2018-03-03 14:37:04
Φωτογραφία για Η «παγίδα» της εύκολης ευτυχίας
Αν αναζητήσετε στο Google φράσεις τύπου «πώς να γίνετε ευτυχισμένοι», θα βρείτε αμέτρητες σχετικές αναρτήσεις, που σας υπόσχονται ότι με 5, 7, 10 βήματα μπορείτε να γνωρίσετε την απόλυτη ευτυχία. Χωρίς να θέλω να μειώσω τις αναρτήσεις αυτές, δε μπορώ παρά να μην παρατηρήσω ότι σπάνια κανείς ακολουθώντας τα προτεινόμενα απλά βήματα κατόρθωσε να γίνει πραγματικά ευτυχισμένος. Το μόνο ίσως, που να πέτυχε, ήταν μία σύντομη αισιοδοξία και ελπίδα, η οποία όμως εξανεμίστηκε με την πρώτη δυσκολία.

Τι φταίει όμως και δεν μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι;

- Είμαστε ανυπόμονοι. Περιμένουμε από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει ολόκληρη η ζωή μας. Είναι όμως ποτέ δυνατόν να αλλάξουμε συνήθειες ετών και βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις τόσο σύντομα;

- Τοποθετούμε την ευτυχία έξω από μας. Σίγουρα ένα επάγγελμα που μας γεμίζει, ένας αφοσιωμένος σύντροφος, ακόμα και εκείνο το φόρεμα που λαχταρήσαμε θα μας δώσει μεγάλη χαρά, αλλά αν δεν νιώθουμε καλά μέσα μας, αν δεν είμαστε καλά με μας, τότε σύντομα θα βρεθούμε να αναζητάμε (κάπου αλλού) την ευτυχία. Η ευτυχία, όμως, είναι κυρίως αποτέλεσμα βαθιάς εσωτερικής διεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινά από μας, διαφορετικά δεν μπορούμε ούτε να την βιώσουμε, ούτε και να την προσφέρουμε πραγματικά.


- Αναζητούμε την ευτυχία σε λάθος κατεύθυνση. Σίγουρα για κάθε άνθρωπο η ευτυχία είναι και κάτι διαφορετικό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι πολλές φορές ταυτίζουμε (λανθασμένα) την ευτυχία με τα υλικά αγαθά, γεγονός που μόνο πρόσκαιρη ευχαρίστηση μπορεί να δώσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσει την ευτυχία που αναζητά η ψυχή μας.

- Ξεχνάμε ή θεωρούμε ξεπερασμένη την αντίληψη ότι η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά, καθημερινά πράγματα. Κι όμως: το χαμόγελο του παιδιού μας, το χάδι του συντρόφου μας, το γέλιο με τους φίλους μας, είναι τελικά στιγμές πραγματικής ευτυχίας.

- Δεν συνειδητοποιούμε ότι η ευτυχία είναι μικρές στιγμές και όχι μια μόνιμη κατάσταση. Έτσι, με την πρώτη δυσκολία πλημμυρίζουμε από αρνητικές σκέψεις και απαισιοδοξία, κατατάσσοντας τον εαυτό μας αυτόματα στο στρατόπεδο των άτυχων, δυστυχισμένων κ.ο.κ.

- Κοιτάμε μόνο το μέλλον, αδιαφορώντας για το παρόν. Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε ότι θα γίνουμε ευτυχισμένοι όταν… παραβλέποντας τις όμορφες καθημερινές, ευτυχισμένες στιγμές που βιώνουμε. Δεν απολαμβάνουμε το τώρα γιατί περιμένουμε ότι θα απολαύσουμε όταν θα έρθει εκείνο που ονειρευόμαστε.

Οι περισσότεροι δεν νιώθουν ευτυχισμένοι γιατί δεν ξέρουν πώς να είναι ευτυχισμένοι. Έχουν εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο προσδοκιών και αναμονής χάνοντας όμορφες στιγμές από τη ζωή τους. Κι όμως…ευτυχία είναι η ζωή εδώ και τώρα..με τις δυσκολίες και τα προβλήματά της. Και μόνο που βρισκόμαστε εδώ, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Κι αυτή η σκέψη είναι μια καλή αρχή για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ