2018-03-04 13:53:17
Φωτογραφία για ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ
Η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και μετά τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του 3ου οικονομικού forum των Δελφών.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του». Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαιώσε ότι τα μέτρα θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάτι που «θα είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Ελλάδας αλλά και των δανειστών».

Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι τα μέτρα θα αφορούν σε παρατάσεις λήξεων των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM και τα οποία αντιστοιχούν πλέον σε πάνω από το 50% του συνολικού χρέους, σε αναδιανομή των κερδών των ελληνικών ομολόγων κλπ. Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ
. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει σε αυτή τη φάση, θα είναι μια δήλωση προθέσεων η οποία όμως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της στον ESM σε 41 χρόνια από σήμερα δηλαδή το 2059. Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι στην προσπάθεια αποπληρωμής του χρέους, η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της και θα έχει τον ESM στο πλευρό της.

Η προληπτική γραμμή

Αν η χώρα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους η μετά πρόγραμμα επιτήρηση μπορεί να είναι «σφιχτότερη», τόνισε. Θύμισε ότι υπάρχει το εργαλείο «προληπτικής γραμμής», αλλά αυτό απαιτείται αίτημα της Ελλάδας και η τελευταία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το χρειάζεται. «Κοιτώντας την κατάσταση στις αγορές και τις προβλέψεις δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη».

Εν πολλοίς θα υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων μετά το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές για τα μέτρα του 2019 και 2020, αλλά θύμισε ότι μπορούν να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα που έχουν σχεδιαστεί.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα δημιουργεί το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα, τόνισε.

Τα επόμενα μέτρα

Οι υπουργοί οικονομικών τους επόμενους μήνες θα δουν αν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους. Είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που περιλαμβάνουν επεκτάσεις λήξεων, επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες και διαχείριση ρευστότητας.

Είναι σαφές τι μπορεί να γίνει, αλλά δεν ξέρουμε αν θα πρέπει και πόσο να χρησιμοποιηθούν. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα. «Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022». Διαφώνησε, μάλιστα, με την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα πλήξει την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι αν επιτευχθεί ο στόχος δεν απαιτούνται περισσότερα μέτρα. 

Κλειδί, τόνισε, είναι και η ανάπτυξη. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορούν να συνδεθούν με αυτή και αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών. Ο μηχανισμός θα σχεδιαστεί τους επόμενους μήνες «και είναι νωρίς να πούμε πως θα μοιάζει». Πιθανά μακροπρόθεσμα μέτρα θα εξασφαλίσουν τη χώρα στο απώτερο μέλλον, αλλά αυτό προς ώρας είναι περισσότερο δήλωση προθέσεων, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινκ. Είναι μια εξασφάλιση μεγάλης αξίας για τους πολίτες και τις αγορές ότι η χώρα δεν θα είναι μόνη αν γίνει κάτι απρόβλεπτο.

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει στο να εκμοντερνίσει την οικονομία της αν συνεχίσει να παίρνει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις. Θα χρειαστεί προσπάθεια να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να μπει η οικονομία σε βιώσιμη πορεία. Δεν είναι όμως μόνη. Είναι μέρος της Ευρώπης που θα συνεχίσει να στέκεται στο πλάι της, τόνισε.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ