2018-02-19 11:09:46
Φωτογραφία για Πρόσω ολοταχώς για νέες φρεγάτες
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τους Γάλλους για την απόκτηση 2+2 FREMM. Η εναλλακτική πρόταση για προμήθεια των πιο σύγχρονων (τύπου «Belh@arra»), των οποίων το κόστος είναι σαφώς μικρότερο, αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί.

Ξεκίνησαν ήδη από τη Δευ­τέρα 12 Φεβρουάριου οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γάλλων αρμοδίων, αναφορι­κά με το ζήτημα της απόκτησης από την Ελλάδα αριθμού σύγχρο­νων γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM (ή και άλλου τύπου), στο πλαίσιο της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Στόλου.

Η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕ­ΡΙΑ» επικοινώνησε με αρμόδια κορυφαία πηγή, η οποία μας επι­βεβαίωσε το γεγονός της έναρξης των συνομιλιών στην Αθή­να, λέγοντας τα εξής: «Η γαλλική αντιπροσωπεία τυπικά αποτελείται από μέλη της κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών FREMM, της DCNS, αλλά μέσα σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο στελέχη της γαλλικής Διεύθυν­σης Εξοπλισμών (DGA), όσο και στελέχη του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού
. Από ελληνικής πλευ­ράς, τις συζητήσεις, που θα ξεκινήσουν από «μηδενική βάση», διεξάγει η αρμόδια Γενική Διεύ­θυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας (ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ) και θα αφορά την πρόσκτηση δύο φρεγατών τύ­που FREMM με προοπτική για άσκηση του «δικαιώματος προαίρεσης» («option») για άλλες δύο του ίδιου τύπου, τέσσερις συνολικά, ή και για τις νεότερες φρεγάτες τύπου «Belh@arra», οι οποίες «χτίζο­νται» τώρα και η κατασκευή τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ρωτήσαμε την ίδια ανώτα­τη πηγή, κατά πόσο αξίζει να συ­ζητάμε για έναν τύπο ο οποίος ακόμα «χτίζεται» και δεν είναι επιχειρησιακός, ώστε να γνωρί­ζουμε τυχόν προβλήματά του, για να λάβουμε την απάντηση ότι «οι “Μπελαρά” δεν θα είναι άγνω­στες για μας, καθώς θα τις παραλάβει πρώτα το γαλλικό ΠΝ και αυτοί θα δουν και θα εντοπίσουν τα πρώτα -φυσιολογικά εν πολ­λοίς- προβλήματα που θα βγά­λουν τα σκάφη και θα τα διορθώ­σουν αμέσως».

Αξίζει να σημειωθεί, και η πα­ρατήρηση αυτή έχει τον δικό της συμβολισμό και αξία, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευ­ρών ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουά­ριου, ανήμερα της πρωτοφανούς τουρκικής πρόκλησης στην περι­οχή των Ιμίων με τον εμβολισμό του Πλοίου Ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΓΑΥΔΟΣ» (ΛΣ-090) από σκάφος της τουρκικής ακτο­φυλακής, ενδεικτικό και αυτό της σημασίας αλλά και του επείγοντος που προσδίδει η ελληνική πλευρά στο προαναφερθέν πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ότι η έναρξη των προαναφερθεισών συνομιλι­ών έρχεται σε συνέχεια σχετικής προφορικής συμφωνίας Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του τελευταί­ου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2017.

Επειδή το κόστος πρόσκτησης κάθε νέας FREMM φτάνει τα 500.000.000-600.000.000 ευ­ρώ, η ίδια πηγή μάς ανέφερε ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να συζητήσει για την εναλλακτι­κή προμήθεια γαλλικών σκαφών τύπου «Belh@arra», που σαφώς συνιστούν μια πιο οικονομική πρόταση (και λύση). Η προμή­θεια σύγχρονων φρεγατών κρίνεται από το ΓΕΕΘΑ αλλά και το ΓΕΝ ως απολύτου προτεραιότητος, αφού ακυρώθηκε το πρό­γραμμα «αναβαθμίσεως μέσης ζωής» («Middle-Life Update Program») των υπαρχουσών τεσ­σάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ- 200ΗΝ, κλάσης «Ύδρα», που έχουν πλέον από 25 χρόνια συνεχούς επιχειρησιακής δράσης και παρουσίας στις θάλασσες όλου του κόσμου.

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-17/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Παιχνίδι σε διπλό ταμπλό με δύο + δύο γαλλικές φρεγάτες
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ