σχηματισμούς τους αποπνέουν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του Έβρου. Αποτελούν σημείο αναφοράς για το Νομό μας, καθώς και σημαντικό στοιχείο ενότητας, αλλά και το ισχυρό σημείο αποτροπής.

Συνορεύοντας με μια ευρύτερη περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας.

Πιστεύουμε ότι οι όποιες αλλαγές έχουν σχεδιαστεί να γίνουν δεν θα αγγίξουν τον πυρήνα της υπάρχουσας Δομής, αλλά αντίθετα θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος και επαύξησης της Δύναμης Πυρός των Μονάδων.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ευθύνες που θα βαραίνουν όσους πάρουν αυτές τις αποφάσεις θα είναι μεγάλες και ιστορικές, καθώς εκτός των άλλων θα προκαλέσουν αίσθημα ανασφάλειας για τους κατοίκους του Έβρου και της Θράκης.

Ο ρόλος των Ε Δ είναι πολυεπίπεδος και δεν είναι μόνο αποτρεπτικός. Είναι ενεργός η συμμετοχή τους σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, έρευνας  και διάσωσης αγνοουμένων κ.α.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην τοπική οικονομία και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σημαντικός παράγων είναι και το  συναισθηματικό «δέσιμο» των Εβριτών με τις Μονάδες και τους Σχηματισμούς που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο ανθρώπινος παράγων παίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο και δεν πρέπει να υποτιμάται γιατί είναι το υπερόπλο μας!

Για τους κατοίκους του Έβρου οι Ε Δ αποτελούν ένα ευρύτερο κομμάτι της οικογένειάς τους... Ζουν μαζί, χαίρονται μαζί, γιορτάζουν μαζί. Γι’ αυτό λοιπόν και οι όποιες αλλαγές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κι αυτό το στοιχείο, της άριστης σχέσης της κοινωνίας με το στράτευμα, από την οποία προκύπτει το αίσθημα της ασφάλειας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας και τη Δικαιοσύνη αποτελούν τους πυλώνες σταθερότητας της Δημοκρατίας, με σκοπό την εξασφάλιση και τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Λειτουργούν ως ασπίδα, απέναντι σε όσους επιθυμούν ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν καταστάσεις ανωμαλίας, πολύ δε περισσότερο σε μια εκρηκτική περίοδο οικονομικής ύφεσης, σαν κι αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Η Νέα Δημοκρατία δίνει μεγάλη βάση στις ισχυρές Ε Δ, που εγγυώνται την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, τη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την υποστήριξη των ζωτικών εθνικών μας συμφερόντων.

Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον Τακτικό Στρατό, την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή. Μαζί με τους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών, όπως εδώ στον Έβρο, συνθέτουν έναν άρρηκτό συνδετικό κρίκο.  Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν προσθετική αξία σε ενεργειακά ζητήματα, σε θέματα μεταφορών κ.α., συντελώντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη γενικά.

Γι’ αυτό και επενδύουμε σε αυτές  με ορθολογικό επαναπροσδιορισμό των απαιτήσεων-δυνατοτήτων και εξοπλισμού αυτών, σε συνάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, τόσο σε αμυντικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό.

Παράλληλα, δίνουμε προτεραιότητα στο ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με καθορισμένο σχέδιο και οργανωμένες δράσεις, που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Και προτάσσουμε κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, που συνιστά τον ουσιαστικότερο και πιο ισχυρό παράγοντα εφαρμογής της Αμυντικής μας Πολιτικής.

Πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τους Προέδρους των Ενώσεων Απόστρατων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρός μας δεσμεύθηκε για την αναδρομική χορήγηση του υπολοίπου 50% των μειώσεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και την πρόταση του Συντονιστικού Συμβουλίου των τριών Ενώσεων των Αποστράτων Αξιωματικών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), όπως και το πλαίσιο για  τις συντάξεις χηρείας.

Τάχθηκε υπέρ της σχέσης μισθών και συντάξεων των αμειβομένων με τα ειδικά μισθολόγια και τόνισε πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, βρίσκεται υπό εξέταση από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις του Προέδρου μας, που περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν Δ, αφορούν και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε βρίσκονται εν ενεργεία είτε εν αποστρατεία.

Ως Ν Δ  στοχεύουμε, λοιπόν, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε όλο το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση.

Στόχος μας λοιπόν είναι να έχουμε  Ε Δ σύγχρονες, ευέλικτες και αποτελεσματικές  δυνάμεις, ικανές να ανταποκριθούν όχι μόνο σε εμπόλεμες αποστολές, αλλά και στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας.
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ