2018-02-14 20:16:32
Φωτογραφία για Μια «Γκρίζα Λύκαινα» κατά του Ερντογάν
• Με το... «Καλό Κόμμα».

• Μεράλ Ακσενέρ, το νέο «ακροδεξιό αστέρι» της τουρκικής πολιτικής σκηνής.

• Η Ακσενέρ θεωρείται σημαντική απειλή για τον Ερντογάν, καθώς απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με αυτόν, δηλαδή σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, στους εθνικιστές και στους θρησκόληπτους πολίτες.

Το όνομα της Μεράλ Ακσενέρ ακούγεται στη χώρα μας πάντα με αφορμή κάποια εμπρηστική δήλωσή της για το Αιγαίο. «Η Ελλάδα άπλωσε χέρι σε περισσότερα από 18 νησιά», δήλωσε πρόσφατα ενώπιον του πο­λυπληθούς ακροατηρίου της, που είναι έτοιμο να τη στηρίξει ακόμη και για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2019. Η «σιδηρά κυρία» ή η «λύκαινα», όπως την αποκαλούν, θε­ωρείται η μόνη που μπορεί να σταθεί με αξι­ώσεις ως αντίπαλον πολιτικό δέος στον παντο­δύναμο σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν.

Η 61χρονη Ακσενέρ κινείται εδώ και δεκαετί­ες στον χώρο της τουρκικής άκρας δεξιάς
. Προέρχεται από τους κόλπους των Γκρίζων Λύκων, έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών, ενώ το 2016 διεγράφη από το Κόμμα Εθνικιστικού Κι­νήματος (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς διαφώνησε με την επιλογή του ηγέτη του κόμ­ματος να συμμαχήσει με τον Ερντογάν, ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016. Τον αμφισβή­τησε δημοσίως και έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017, ίδρυσε το δικό της κόμμα, που ονομάζεται το «Καλό Κόμμα». Στο δημοψή­φισμα του Απριλίου του 2017 για την αναθεώ­ρηση του Συντάγματος που άλλαξε το πολίτευ­μα της χώρας από κοινοβουλευτική σε προεδρι­κή δημοκρατία, κάνοντας τον Ερντογάν σουλ­τάνο και με τη... βούλα, διεξήγαγε μια μεγάλη εκστρατεία υπέρ του «όχι» σε όλη τη χώρα. Ο Ερντογάν κατάφερε να αποσπάσει μια πύρρειο νίκη, περνώντας με οριακή πλειοψηφία τις αλ­λαγές που επιθυμούσε στο Σύνταγμα και στην Ακσενέρ πιστώνεται μεγάλο μέρος της επιτυχί­ας της εκστρατείας του «όχι».

Η Ακσενέρ γεννήθηκε στην πόλη Ιζμίτ (Νι­κομήδεια). Ο πατέρας της Ταχίρ Ομέρ και η μητέρα της Σιντίκα ήταν μεταξύ των εκατο­ντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα -και συγκεκριμένα τη Θεσ­σαλονίκη- το 1923 για να μετεγκατασταθούν στην Τουρκία. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπι­στήμιο της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρω­σε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστή­μιο του Μαρμαρά. Εργαζόταν ως λέκτορας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας μέχρι να αρχίσει την ενασχόλησή της με την πολιτι­κή. Παρά το γεγονός πως δεν φοράει χιτζάμπ, δηλώνει αφοσιωμένη μουσουλμάνα που προ­σεύχεται τακτικά.

Πρώην υπουργός Εσωτερικών

Το 1997, όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρ­νηση του Νετσμετίν Ερμπακάν, στην οποία ήταν υπουργός Εσωτερικών, δέχθηκε ευθείες απειλές για τη ζωή της από τον στρατηγό Τσετίν Σανέρ. Δεν δίστασε, όμως, να δηλώσει την ανεξαρτησία της από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενώ αρνήθηκε να κινηθεί νομικά ενα­ντίον του Σανέρ.

Σε αντίθεση με τον άλλο μεγάλο πολέμιο του Ερντογάν, τον επίσης εθνικιστή ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η Ακσενέρ θεωρείται σημαντι­κή απειλή για τον Ερντογάν, καθώς απευθύ­νεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με αυτόν, δηλαδή σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στους εθνικιστές και στους θρησκόλη­πτους πολίτες. Πολλοί έχουν σπεύσει να τη χα­ρακτηρίσουν ως «Μαρίν Λεπέν της Τουρκίας», όμως η ίδια απορρίπτει κάθε σύγκριση της πο­λιτικής της με αυτή της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Αν και δηλώνει πως πιστεύει στην εφαρμο­γή των κανόνων δίκαιου, ο πολιτικός λόγος της και η έως τώρα πορεία της αντικατοπτρί­ζουν το παρελθόν της στους Γκρίζους Λύκους και τον εθνικισμό χρόνων. Έχει αντιτεθεί πολ­λές φορές στην έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ενώ, ερωτηθείσα για τα ζητήματα των μειονοτήτων στη χώρα, υποστήριξε πως το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των αναγκών των μειονοτήτων.

Υποψήφια Πρόεδρος

Η Ακσενέρ εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια απέναντι στον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2019. Θεωρεί πως η πολυετής εμπειρία της σε κυβερνητικές θέσεις είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της σε μια περίοδο που τα αουτσάιντερ καταγράψουν σαρωτικές πολιτικές νίκες σε όλον τον πλανήτη. Έχει δεχθεί ουκ ολίγες φορές τα βέλη αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς επίσης και υποστηρικτών του. Καταγγέλλει πως έχει δεχθεί μέχρι και απειλές για τη ζωή της ενώ δηλώνει πως αν προσπαθήσουν να τη βγάλουν από τη μέση, όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες συλληφθέντες πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, το μόνο που δεν πρόκειται να κάνει είναι να τρέξει. «Δεν έχω καν διαβατήριο», δήλωσε σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Time». «Αν θέλουν να με πιάσουν, θα με βρουν εδώ».

Όπως εξήγησε μιλώντας στους «New York Times», σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να «ξηλώσει» τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα του 2016. «Θα επιστρέψουμε σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα», δηλώνει και προσθέτει: «Το δεύτερο βήμα θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία». Σκοπεύει, επίσης να αλλάξει και το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν, το οποίο έχει μετατρέψει τα γυμνάσια σε θρησκευτικές ακαδημίες ενώ έχουν καταργηθεί οι απαιτητικές εξετάσεις εισαγωγής και τα παιδιά πη­γαίνουν στο γυμνάσιο της γειτονιάς τους. «Οι μαθητές προετοιμάζονταν γι' αυτές τις εξετάσεις τέσσερα χρόνια και τις κατάργησαν από τη μια μέρα στην άλλη. Με αυτό το σύστημα, η κινητικότητα των κοινωνικών τάξεων θα μειωθεί. Τα παιδιά δεν θα μπορούν να ονειρεύονται το μέλλον τους και αυτό είναι το πιο θλιβερό πράγμα», δηλώνει η Ακσενέρ.

Της ΤΖΕΝΗΣ ΚΡΙΘΑΡΑ[email protected]

(REAL NEWS-11/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ