2018-02-22 09:30:52
Φωτογραφία για Τουρκική πειρατεία στα κυπριακά κοιτάσματα απειλεί τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3
• Ο Ερντογάν με απανωτές προκλήσεις στη θάλασσα γύρω από την Κύπρο απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις και παρενέργειες προκαλεί η απόφαση της Άγκυρας να ανα­νεώσει τη NAVTEX και να συνεχίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι τις 10 Μαρτίου. Δι­ότι γίνεται πλέον προφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να τραβήξει στα άκρα την ένταση και να θέσει την Κύπρο σε διπλωματικό και ενεργειακό αποκλεισμό. Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί ότι το οικόπεδο 3 στο οποίο δραστηριοποιείται ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε είναι μια εταιρεία με διεθνές κύρος που μελετά πολύ καλά τις κινήσεις της. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής έχει επενδύσει συνολικά 442 εκατομμύρια ευρώ σε Κύπρο, Νορβηγία, Με­ξικό, Αίγυπτο, Λιβύη και Ακτή Ελεφαντοστού και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί εξαιτίας των απειλών από τρίτες χώρες. Όμως το πολεμικό πλοίο της Τουρκίας βρί­σκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το κοίτασμα «Σουπιά», φέρνοντας σε πολύ δύ­σκολη θέση όλες αυτές τις ημέρες την ΕΝΙ.


Το βλέμμα στις εταιρείες

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στη Λευκωσία, η οποία αναμένει όχι μόνο τι θα πράξει η ΕΝΙ, αλλά τι θα πράξουν και οι άλ­λοι ενεργειακοί κολοσσοί που δραστηριοποιού­νται στην περιοχή.

Η αμερικανική ExxonMobil σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum έχει τα δικαιώματα στο οι­κόπεδο 10 και έχει επιβεβαιώσει ότι αρχές Μαρ­τίου θα στείλει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξαγάγουν τις πρώτες έρευνες και να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγ­ματοποιήσουν το καλοκαίρι.

Η ExxonMobil έχει επικεντρωθεί σε τρία κοιτά­σματα, στα «Άνθεια», «Δελφίνος» και «Γλαύκος». Τις επόμενες εβδομάδες έχει προγραμματίσει να συλλέξει στοιχεία που θα συμβάλουν στην οριστική λήψη των αποφάσεων όσον αφορά με ποια γεώτρηση θα ξεκινήσει.

Πέντε ακόμα γεωτρήσεις

Αλλά και η ΕΝΙ έχει συμβόλαιο για ακόμη πέντε γεωτρήσεις εκτός από εκείνη που επιτυχώς ολο­κλήρωσε στο οικόπεδο 6 και στο κοίτασμα «Καλυψώ». Έχει δεσμευτεί για άλλη μία γεώτρηση στο οικόπεδο 6 σε άλλο κοίτασμα, για γεωτρήσεις στα οικόπεδα 2, 3 και 9, και για άλλες δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 8.

Το επιχειρησιακό ενεργειακό σκηνικό ολοκλη­ρώνεται και με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, τις οποίες έθεσε έγκαιρα με την εξαγγελία για έρευνες υδρογονανθράκων από την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ. Το ψευδοκράτος υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία από το 2011 και σύμφωνα με τους χάρτες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι έρευνες καλύπτουν μέρος ή εξ ολοκλήρου τα οικό­πεδα 12, 8, 9, 13, 1 και 2. Σαν να μην έφτανε αυτό, αγόρασε και γεωτρύπανο, το Deep Sea Metrol, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι θέλει να προχωρήσει σε δικές της έρευνες.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ[email protected]

(ΕΘΝΟΣ-21/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ