2018-02-16 13:36:11
Φωτογραφία για Ο κανόνας των 2 ωρών για το καθισματάκι αυτοκινήτου – Όσα πρέπει να ξέρετε!
Μια μελέτη (Οκτώβριος 2016) που χρηματοδοτήθηκε από το Lullaby Trust και διεξήχθη από ίδρυμα NHS Trust και το Πανεπιστήμιο του Southampton, συνέστησε στους γονείς να μην κρατούν βρέφη ή μωρά σε καθίσματα αυτοκινήτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κίνηση του αυτοκινήτου ενώ ταξιδεύετε έχει αντίκτυπο στα μωρά που βρίσκονται  στα καθίσματα αυτοκινήτων. Οι δοκιμές ασφάλειας δεν λαμβάνουν υπόψη τη γωνία που θα λάβει ένα κάθισμα ενώ βρίσκεται σε ένα αυτοκίνητο ή τις δονήσεις του καθίσματος ενώ βρίσκεται σε κίνηση.

Χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή κίνησης (και 40 μωρά σε καθίσματα αυτοκινήτου) προσομοίωσαν ένα ταξίδι 30 μιλίων με το αυτοκίνητο για να αναπαραγάγουν κατακόρυφους κραδασμούς – παρόμοιους με εκείνους που γίνονται στη βάση ενός καθίσματος αυτοκινήτου που κοιτάει προς τα πίσω.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κίνηση και η όρθια θέση των 40 μοιρών, αύξησαν σημαντικά την καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα και μείωσαν τον κορεσμό οξυγόνου, οδηγώντας σε μια «αύξηση των δυνητικών κλινικά σημαντικών αποκορεσμών οξυγόνου».


Φυσικά οι ειδικοί δεν λένε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα καθίσματα αυτοκινήτων, αλλά προειδοποιούν για άλλη μια φορά το να βάζουμε τα μωρά στο κάθισμα μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν κοιμούνται.

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν καθίσματα ασφαλείας για τη μεταφορά των βρεφών τους. Τα βρέφη πρέπει να προστατεύονται στα οχήματα και ο νόμος απαιτεί να χρησιμοποιούνται καθίσματα αυτοκινήτων κάθε φορά που τα βρέφη ταξιδεύουν με αυτοκίνητα «, λέει ο σύμβουλος παιδίατρος του Πανεπιστημίου Great Western Hospices NHS Foundation Trust, Δρ Renu Arya.

«Ωστόσο, τα συμπεράσματά μας υποστηρίζουν την κατευθυντήρια γραμμή της AAP (Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής), σύμφωνα με την οποία τα καθίσματα των βρεφικών αυτοκινήτων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως περιβάλλον ρουτίνας ύπνου για βρέφη».

Είναι σημαντικό να θυμάστε οτι τα καθίσματα προορίζονται για τη μεταφορά του βρέφους. Για τον ύπνο του,υπάρχουν οι κούνιες.

Μήπως επηρεάζει τα νεογέννητα βρέφη διαφορετικά;

Οι αναφορές στα κύρια μέσα ενημέρωσης έθεσαν υπό αμφισβήτηση το αν τα νεογέννητα βρέφη είναι ασφαλή εάν κάθονται σε ένα κάθισμα αυτοκινήτων για μόλις 30 λεπτά.

Η πρόσφατη έρευνα (Νοέμβριος 2016) που διεξήχθη από ερευνητές στο Swindon’s Great Western Hospital, στο Πανεπιστήμιο του Southampton και στο Πανεπιστήμιο του Bristol διαπίστωσε ότι όταν τα νεογέννητα ή τα πρόωρα βρέφη κάθισαν σε ένα κάθισμα αυτοκινήτων για 30 λεπτά, ο ρυθμός αναπνοής τους αυξήθηκε και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα όταν βίσκονταν σε μια κούνια.

Ο κανόνας των 2 ωρών

Ο κανόνας των 2 ωρών είναι η καθιερωμένη σύσταση ασφάλειας που υιοθετείται από τους εμπειρογνώμονες και τους κατασκευαστές ασφαλείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται σε κάθισμα αυτοκινήτου για περισσότερο από 2 ώρες τη φορά.

Ο λόγος, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, είναι ότι τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να βιώσουν προβλήματα αναπνοής εάν τοποθετηθούν σε καθιστή θέση για μεγάλο διάστημα.

«Τα καθίσματα αυτοκινήτων είναι σημαντικά για να σώσουν ζωές από τροχαία ατυχήματα. Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν τα μωρά σε καθίσματα αυτοκινήτων για μεγάλες περιόδους και δεν πρέπει να αφήνουν το μωρό στο καθισματάκι όταν δεν βρίσκεται στο αυτοκίνητο.», εξηγεί ο Justin Daniels από το Lullaby Trust.

«Τα μικρά μωρά δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα κεφάλια τους και αυτή η μελέτη δείχνει ότι η όρθια θέση που έχει το κάθισμα είναι μια επικίνδυνη θέση, όταν υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθούν τα μωρά είναι ανάσκελα – όπως συνιστούν οι ειδικοί στο Lullaby Trust.

Είναι καλύτερο αν βρίσκονται σε ένα στέρεο, επίπεδο, αδιάβροχο στρώμα σε ξεχωριστή κούνια ή καλάθι τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί η ικανότητα του μωρού σας να κρατήσει το κεφάλι του δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και περιορίζονται οι αεραγωγοί.

Για να κρατάτε το μωρό σας ασφαλές:

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν κάθεται για περισσότερες από 2 ώρες στην ίδια όρθια θέση

Μην χρησιμοποιείτε κάθισμα αυτοκινήτου αντί για βρεφική κούνια ή καλάθι.

Αν κάνετε μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο, σταματήστε λίγο και βγάλτε το μωρό σας έξω από το κάθισμα του αυτοκινήτου ανά 2 ώρες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ