2018-03-06 09:39:04
Φωτογραφία για ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. Επιστολή της ΠΟΕΣ
ΠΡΟΣ   :    κ.κ. ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ                                          Αρ. Πρωτ. 250/2018                                                                   Αθήνα, 06 Μαρ 2017

ΚΟΙΝ    :    - κ.κ. Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

                   - Συνήγορος του Πολίτη (Χαλκοκονδύλη 17, 10432, Αθήνα)

                   - ΠΟΕΣ

                   - Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη μας

ΘΕΜΑ   :    Πολυτεκνική Ιδιότητα για τις Μεταθέσεις των Στρατιωτικών

ΣΧΕΤ    :    α.    Ν.1910/1944 (ΦΕΚ Α΄ 229, «Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως της νομοθεσίας περί προστασίας πολυτέκνων»)

                   β.    Ν.3454/2006 (ΦΕΚ Α΄ 75, «Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις»)

                   γ.    Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις»)


         

1.  Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του (α) σχετικού, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του (β) ομοίου, πολύτεκνοι, υπό την έννοια του νόμου, είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους.

2.  Σύμφωνα, εξάλλου, με την παρ. 1 α (2) (α) του άρθρου 5 του (γ) σχετικού, οι πολύτεκνοι μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους.

3.  Συνάδελφοί μας, οι οποίοι έχουν τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια τεσσάρων (4) τέκνων και άνω, αλλά από διαφορετικούς γάμους, στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν την πρόνοια των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων προσκρούουν στην αρνητική αντιμετώπιση της Υπηρεσίας, η οποία (Υπηρεσία) δεν δέχεται την πολυτεκνική ιδιότητά τους και τους εντάσσει στον κύκλο των ετήσιων μεταθέσεων. Συγκεκριμένα, άρρεν συνάδελφος με ένα (1) τέκνο συζευγμένος με σύζυγο, η οποία έχει την επιμέλεια τριών (3) τέκνων από άλλο γάμο, εμφανίζεται στη μερίδα της συζύγου ως 2ο μέλος, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να μη δέχεται ότι αυτός είναι πολύτεκνος, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι όλα τα τέκνα τους [και τα τέσσερα (4)] ευρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη όπου συνοικεί το ζεύγος και ο ίδιος επιβαρύνεται οικονομικά για ολόκληρη την οικογένεια.  

4.  Θεωρούμε ότι, ενόψει της ανακήρυξης του 2018 ως έτους μέριμνας προσωπικού και με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας, θα πρέπει οι ως άνω συζευγμένοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν τρία (3) και άνω τέκνα από διαφορετικούς γάμους, να αντιμετωπίζονται ως πολύτεκνοι, υπό την ευρεία και όχι στενή έννοια του νόμου.

5.  Ο Συνήγορος του Πολίτη, προς τον οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλείται για την παρέμβασή του και επίλυση του θέματος.

6.  Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Τσουκαράκης Ανέστης

Συνταγματάρχης (ΣΔΓ)

6974365800

Ο Γεν. Γραμματέας

Παπαχαρτοφύλης Ευστάθιος

Πλωτάρχης (Ε)
6931116066
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ