2018-03-05 11:16:43
Φωτογραφία για Τουρκία: Σενάρια αποχώρησης από το ΝΑΤΟ
Σενάρια αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και ενίσχυσης της συμμαχίας της με τη Ρωσία, επαναφέρει η δήλωση Τούρκου στρατιωτικού αναλυτή στο «Sputnik»,

λίγο μετά την επίδειξη ισχύος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρουσίασε τα νέα όπλα της Ρωσίας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι «ανίκητοι» πύραυλοι, τα μίνι πυρηνοκίνητα υποβρύχια και τα νέα επιτεύγματα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα παρουσίασε τον νέο διηπειρωτικό πύραυλο «Αβανγκάρντ» που μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της γης και το νέο υπερηχητικό οπλικό σύστημα «Κινζάλ», το οποίο διαθέτει ήδη η Ρωσία και βρίσκεται ήδη όπως είπε από 1ης Δεκεμβρίου του 2017 σε ενεργό επιφυλακή στην Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια.

Μια ημέρα μετά, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik φιλοξενούσε δηλώσεις του εθνικιστή στρατιωτικού αναλυτή Beyazıt Karataş ο οποίος είναι απόστρατος πτέραρχος. Ο Karatas υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να βασίζεται στο ΝΑΤΟ για την δική της ασφάλεια και ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί χωρίς τυμπανοκρουσίες.


Αν οποιοδήποτε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ , κυρίως η Αμερική, εξαπολύσει πυρηνική επίθεση σε τρίτη χώρα από την τουρκική επικράτεια, αυτό μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνικό στόχο.

Παραινέσεις για αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν ακούγονται για πρώτη φορά, αλλά μάλλον ακούγονται όλο και συχνότερα και με διάφορες αφορμές.

Το 2017 με αφορμή ένα ατυχές συμβάν κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, όπου οι ασκούμενοι είδαν στις οθόνες τους μήνυμα που χαρακτήριζε τον Ερντογάν ως «εχθρό» ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει με αυτούς τους όρους συμμαχία και απέσυρε τα 40 άτομα που έπαιρναν μέρος στην άσκηση προσομοίωσης.

Αποτέλεσμα ήταν να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως αξιόπιστη συμμαχική χώρα με σημαντική συμβολή στην ασφάλεια της Συμμαχίας.

Λίγες ημέρες αργότερα σύμβουλος του Ερντογάν, ο Yalçın Topçu, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Habertürk ότι το Κοινοβούλιο της Τουρκίας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, αφού η Βορειοατλαντική συμμαχία βρίσκεται πίσω από πραξικοπήματα!

Το 2016 η Τουρκία έθεσε και πάλι σενάριο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ και σύναψης συμμαχίας με την Ρωσία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ένα ξέσπασμά του προειδοποίησε τη «Δύση» ότι θα χάσει την Τουρκία λόγων των δικών της λαθών και όχι λόγω των σχέσεων της Άγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τη Μέση Ανατολή.

Ο Τσαβούσογλου είχε επικρίνει το ΝΑΤΟ ότι δεν ενίσχυσε επαρκώς την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015.

πηγή: armyvoice
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ