2018-03-07 17:51:10
Φωτογραφία για Κίνδυνος να μείνει χωρίς καράβι η Σαμοθράκη
Υπό τον σοβαρό κίνδυνο να μείνει το νησί χωρίς συγκοινωνία συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης. Ο κίνδυνος είναι κάτι περισσότερο από ορατός, αφού το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με ένα μόνο οχηματαγωγό πλοίο (το ΣΑΟΣ ΙΙ) το οποίο πρέπει να τεθεί σε δίμηνη ακινησία προκειμένου να υποβληθεί σε απαραίτητες επισκευές. Ο πλοιοκτήτης του ΣΑΟΣ ΙΙ έχει ενημερώσει τις τοπικές αρχές για την πρόθεσή του από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, αλλά το πλοίο παραμένει στη γραμμή με συνεχείς παρατάσεις και επειδή δεν υπάρχει άλλο για να το αντικαταστήσει. Τώρα όμως, το χρονικό περιθώριο τελείωσε και το πλοίο πρέπει επειγόντως να μεταφερθεί σε ναυπηγείο της Αθήνας γι΄αυτό και έγινε η συνεδρίαση.

Σε αυτήν συμμετείχαν οι βουλευτές Ν. Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μενέλαος Μαλτέζος και από  το κυβερνητικό κόμμα η Ειρήνη Αλεξά , από την εταιρεία SAOS  οι Φώτης Μανούσης και Δημήτρης Λαζόπουλος.


Μόνη λύση το ΣΑΟΝΗΣΟΣ

Είναι κοινός τόπος στον Έβρο ότι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας στο νησί είναι το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ, το οποίο όμως δεν τίθεται στη γραμμή λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Όπως είπε στη συνεδρίαση, ο ιδιοκτήτης του Φώτης Μανούσης, έχει επιδείξει πλήρη συμμόρφωση στις αιτιάσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και έχει προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που έχουν ζητηθεί, συνεπώς ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη. Σημαντικά στοιχεία ήταν η πληροφόρηση από τον Υφυπουργό κο. Ν. Σαντορινιό που τη μετέφερε ο Δήμαρχος σύμφωνα με την οποία στη σύσκεψη της Παρασκευής 2/3/2018 που έγινε στο Υπουργείο με την παρουσία του κου. Μανούση σημειώθηκε πρόοδος αναφορικά με τη δρομολόγηση του ΣΑΟΝΗΣΟΣ και ότι το Υπουργείο αναμένει το πιστοποιητικό κλάσης του νηογνώμονα που ελέγχει το πλοίο. Εφόσον αυτό προσκομιστεί στο επόμενο ραντεβού του κου. Μανούση με το Υπουργείο το ζήτημα θα λυθεί.

Μετά τη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε θετική προοπτική αλλά αυτό που προέχει είναι να μην μείνει το νησί χωρίς συγκοινωνία. Ομόφωνο αίτημα του Συμβουλίου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι η αντικατάσταση του ΣΑΟΣ ΙΙ κατά την απουσία του.

Πέτροβιτς καλεί Κουρουμπλή να παρέμβει

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ζητώντας την άμεση συνδρομή του: “Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ. Η Σαμοθράκη κινδυνεύει να αποκλειστεί ακτοπλοϊκά καθώς το μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή με την Αλεξανδρούπολη, Ε/Γ/- Ο/Γ ΣΑΟΣ-ΙΙ Ν.Π. 10599, διακόπτει τα δρομολόγια του. Για το μείζον αυτό θέμα που προέκυψε, ενημερωθήκαμε σήμερα, με επείγον έγγραφο του Δημάρχου Σαμοθράκης, στο οποίο αναφέρεται η αδυναμία αναβολής ακινησίας του πλοίου, πέραν της 4ης Μαρτίου 2018. Επιπλέον, υπογραμμίζεται οτι, δεν είναι εφικτή η αντικατάστασή του με δρομολόγηση του Ε/Γ/- Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ, πλοίου της ίδιας εταιρείας, εφόσον ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη δρομολόγησή του. Ειδικά μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί, ενδεχόμενη διακοπή των δρομολογίων θα δημιουργήσει επιπλέον σοβαρά προβλήματα, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ακριτικό νησί, το οποίο ως γνωστόν συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κύριε υπουργέ, ζητούμε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, ώστε να μην αποκλειστεί ακτοπλοϊκά η Σαμοθράκη”

Να σημειωθεί πάντως ότι 4/3 το δρομολόγιο του ΣΑΟΣ ΙΙ από την Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη έγινε κανονικά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ