2018-02-18 02:17:25
Φωτογραφία για Η υποστελέχωση, η «επιχείρηση» των ΤΟΜΥ και οι αναγκαστικές μετακινήσεις
Γεωργία Σκιτζή - Healthweb.gr

Αναστάτωση επικρατεί στις κεντρικές αλλά και τις αποκεντρωμένες μονάδες δημόσιαςυγείας λόγω έλλειψης προσωπικού, δεδομένου ότι οι προσλήψεις γίνονται κυριολεκτικά με το …σταγονόμετρο. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο www.healthweb.gr ορισμένα κέντρα Υγείας λειτουργούν ως «άντρο» ρουσφετιών, ενώ αδιαμφισβήτητη είναι η απογύμνωσή τους από ιατρικό προσωπικό. Ήδη έχουν ξεκινήσει και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) λόγω της μεγάλης απροθυμίας νέων γιατρών για πρόσληψη στις νέες αυτές δομές.

Παράλληλα, στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνουν και οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών. Οι δηλώσεις συμμετοχής δεν ξεπέρασαν το 30%, παρά την παράταση που δόθηκε, με το υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να επαναφέρει το θέμα με βελτιωτικές κινήσεις στους όρους των συμβάσεων.


Τρανό παράδειγμα ερήμωσης το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου

Μεγάλη είναι καθημερινά η προσέλευση του κόσμου στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης με τα στοιχεία να δείχνουν πως αγγίζει και τα 450 άτομα την ημέρα. Ωστόσο, παρά την εμπιστοσύνη που συνεχίζει ο κόσμος να δείχνει στο Νοσοκομείο, εξαιτίας της προσπάθειας που καταβάλλει το σύνολο του προσωπικού και των γιατρών του Ιδρύματος, η λειτουργία του καθίσταται δύσκολη από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 2017 συνταξιοδοτήθηκαν 17 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο και την ίδια ώρα τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 120 άτομα. Πρόκειται για μια δύσκολη συνθήκη που δεν καλύπτεται από τις προσθήκες που γίνονται από τις κάθε μορφής προσλήψεις. Για ένα χρονικό διάστημα το σύστημα σταθεροποιήθηκε, αλλά οι εκτιμήσεις των εργαζομένων λένε πως άρχισε και πάλι να εμφανίζεται μια φθίνουσα πορεία στη στελέχωση του ιδρύματος.

«Δεν πάει άλλο!», ήταν η φράση που κυριάρχησε στην πρόσφατη διαμαρτυρία και το αίτημα εστιάστηκε στην απαίτηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, βελτίωση της κτιριακής κατάστασης και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου, αλλά και αύξηση του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που έχει το ίδρυμα. Τόνισαν δε πως θα ζητήσουν από την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη να επισκεφτεί το Νοσοκομείο και να συζητήσουν για να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

«Έχουμε άμεση ανάγκη από νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει να πούμε και να το καταλάβουν πλέον ότι σύμφωνα με τα στατιστικά ο κόσμος έχει αυξηθεί και με βάση το γραφείο κίνησης φτάνουμε τα 400 – 450 άτομα ημερησίως», επεσήμανε η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Νίκη Δρακωνάκη, υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος εξυπηρετείται αλλά με μεγάλη δυσκολία χάρη στην προσπάθεια όλου του προσωπικού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ