2018-02-18 22:30:26
Φωτογραφία για Ο άνθρωπος πίσω από τις μεγάλες εκθέσεις και τη HORECA
Ποιος είναι ο Χανιώτης πρώην δημοσιογράφος που βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη

έκθεση για ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ στη χώρα και βάζει την υπογραφή του στις κορυφαίες διοργανώσεις της

Για όσους γνωρίζουν τα εκθεσιακά δρώμενα της χώρας, η HORECA αυτή τη στιγμή αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο γεγονός του χώρου στην Ελλάδα. Μια έκθεση κύρους που συγκρίνεται με παγκόσμια ανάλογου είδους γεγονότα, ένα ισχυρό brand name που εμπιστεύονται οι επαγγελματίες κλάδων, όπως των ξενοδοχείων και της εστίασης. Τα παραπάνω εξηγούν το ότι κάθε διοργάνωση γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες sold out. Πρόκειται για ένα γεγονός που δημιουργεί μεγάλη κινητικότητα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αν αναλογιστούμε ότι οι παραπάνω τρεις κλάδοι φέρουν την ευθύνη για ένα ποσοστό άνω του 25% στο εθνικό ΑΕΠ. Ο άνθρωπος πίσω από τη σημαντική αυτή έκθεση αλλά και πλήθος άλλων είναι ο Χανιώτης Νίκος Χουδαλάκης
. Ο 67χρονος μάνατζερ που από τη δεκαετία του ’70 δημιούργησε ένα σημαντικό πορτφόλιο εκθέσεων στην Ελλάδα, σε μια χώρα που ακόμα ψάχνει τον βηματισμό της στο κομμάτι των υψηλού κύρους διοργανώσεων. Με τη Forum Α.Ε. ο κ. Χουδαλάκης διοργανώνει τις εκθέσεις HORECA, Food Expo, Artoza, Xenia, Oenotelia και Athens Coffee Festival. Ολες αυτές οι εκθέσεις αποτελούν ουσιαστικά μια αλυσίδα που φέρνει χιλιάδες επαγγελματίες σε επικοινωνία και εν τέλει καταλήγει σε επιχειρηματικά deals.

Ο κ. Χουδαλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1950. Σε μια περίοδο ανόδου για τη χώρα μετά από μια βαθιά εθνική κρίση με μεγάλο κόστος. Γρήγορα ανέβηκε στην Αθήνα για σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές του, όμως, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και την παραγωγή διαφήμισης σε εποχές που τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ανεπτυγμένα. Η επαφή του με τον χώρο των ειδικών εκδόσεων θα τον φέρει σε επαφή με την αγορά, η οποία θα του δώσει ώθηση ώστε εκτός των εκθέσεων να δημιουργήσει αργότερα και ένα πλήθος εκδόσεων κλαδικής ενημέρωσης και πάντα από τη σκοπιά της προώθησης των εκθέσεών του.

Το 1977 θα κάνει στροφή στην καριέρα του, καθώς ξεκίνησε να εργάζεται ως στέλεχος επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως διευθυντής Παραγωγής για μεγάλη εταιρεία πλαστικών, ενώ στη συνέχεια για τρία χρόνια απασχολήθηκε ως εμπορικός διευθυντής και διευθυντής Logistics στη Συνεταιριστική Εταιρεία Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ). Γρήγορα όμως και επειδή ταξίδευε διαρκώς στο εξωτερικό για δουλειές θα κατανοήσει τη μεγάλη σημασία των κλαδικών εκθέσεων. Είναι η εποχή όπου η ανεπτυγμένη Ευρώπη επενδύει στην ενημέρωση των στελεχών της αγοράς με μεγάλες εκθέσεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Ο Νίκος Χουδαλάκης θα είναι εκεί, θα ενημερώνεται και θα… σχεδιάζει. Κάπως έτσι, το 1987 και ενώ η χώρα μας περνά σε μια εντελώς νέα φάση, θα ιδρύσει την εταιρεία Forum στον τομέα της διοργάνωσης εκθέσεων. Μια εταιρεία-πρωταγωνιστή, με 60 άτομα προσωπικό, υψηλούς τζίρους άνω των 15 εκατ. ευρώ όσον αφορά τη βασική της δραστηριότητα και με σημαντική παρουσία εδώ και χρόνια στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Βασικός στόχος για τη φετινή διοργάνωση, όπως τον περιγράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας Forum A.E., που θεωρείται από πολλούς παράγοντες της αγοράς ότι έχει γράψει Ιστορία στον κλάδο της διοργάνωσης εκθέσεων, είναι η προέλκυση ακόμη πιο στοχευμένων και ποιοτικών εμπορικών επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

«H HORECA είναι μια μεγάλη ετήσια διεθνής έκθεση για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων και των μονάδων μαζικής εστίασης. Συγκεκριμένα, αποτελεί το κορυφαίο εμπορικό και κοινωνικό φόρουμ για την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς συμμετέχουν οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιχειρήσεις της προμηθευτικής αγοράς. Στη φετινή διοργάνωση παίρνουν μέρος 550 εταιρείες από όλους τους τομείς της φιλοξενίας και της εστίασης, που ειδικεύονται στο food service, στον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά, στα τρόφιμα και φυσικά στον ξενοδοχειακό και εστιατορικό εξοπλισμό, στις τεχνολογικές λύσεις και τις διαδικτυακές υπηρεσίες καθώς και άλλες που ειδικεύονται στην κατασκευή, στην ανακαίνιση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ο κατασκευαστικός τομέας είναι εξαιρετικά δυνατός, καθώς συμμετέχουν πάνω από 80 εταιρείες, κάτι που ουσιαστικά μεταφράζεται στο ότι οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα πάντα, από καινοτόμες λύσεις και πρότυπες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μέχρι προηγμένες τεχνολογικά σχεδιαστικές εφαρμογές» μας λέει ο κ. Χουδαλάκης.

Η άνοδος του τουρισμού φέρνει εκθέτες

Η HORECA συνδέεται άμεσα με την τόνωση του τουρισμού και την πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια. «Οπως προαναφέραμε, η HORECA είναι μια διεθνής συνεχώς εξελισσόμενη έκθεση. Ως τέτοια, λοιπόν, συμβάλλει στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών. Αφουγκράζεται τις ανάγκες των επιχειρηματιών του τουρισμού και καλύπτει όλους τους τομείς που αφορούν στον συγκεκριμένο κλάδο», τονίζεται. Βεβαίως, η HORECA δεν είναι μια εσωστρεφής έκθεση, αλλά απευθύνεται και εκτός των συνόρων της χώρας. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται επιχειρηματίες των ξενοδοχείων και της εστίασης από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Κύπρο. Η διοργάνωση του 2017 είχε συγκεντρώσει περίπου 1.200 επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ φέτος αναμένεται να τους ξεπεράσει. «Ως διοργανώτρια εταιρεία οφείλουμε να στηρίζουμε εκθέτες και επισκέπτες εκατέρωθεν γι’ αυτό και φέτος εφαρμόσαμε για πρώτη φορά ειδικό πρόγραμμα προσέλκυσης Κυπρίων επαγγελματιών επιδοτώντας τα αεροπορικά τους εισιτήρια. Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι, επίσης, αναπόσπαστο κομμάτι της HORECA. Το τετραήμερο από 9 έως 12 Φεβρουαρίου θα είναι γεμάτο με special events. Η HORECA συνεργάζεται με όλους τους επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με το οποίο συνδιοργανώνουμε την εκδήλωση “Ελληνικό πρωινό”. Διοργανώνουμε, επίσης, το Beer & Spirits Show όπου, εκτός από σεμινάρια και ομιλίες, φιλοξενούμε και τους πανελλήνιους διαγωνισμούς κοκτέιλ της ΕΜΕ, έχουμε τα Coffee Events με σεμινάρια, συζητήσεις και shows με τη συνδρομή των Coffee Lovers και φυσικά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Roasting του SCA. Συνεργαζόμαστε ακόμη με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος για το Gastronomy Forum, όπου αναλύονται όλες οι νέες τάσεις και εξελίξεις στη γαστρονομία. Μάλιστα φέτος είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, καθώς βάζει στο μικροσκόπιο τη νέα ελληνική κουζίνα. Μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση με υψηλού επιπέδου πληροφορία είναι και το “Web Hotel” που αφορά στις διαδικτυακές εφαρμογές και το digital marketing των ξενοδοχείων όπου συμμετέχουν οι 24 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τομέα», αναφέρει ο κ. Χουδαλάκης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ανταπόκριση των επαγγελματιών του χώρου είναι ενθαρρυντική. Σε κάθε έκθεση με τη βοήθεια της εταιρείας Ipsos - Opinion διεξάγεται έρευνα ικανοποίησης εκθετών και επισκεπτών. Στα περσινά στοιχεία το 97% των επισκεπτών δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι από τη HORECA. Οσον αφορά στην πλευρά των εκθετών, το 55% έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 97% μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Η εταιρεία

Η Forum Α.Ε. δραστηριοποιείται με επιτυχία στη διοργάνωση εκθέσεων για περισσότερα από 30 χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει στο portfolio της 6 από τις μεγαλύτερες -διεθνούς εμβέλειας- εκθέσεις και ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 14.350.000 ευρώ, ενώ εν μέσω κρίσης αύξησε το προσωπικό της στο διπλάσιο - με 60 άτομα μόνιμο προσωπικό. Θεωρείται ο μεγαλύτερος εκθεσιακός οργανισμός στην Ελλάδα σήμερα. Η εταιρεία ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 1988 και διοργάνωσε την πρώτη της έκθεση, την Artoza, το 1991. Eκτοτε πρόσθεσε στο δυναμικό της ακόμα πέντε μεγάλες εκθέσεις, με τελευταία την ιστορική Xenia το 2017, την οποία μάλιστα αναβίωσε με πολύ δυναμικό τρόπο με τη συμμετοχή 500 και πλέον εκθετών. Μεγάλος σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας αποτέλεσε φυσικά η διοργάνωση της μεγαλύτερης έκθεσης στην Ελλάδα, της HORECA, το 2006, ενώ ακολούθησε το 2014 η διοργάνωση της πραγματικά διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών Food Expo, η οποία θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη έκθεση του είδους της διεθνώς και η μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αλματώδης ανάπτυξη της εταιρείας μας πραγματοποιήθηκε εν μέσω κρίσης, με μηδενικό δανεισμό, αξιοποιώντας τα ίδια κεφάλαια και στηριζόμενη στο ανθρώπινο δυναμικό της. Εχουμε αναπτύξει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα δίκτυο ξένων συνεργατών (agents) σε 25 χώρες, προωθώντας την προσέλκυση μεγάλων διεθνών αγοραστών, καθώς και την προσέλκυση ξένων εκθετών», καταλήγει ο κ. Χουδαλάκης.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ