2018-02-17 13:17:12
Φωτογραφία για Κύπρος: Τουρκικά πλοία συνεχίζουν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ
Η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει μεταβληθεί – Διπλωματικό ζήτημα χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό του γεωτρύπανου η ΕΝΙΊδιο παραμένει το σκηνικό στην κυπριακή ΑΟΖ,

καθώς για ένατη μέρα τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά».

Στις 22 Φεβρουαρίου λήγει η τουρκική NAVTEX. Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλες και ΕΝΙ αναμένουν την ημερομηνία για να διασαφηνιστεί τι θα πράξει η τουρκική πλευρά. Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο για άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η 'Αγκυρα.

«Διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχό μας»

Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας». Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας , Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.


«Πραγματικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», είπε. Πρόκειται, ανέφερε, για την τρίτη γεώτρηση της εταιρείας στην περιοχή και σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τις άλλες δύο.

Τι γράφουν οι κυπριακές εφημερίδες 

Το ζήτημα απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων που γράφουν για το θέμα: «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: “Σουπιά” και στις συνομιλίες. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ προκαλεί παρενέργειες και στο Κυπριακό. - ΕΝΙ: Είμαστε στο σωστό σημείο και σε κατάσταση αναμονής. «ΑΛΗΘΕΙΑ»: Η γεώτρηση θα γίνει. Σαφέστατη παρέμβαση - απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία. «ΠΟΛΙΤΗΣ»: Τα δίπλωσε και η ΕΝΙ και περιμένει. Αντίστροφη μέτρηση ως τις 22 Φεβρουαρίου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ