2018-02-15 10:58:10
Φωτογραφία για «Πόλεμος» Μουζάλα με τους Χιώτες για αποζημιώσεις
Στο πεδίο των... αποζημιώσεων έχει μεταφερθεί ο πόλεμος μεταξύ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των κατοίκων της Χίου, οι οποίοι αντιδρούν στην επέκταση του

hotspot που βρίσκεται στη ΒΙΑΛ και δεν επιτρέπουν να τοποθετηθούν οι επιπλέον οικίσκοι οι οποίοι έχουν φτάσει στο νησί εδώ και δύο μήνες. Από την πλευρά του υπουργείου, αναμένεται η εκδίκαση μίας ακόμα υπόθεσης ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία έχει καταθέσει κάτοικος της περιοχής, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχιστούν οι εργασίες για τη στέγαση όσων παραμένουν σε σκηνές. Η δήλωση του Γιάννη Μουζάλα ότι «οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν» ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις στη Χίο, με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις.

Σε επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα προς τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σ. Καρμάντζη, η οποία εστάλη στις 12 Φεβρουαρίου και αποτελεί απάντηση σε έγγραφο της αντιπεριφέρειας, επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για μια σειρά από περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τον Δήμο Χίου αλλά δεν μπορούν να διακριβωθούν από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου
. «Οπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να αποζημιωθούν κλοπές χρηματικών ποσών ή αντικειμένων (π.χ. υπάρχει αναφορά σε διάφορα οινοπνευματοειδή και σε σέλες) ή φθορές για τις οποίες ήδη προβλέπεται ασφάλεια».

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Επιχορηγήσεις

Στην ίδια επιστολή, αναφέρεται ότι ο Δήμος Χίου έχει επιχορηγηθεί κατά τα έτη 2015 και 2016 με 250.000 ευρώ και 400.000 ευρώ, αντίστοιχα, για έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν λόγω της υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, τόνισε ότι ο Δήμος Χίου έχει επίσης λάβει 750.000 ευρώ για τη ΒΙΑΛ. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα των αποζημιώσεων για τους κατοίκους του Χαλκειούς (του χωριού που βρίσκεται κοντά στο hotspot) και όσων βρίσκονται πέριξ της ΒΙΑΛ θα επιλυθεί εντός των επόμενων ημερών εφόσον σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο πρόκειται να έρθει στη Βουλή.

«Στο πλαίσιο που ο νόμος ορίζει και οι δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας το επιτρέπουν, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και εγώ προσωπικά αναγνωρίζω εμπράκτως και με οικονομικούς όρους τη σημαντική συνεισφορά του ακριτικού μας νησιού, της Χίου, στη διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας», καταλήγει η επιστολή του Γιάννη Μουζάλα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Παγχιακή Επιτροπή Κατοίκων στη Χίο κατηγορεί το υπουργείο για αυταρχική συμπεριφορά και ρωτά «ποιο είναι το αντάλλαγμα για την καταστροφή του νησιού».

Tις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων στα νησιά προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών. Oπως αναφέρουν στοιχεία του Frontex, τον Ιανουάριο σημειώθηκε πτώση των αφίξεων σε ποσοστό 43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς 1.850 άτομα έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Συνολικά, πάντως, 8.300 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας και άλλους δρόμους.

Ηδη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό για ιλαρά σε συνολικά 975 παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς της Μόριας, του Καρά Τεπέ και σε άλλες δομές στην πόλη της Μυτιλήνης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ