2018-02-27 17:48:29
Φωτογραφία για ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16: «Κόβουν» αριθμό αεροσκαφών, δυνατότητες, ανταλλακτικά και υποστήριξη για να βγει το πρόγραμμα
Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16V και οκτώ χρόνια αργότερα θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμά! Δηλαδή αν θεωρήσουμε εντός του έτους θα υπογραφεί το πρόγραμμα, το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί το 2022 και το τελευταίο το 2026, με ρυθμό 12-15 αεροπλάνα τον χρόνο από το 2023 και μετά! 'Όταν η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει την παραλαβή 70 από τα 100 F-35. 

Συγκεκριμένα, μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης θα απαιτηθούν δύο περίπου χρόνια για τη μηχανολογική ανάπτυξη (engineering development) του ελληνικού προτύπου, με τροποποίηση του «μοντέλου» που υφίσταται ήδη για άλλους πελάτες F-16V (Ταϊβάν, Ν. Κορέα). Ένας επιπλέον χρόνος θα χρειαστεί για δοκιμές σε εργαστήριο αλλά και εν πτήση στο αεροσκάφος που θα δημιουργηθεί ως κοινό πρότυπο και θα μεταβεί στις ΗΠΑ, αν και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να ξεκινήσει παράλληλα και η τροποποίηση των πρώτων ελληνικών Viper. Πλην ενός πρωτοτύπου αεροσκάφους κανένα άλλο F-16 δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να υποστεί οποιεσδήποτε εργασίες αναβάθμισης στις ΗΠΑ. 


Έτσι, τα πρώτα από τα F-16V θα παραδοθούν τέσσερα περίπου χρόνια από την ενεργοποίηση της σύμβασης. Το ζήτημα είναι ότι για να πληρωθούν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα περικόπηκε το πρόγραμμα και σε αριθμό και σε ποιότητα, έτσι ώστε πλέον δεν θα μιλάμε για «V», αλλά κάτι για «V-». Το πρόγραμμα αφορά πλέον μόνο 84 F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced. Η αναβάθμιση των Block 50 ματαιώθηκε γιατί η Π.Α. αποφάσισε στην προσπάθειά της να «μαζέψει» τα οικονομικά να εκσυγχρονίσει τα 29 Block 52+ Advanced. Το 30ο αεροσκάφος της Πτέρυγας του Αράξου καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 2 Νοεμβρίου στην 115 ΠΜ. Η αμερικανική πλευρά (αμερι­κανική κυβέρνηση) προτάσσει το πλαίσιο «re-scoping», δηλαδή τον «επαναπροσδιορισμό» του με μειώσεις στο επίπεδο του εκσυγχρονισμού και όχι «εκπτώσεις» στην οικονομική αξία. 

Από εκεί και πέρα θα περικοπεί όσο μπορεί το πακέτο των ανταλλακτικών και της υποστήριξης και σειρά αναβαθμίσεων και διαμορφώσεων δεν θα συμπεριληφθούν προκειμένου να συμπιεστεί στο κόστος περί τα 1,3 δισ. ευρώ. Και βέβαια δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της προκαταβολής. 

Οι Αμερικανοί επιμένουν για 60% πριν την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους και ακόμα και με τις περικοπές και τους διακανονισμούς η προκαταβολή δεν αναμένεται να είναι χαμηλότερη των 700 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσα από τα υπάρχοντα κονδύλια εξοπλισμών που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το υπουργείο Άμυνας, αυτά τα ελάχιστα περίπου 500 εκατομμύρια ετησίως (οι ΕΔ χρειάζονται τουλάχιστον τετραπλάσια ετησίως) και για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων. 

Γράφει ο Πάνος Σπαγόπουλος 

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡ_ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ-25/02/2018 - ΦΩΤΟ: defence-point.gr - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ