2018-03-03 09:19:28
Φωτογραφία για Επόμενο Θαλασσινές Σπηλιές: Στο άψε-σβήσε άλλαξαν ζώνες χωρίς μελέτη
Μόλις εννέα ημέρες πριν τις Προεδρικές εκλογές του 2008 εντάχθηκε σε παραθεριστική ζώνη το τεμάχιο 12 (Φ/Σχ. 44/15 Ε1) στην περιοχή Θαλασσινών Σπηλιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πέγειας. Το τεμάχιο γειτνιάζει με τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Χερσονήσου Ακάμα, όπου εκεί βρίσκονται οικότοποι στους οποίους διαβιούν σπάνια προστατευόμενα είδη πανίδας, όπως είναι οι φώκιες και οι νυχτερίδες, ενώ φύονται και σπάνια είδη χλωρίδας.

Με βάση του όρους που έθεσε η Περιβαλλοντική Αρχή, δεν θα γίνεται οποιαδήποτε οικοδομική επέμβαση ή κατασκευή στη ζώνη προστασίας της παραλίας.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι πρέπει να εγγραφεί περιορισμός στον Τίτλο Ιδιοκτησίας της ανάπτυξης ότι «οι ιδιοκτήτες απαγορεύεται να αλλοιώνουν τα φυσικά επίπεδα φωτός ή /και φωταύγειας, μέσω άμεσης ή / και εμμέσων πηγών φωτορύπανσης σε απόσταση ίση και μεγαλύτερη των 50 μέτρων από την ιδιοκτησία τους.


Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Χρίστος Πατσαλίδης, κληθείς από τον «Φ» να αναφερθεί στο ιστορικό της απόφασης υπογράμμισε ότι την τότε περίοδο είχαν υποβληθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας μεγάλος αριθμός τροποποιήσεων της δήλωσης πολιτικής για πολλές περιοχές της Κύπρου.

Εξήγησε ότι οι εισηγήσεις έγιναν από τους ειδικούς στον υπουργό και ως υπουργός τις έκανε αποδεκτές. Πρόσθεσε ότι ήταν αδιανόητο να περιμένει κάποιος από τον υπουργό να αμφισβητεί τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις των τεχνοκρατών, οι οποίες έγιναν μετά από διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς, την Επαρχιακή Διοίκηση και την Ένωση Κοινοτήτων. Υπογράμμισε ότι μετά τη δημοσίευση της απόφασης κανένας δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Σημείωσε ότι ακόμη και αν δεχθούμε ότι έγιναν λάθη τότε με την τροποποίηση μιας ζώνης, γιατί σήμερα όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές εκφράστηκαν θετικά στο αίτημα για ανέγερση κατοικιών, χωρίς να λάβουν υπόψη τυχόν νέα δεδομένα που προέκυψαν 10 χρόνια μετά. Δεν υπήρχε καμία διαφωνία, πρόσθεσε.

Ο κ. Πατσαλίδης διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που βρίσκονταν αρχαία κατά τη διάρκεια των εκσκαφών. Για να συνεχίσει απαντώντας στο υποθετικό του ερώτημα, ότι δεν θα σταματούσαν οι εργασίες και πιθανόν να μετακινούνταν ακόμα και οι οικοδομές για να μην επηρεάσουν τις αρχαιότητες.

Σε σχέση με την ανέγερση έξι κατοικιών στις τοποθεσίες Πέτρες του Βαθύ-Κανταρκαστοί στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές του Δήμου Πέγειας, το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως αναφέρει σχετικά: «Το τεμάχιο όπου ανεγείρονται οι επαύλεις, εμπίπτει στη ζώνη παραθεριστικής της Πέγειας από το 2008, η οποία αποτελεί ζώνη ανάπτυξης, με επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης και ποσοστό κάλυψης 15%, επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων δύο, επιτρεπόμενο ύψος 8.30 μ. Το τεμάχιο αυτό επηρεάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος του από τη ζώνη προστασίας της παραλίας και γειτνιάζει με περιοχές του Δικτύου Natura 2000».

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι την περίοδο που άλλαξαν οι πολεοδομικές ζώνες ήδη γνώριζαν όλοι ότι η περιοχή ετύγχανε προστασίας από το 2003 λόγω του γεγονότος ότι στις σπηλιές της περιοχής βρίσκει καταφύγιο και αναπαράγεται η Μεσογειακή Φώκια Μοναχός (Monachus monachus). Με βάση δε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, καμία ανάπτυξη δεν επιτρέπεται σε απόσταση 200 μέτρων από την παραλία, ενώ με βάση τα στοιχεία οι σπηλιές απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα από τις εν λόγω αναπτύξεις.

Συγκεκριμένα, το τεμάχιο όπου ανεγείρονται οι έξι κατοικίες με κολυμβητικές δεξαμενές και βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων εφάπτεται της Χερσαίας Ζώνης Υψηλής Προστασίας της Φύσης (ΥΠ3β) Βιότοπος της Μεσογειακής Φώκιας, η οποία χωροθετείται εντός των δύο περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα, καθώς και του Κρατικού Δάσους Αγίου Γεωργίου και του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών τα όρια της περιοχής Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (CY4000010) Χερσόνησος Ακάμα καθορίστηκαν τον Νοέμβριο του 2003, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Ειδικές Περιοχές Προστασίας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) στην Κύπρο» (“Special Areas of Conservation (Directive 92/43/EEC) in Cyprus”, κωδικός LIFE98 TCY/CY/172), το οποίο διεξήχθη μεταξύ 1/4/1999 και 30/9/2002 από την τότε Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (νυν Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΙΙI (LIFE – Third Countries 1992-2006), με τη συνεργασία και συγχρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός του έργου ήταν η συλλογή, επεξεργασία και παροχή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δημιουργία ειδικών περιοχών προστασίας της φύσης στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000 και κατ’ επέκταση της εφαρμογής της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της Οδηγίας 79/49/ΕΟΚ περί της διατήρησης των αγρίων πτηνών (νυν Οδηγία 2009/147/ΕΚ).

Η Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εναρμονίστηκε με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ μέσω του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου του 2003 [153(I)/2003] και με την Οδηγία 79/49/ΕΟΚ (νυν Οδηγία 2009/147/ΕΚ) μέσω του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2003 [152(I)/2003].

Επιπλέον, η Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εναρμονίστηκε με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2001, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων μέσω του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ ή Προγράμματα Νόμος του 2005 [102(I)/2005].

Η επέκταση της Ζώνης έγινε χωρίς αξιολόγηση

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών τονίζει ότι η επέκταση της Ζώνης Παραθεριστικής Κατοικίας (Π1) στις 8/2/2008 έγινε χωρίς την αξιολόγηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και Δέουσας Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΔΜΕΕΠ), κατά παράβαση των άρθρων 4(2) του Νόμου 102(Ι)/2005 και 3(2) της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ, και η χορήγηση περιβαλλοντικής έγκρισης μέσω θετικής Γνωμάτευσης ΠΕΕΠ την 1/3/2017 έγινε χωρίς την αξιολόγηση ΔΜΕΕΠ, κατά παράβαση των άρθρων 16(3) του Νόμου 153(Ι)/2003 και 7(5) του Νόμου 152(Ι)/2003, καθώς και των άρθρων 6(3) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και 4(4) της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ (πρώην Οδηγία 79/49/ΕΟΚ).

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η επέκταση της Ζώνης Παραθεριστικής Κατοικίας (Π1) στις 8/2/2008 χωρίς την αξιολόγηση ΣΜΠΕ και ΔΜΕΕΠ, καθώς και η χορήγηση περιβαλλοντικής έγκρισης μέσω θετικής Γνωμάτευσης ΠΕΕΠ την 1/3/2017 χωρίς την αξιολόγηση ΔΜΕΕΠ για το συγκεκριμένο έργο συνιστούν σαφή παράβαση της Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγοντας, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών υπογραμμίζει το γεγονός ότι, δυστυχώς, αυτή είναι μόνο μία από τις δεκάδες υποθέσεις χορήγησης περιβαλλοντικής έγκρισης για έργα, σχέδια και προγράμματα χωρίς αυτά να υποβληθούν σε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεών τους στα αντικείμενα προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συστημική ανεπαρκής εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου και κυρίως των Κοινοτικών Οδηγιών για τη διατήρηση της φύσης και άγριας ζωής αναγνωρίζεται ήδη από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ