2018-02-17 00:50:04
Φωτογραφία για Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της οδήγησης στη βροχή [video]
Ισως το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι η υδρολίσθηση (aquaplaning). Είναι η φάση κατά την οποία το αυτοκίνητο χάνει την επαφή του με την άσφαλτο πατώντας ουσιαστικά πάνω σε ένα στρώμα νερού. Αυτό ακριβώς που έπαθε το αυτοκίνητο στο video που ακολουθεί.

Αυτό συμβαίνει όταν το ελαστικό δεν «προλαβαίνει» να αποστραγγίξει το νερό που περνά από κάτω του. Τότε η επαφή του ελαστικού με τον δρόμο ελαχιστοποιείται με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος του οχήματος.

Είναι προφανές πως για να μην βρεθείς σε μια τέτοια κακή κατάσταση θα πρέπει να κινείσαι με τέτοιο ρυθμό ώστε το ελαστικό σου να προλαβαίνει να αποστραγγίζει το νερό. Πρώτος λοιπόν παράγοντας εμφάνισης του φαινομένου είναι η υψηλή ταχύτητα σε σχέση πάντα με την κατάσταση των ελαστικών σου. Δηλαδή αν τα ελαστικά σου είναι σε καλή κατάσταση και με παχύ πέλμα τότε το φαινόμενο θα εμφανιστεί σε υψηλότερη ταχύτητα. Γενικά όμως στο βρεγμένο η ταχύτητά σου πρέπει να είναι μικρότερη και η απόσταση σου από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα μεγαλύτερη. Επίσης οι κινήσεις σου στα χειριστήρια πρέπει να είναι πιο ομαλές, ώστε και οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου να είναι ομαλές.


Πολύ σημαντική είναι και η σωστή πίεση των ελαστικών, που πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής. Έτσι το ελαστικό αποδίδει όσο καλύτερα γίνεται. Μην ξαχάσεις να ελέγξεις την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων σου, αλλά και να γεμίσεις το δοχείο πλυστικού για τα τζάμια. Είναι θέμα ασφάλειας να οδηγείς στην βροχή και να έχεις καθαρό παρμπρίζ. Σε κάθε περίπτωση η οδήγηση στην βροχή έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και οι δρόμοι είναι ιδανικοί ώστε να σε φέρουν σε δύσκολη κατάσταση. Οπότε κινήσου πιο προσεκτικά, με χαμηλότερες ταχύτητες και με μεγαλύτερη απόσταση από τον προπορευόμενο.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ