2018-02-14 21:28:11
Φωτογραφία για Σε ΝΑΤΟ και ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα
► Το περιστατικό στα Ίμια ξεχείλισε το ποτήρι των προκλήσεων, γι΄ αυτό και η Ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στο κορυφαίο θεσμικό επίπεδο.

► Η Αθήνα μελετά τις επόμενες κινήσεις εν όψει των συναντήσεων Ερντογάν με Τουσκ και Γιούνκερ.

Τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αναμένεται να θέσει ο Πάνος Καμμένος στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Το σοβαρό περιστατικό που σημειώ­θηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Ίμια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το πο­τήρι, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Τουρκία, είχε με πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είτε με σκάφη της ακτοφυλακής, είχε πά­ρει θέση γύρω από τις ελληνικές βραχονησίδες στα όρια των εθνικών χω­ρικών υδάτων και «φλέρταρε» με το ατύχημα.

Αλλά και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η Άγκυρα είχε ξεπεράσει τα όρια τις τελευταίες ημέρες, και οι δηλώσεις αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών έρχονταν πότε από τον Ταγίπ Ερ ντογάν, πότε από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και πότε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.


Γι΄ αυτό μετά το τελευταίο επεισόδιο η Αθήνα σχεδιάζει να θέσει το θέμα στους αρμόδιους οργανισμούς. Ο κ. Καμμένος αναμένεται να τονίσει στα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υπονο­μεύει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση προσφύγων στο Αιγαίο. Διότι το σκάφος του Λιμενικού που διεμβολίστηκε παρελήφθη τον Δεκέμ­βριο του 2015 ακριβώς για να συν­δράμει στις νατοϊκές επιχειρήσεις. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση μελετά τις επόμενες κινήσεις της και κυρίως ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει εν όψει της συνάντησης της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 24 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμ­βουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόε­δρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ, και την ύπατη εκπρό­σωπο Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ελληνική πλευρά θα γνωστοποιήσει στους εταίρους όλη τη συμπεριφορά της Άγκυρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αποκορύφωμα το χθεσινό επεισόδιο, ώστε να ληφθεί υπόψη στις συζητήσεις που θα έχουν με τον πρό­εδρο της Τουρκίας.

Μήνυμα από Κομισιόν

Ήδη χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστει­λε μήνυμα στην Άγκυρα καλώντας τη να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησή μετα­ξύ της κ. Μογκερίνι με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργα­ρίτης Σχοινάς, σε δήλωσή του τόνισε με νόημα ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο, το υπουργείο Εξωτερικών κινήθηκε όπως αναμενόταν, κάνοντας κατ΄ αρχάς έντο­νο διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, καλώντας τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα στο υπουρ­γείο Εξωτερικών όπου ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων τού επέδωσε το διάβημα. «Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επι­δεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται» τονί­ζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πάντως ότι έχει σημασία να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνία με την Τουρκία και γι΄ αυτό είχε προσκληθεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της έντασης, καθώς θεωρείται ότι δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των ελλη­νοτουρκικών σχέσεων. Η Άγκυρα όμως δεν βοηθά στη διατήρηση καλού κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα και όλη την ημέρα της Τρίτης σημειώθηκαν περισσότερες από 40 παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώ­ρο νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε εκδώσει NAVTEX για τη διεξαγωγή ναυτικής άσκησης από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη και στο πλαίσιο αυτής της άσκησης βρήκε αφορμή για να πραγματοποιήσει τις παραβιάσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: «Ξέρουμε τι είναι δικό μας και τι πρέπει να κάνουμε»

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας: «Ακούμε κραυγές οι οποίες θέτουν σε αμφισβή­τηση την κυριαρχία της χώρας μας. Αυτές τις κραυγές τις ακούμε ως αλαλαγμούς έλλειψης ψυχραιμίας, και προβλη­μάτων, από την αντίπερα όχθη. Εμείς ξέρουμε τι είναι δικό μας και ξέρουμε τι πρέ­πει να κάνουμε, ώστε τα κυρι­αρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο να είναι δεδομένα. Τα σχέδια που κάνει σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και τα Γενικά Επιτελεία είναι τέ­τοια, τα οποία μπορούν να κά­νουν τον ελληνικό λαό να προσανατολίζεται και να αφιερώνεται ψύχραιμα και ήρεμα στα ειρηνικά του έργα. Είναι κατοχυρωμένη η ασφάλειά μας. Γι΄ αυτό δεν θα πρέπει κανένας να έχει αμφιβολία και όποιος “ονειρεύεται” θα του λέγαμε να μην ξυπνήσει από τον βαθύ του ύπνο, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική και προσδιορίζεται από τη δύναμή μας» δήλωσε κατά την τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης πλοίου στο Πο­λεμικό Ναυτικό.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ[email protected]

(ΕΘΝΟΣ-14/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ