2018-02-23 19:47:28
Φωτογραφία για Προβληματισμοί μετά τις κρίσεις στο ΠΣ - Άρθρο αναγνώστη
Δημοσιεύουμε επιστολή, που λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του bloko.gr: Προβληματισμοί και ανάλυση για τη πορεία του Σώματος μετά τις πρόσφατες κρίσεις,ας δούμε το

τοπίο:

1.Υπήρξε συμφωνία με τις ευλογίες και την σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μεταξύ (μιας ομάδος αξιωματικών τεως βαθέως Πασοκ συνδικαλιστές που μεταπήδησαν στο ΣΥΡΙΖΑ,συνδικαλιστές της Ενωσης Αξιωματικών Πυρ/κού Σώματος Ν.Δ αλλά συγκεκριμμένη πτέρυγα και την Κουμουνδούρου (απόστρατος ανώτατος Αξιωματικός που έλυνε και έδενε επι Πασοκ επικεφαλής τωρα στο Συριζα μαζί με συνδικαλιστή ο οποίος υπηρετεί μονίμως από τη κατάταξη του στο Σώμα σε γραφεία ποτέ σε μάχιμη υπηρεσία και αξιωματικό ο οποίος κινεί τα νήματα στην Πυρ/κή Ακαδημία και ουσιαστικά τη διοικεί.),φαίνεται φαρσοκωμωδία,αλλά ας τα δούμε συγκεκριμμένα:

2.Επιλέγεται ως Υπαρχηγός,Υποστράτηγος που αρχές του 2015 ήταν Αττικάρχης έφυγε για Θεσσαλονίκη αποπεμθείς και εκκρεμεί εναντίον του δικαστήριο, ( εκδίκαση Μάιος 2018),για αποτυχημένη επιχείρηση, με νεκρή γυναίκα πολίτης και πυροσβέστης στο Π.Φάληρο(ενωση αξιωματικών)


3.Επιλέγονται ως Υποστράτηγοι οι τρείς τελευταίοι Αρχιπύραρχοι,(χρονιά και βαθμός),ο ένας τοποθετείται Αττικάρχης χωρίς να έχει υπηρετήσει ως Αξιωματικός σε υπηρεσία της Αττικής προερχόμενος από Λάρισα.(τέως βαθέως)

4.Προάγεται σε Αρχιπύραρχο, ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών, ο οποίος δεν έχει περάσει ούτε έξω από μάχιμη υπηρεσία ποτέ,τοποθετείται διοικητής Πειραιά μάχιμη υπηρεσία και εξοστρακίζεται ο διοικητής με μετάθεση στη Μυτιλήνη που έχει ξαναυπηρετήσει.(σε 5 χρόνια 3 μεταθέσεις),βέβαια να μην βολευτεί ο πρόεδρος;(ένωση αξιωματικών)

5.Στο βαθμό του Πυράρχου προάγεται ο κινών τα νήματα στην ακαδημία από την 72 θέση της επετηρίδας και ισχυρός παράγοντας της Κουμουνδούρου.(κόμμα)

6.Χαρακτηριστική περίπτωση η τοποθέτηση Πυράρχου διοικητή στη Π.Υ Σάμου,(η αναφορά δεν γίνεται για να θίξουμε το πρόσωπο αλλά για να φανεί η ανυπαρξία σχεδιασμού, δεν θέλει εύκολα αξ/κός να τοποθετηθεί ως Δ/τής και στέλνουμε τους αδύναμους κρίκους για να κλείσουμε τη τρύπα,αδιαφορώντας για τις συνέπειες),ο οποίος δεν έχει μέχρι τώρα περάσει ούτε έξω από Πυρ/κή Υπηρεσία,όχι με ευθύνη δική του, αλλά πρόκειται για πτυχιούχο αξιωματικό που έχει υπηρετήσει μέχρι τώρα σε επιτελικές θέσεις και τοποθετείται σε Υπηρεσία υψηλότατης επικινδυνότητας(στατιστική,παρελθόν καταστροφικές πυρκαγιές,αποδυναμωμένη υπηρεσία),μεταναστευτικό στην ανατολική πλευρά του νησιού που προκαλεί δασικές πυρκαγιές,ο προηγούμενος έμεινε στα χαρτιά 2 χρόνια,στην ουσία 6 μήνες τον υπόλοιπο καιρό απουσίαζε με αναρρωτικές άδειες και καλά δήθεν αλλά επιβραβεύτηκε επιστρέφοντας,βλέπε ένωση αξιωματικών συνδικαλιστής κολλητός του προέδρου.

7.Πολλά ακόμη τα ευτράπελα και τα ονόματα όπως ο προαχθείς περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος (3 χρονιές- 3βαθμοί) αλλά έτσι έπρεπε να γίνει για να κάνει κουμάντο οΥποστράτηγος Συντονιστής Δυτιής Ελλάδος-Πελοπονήσου και Ιονίων αλλοιώς δεν γινόταν.(τεως βαθέως)

Σκοπός του κειμένου δεν είναι να κουράσει αλλά να αναδείξει τα σαθρό και φαιδρό του θέματος αφού πλέον έχουμε πολυποίκολα DEAL και συμφωνίες με βλέμμα στο μέλλον,κρίμα χάνεται μία από τις τελεταίες ευκαιρίες για τη δημιουργία μια σοβαρής και οργανωμένης δομής πολιτικής προστασίας για τη χώρα που τόσο πολύ ανάγκη την έχει.

Καμμία μα καμμία ουσιαστική κίνηση για αναδιοργάνωση του Σώματος,ορθολογική διαχείριση του προσωπικού κανονισμός μεταθέσεων,μελέτη για τις δασικές πυρκαγιές 2016-2017,κλιματική αλλαγή,μηχανοκίνητος στόλος,αλλαγή θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών προγραμματική εξαγγελία δέσμευση Υπουργού,αναζητείται το διάταγμα για τη λειτουργία των νεοαποκτηθέντων drones και πάρα πολλά ακόμα ζητούμενα και θέματα που υπάρχουν.Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην υπάρχουν πάλι καταστροφικές επιπτώσεις και ζημιές ούτε ανθρώπινες απώλειες μέσα από τις φυσικές καταστροφές.

Αποδείξεις προς επιβεβαίωση των προαναφερομένων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 2018

Μάρτιος 2015. Από ανακοίνωση της ΕΑΠΣ:

“…Η διαδικασία, δυστυχώς πραγματοποιήθηκε με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, αυτό του 1992, που ενώ μονότονα ως ΕΑΠΣ ζητούμε εδώ και χρόνια να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει, οι κυβερνήσεις που έρχονται και απέρχονται ουδεμία πολιτική πρωτοβουλία έλαβαν προς αυτή την κατεύθυνση. Θεσμικό πλαίσιο που αφήνει μεγάλα περιθώρια επιλογών από την ηγεσία, χωρίς όμως ξεκάθαρα και διακριτά κριτήρια. Εύλογα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσεων και προαγωγών να ακολουθεί η έντονη αμφισβήτηση τους, συνοδευόμενη, δικαίως τις περισσότερες φορές, από το αίσθημα της αδικίας… «Έτσι επί πάνω από 20 έτη άπασες οι πολιτικές ηγεσίες διατήρησαν το αυτό σύστημα, προφανώς γιατί ήταν λειτουργικό για αυτές. Άλλοτε με ευγένεια και κρατώντας τα προσχήματα, άλλοτε με εξόφθαλμες παρεμβάσεις και επιλογές, δημιούργησαν διοικητικές αρρυθμίες και το χειρότερο απογοήτευση σε δεκάδες στελέχη μας, ειδικά προς το τέλος της υπηρεσιακής προσφοράς του…”

Φεβρουάριος 2016. Από επιστολή της ΕΑΠΣ προς τον κ. Πρωθυπουργό:

“Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προφανώς συμφωνώντας με το ξεπερασμένο αναχρονιστικό και αδιαφανή σύστημα κρίσεων και προαγωγών, το μόνο που έπραξε, παραμονές των κρίσεων, ήταν άνευ οιοιδήποτε διαλόγου να φέρει ΠΔ με φωτογραφική διάταξη και διαδικαστικές διορθώσεις.

Δεν είχε όπως την πρόθεση ούτε καν αν ανοίξει το διάλογο για νέο θεσμικό πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών, ούτε καν να αξιολογήσει την κατατιθέμενη υπηρεσιακή πρόταση που είχε συνταχθεί. Δυστυχώς η Πολιτική ηγεσία επανέλαβε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρώντας το θεσμικό πλαίσιο του 1992.”

Ιανουάριος 2017. Από ανακοίνωση της ΕΑΠΣ:

“Δυστυχώς η ολοκληρωθείσα διαδικασία των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα γραφτεί στο γκρίζο τεύχος της πυροσβεστικής ιστορίας. Το απίστευτο των κρίσεων των Ανωτάτων Αξιωματικών, όπου Στρατηγοί ενώ αποστρατεύτηκαν, έλαβαν εντολή να συνεχίσουν την εργασία τους. Η συγκεκριμένη πράξη συνοδεύτηκε και από το πρωτοφανές του «μυστηρίου» αν τελικά έγιναν ή δεν έγιναν οι κρίσεις, με παράλληλη λειτουργία ενημερωτικών κύκλων – τριγώνου Βερμούδων. Παρά την θεσμική καταρράκωση, οι αποστρατευθέντες Στρατηγοί, στάθηκαν στο ύψος τους και σεβάστηκαν τον όρκο τους και τα χαρακτηριστικά του Ανδρός.

Η δεύτερη πράξη του δράματος έκλεισε με την ολοκλήρωση των κρίσεων των ανωτέρων Αξιωματικών, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη διοικητική ανωμαλία στον διοικητικό μηχανισμό του ΠΣ, μιας και επιλέχθηκε στο μέγιστο βαθμό η επιλογή των εσχάτων στον σχετικό πίνακα των προς προαγωγή, με αποτέλεσμα της ανατροπής της μέχρι τώρα σχέσης διοίκησης – διοικουμένου. Η «πρώτη φορά» αυτή επιλογή δημιουργεί το δεδομένο να καλούνται Αξιωματικοί, Διοικητές, να τεθούν υπό τις εντολές Αξιωματικών μέχρι και 7 τάξεις νεώτερών τους.”

Φεβρουάριος 2018. Η επανάληψη ενίοτε είναι μήτηρ κακής μαθήσεως

Δυστυχώς η ιστορία επαναλήφθηκε συνεχίζοντας τη διοικητική στρέβλωση στον ιεραρχικό μηχανισμό του ΠΣ. Αρχικώς, το ιδιαιτέρως ανησυχητικό αποτέλεσε η συνολική άρνηση των Δευτεροβαθμίων Συμβουλίων Κρίσεων να «θεραπεύσουν» τις διοικητικές ακροβασίες των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών για το 2017, οδηγώντας δεκάδες συναδέλφους στην δικαστική προσφυγή εναντίον της Υπηρεσίας.

Η συνέχεια δόθηκε στις φετινές κρίσεις και προαγωγές των Αξιωματικών για το 2018, όπου επαναλήφθηκε η «στρεβλή περσινή διαδικασία»: «Υπερπτήσεις» συναδέλφων και παραλείψεις δεκάδων άλλων, χωρίς προφανή και προβλεπόμενο λόγο. Το πλέον όμως τραγικό αποτελεί η «ευδόκιμος αποστρατεία» συναδέλφων που οδηγήθηκαν στην συνταξιοδότηση με το βαθμό του Πυράρχου με 31 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, καταδικαζόμενοι σε σύνταξη πείνας.

Σε πρώτο επίπεδο θα εκφράσουμε την ευχή τα Αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, που θα κρίνουν σε δεύτερο βαθμό, τους συναδέλφους που θα προσφύγουν, να αποκαταστήσουν το περί δικαίου αίσθημα.

Σε δεύτερο επίπεδο, έστω και τώρα, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, μετά από ουσιαστική διαβούλευση μαζί μας να προχωρήσει επιτέλους στις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του ΠΣ.

Επισημαίνουμε επίσης με την ευκαιρία, ότι η διοικητική στρέβλωση των κρίσεων και προαγωγών, μοιραία θα οδηγήσει τους αδικημένους συναδέλφους στην αναζήτηση του δίκιου τους στην ελληνική δικαιοσύνη. Η πυροσβεστική ηγεσία, προβλέπουμε ότι το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να διαχειριστεί την δικαίωση δεκάδων συναδέλφων σε ανώτερους και ανώτατους βαθμούς.

Τέλος θα επαναλάβουμε την κλασσική ευχή μας, στους μεν αφυπηρετήσαντες συναδέλφους, υγεία και δύναμη για την επιβίωση με τις συντάξεις-φιλοδώρημα, που θα λάβουν με το νέο μνημονιακό ασφαλιστικό, στους δε νεοπροαχθέντες συναδέλφους, καλή επιτυχία και προπάντων καλή τύχη στα νέα τους καθήκοντα.

Αφού ενδιαφέρονται για την αξιοκρατία και το σύστημα κρίσεων και προαγωγών φανταζόμαστε ότι μπορούν να απαντήσουν χωρίς φόβο και με γεναιότητα!

α)Να μας πουν οι συμμετέχοντες στο Δ.Σ της ένωσης πως πήραν τους βαθμούς να δώσουν στη δημοσιότητα τον υπηρεσιακό τους φάκελλο και που έχουν υπηρετήσει;

β)Να μας πουν πόσοι Πύραρχοι με 31 χρόνια αποστρατεύθηκαν και ποιοί ήταν οι πραγματικοί λόγοι αποστρατείας;

γ)Ποιές οι θεσμικές παρεμβάσεις της για υλοποίηση των ανωτέρω;
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ