2018-03-09 21:19:03
Φωτογραφία για Ποια είναι τα προγράμματα που «καίνε» για την ανανέωση του οπλοστασίου της Ελλάδας
■ Αποτρεπτική πολιτική.

■ Η λίστα της Αθήνας για τα εξοπλιστικά.

■ Πληροφορίες αναφέρουν πως το περασμένο Σάββατο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου βρισκόταν στην Αθήνα και επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου

Το πολεμικό κλίμα που έχει δια­μορφώσει μεθοδικά η Άγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγεί μα­θηματικά την Ελλάδα να ασχοληθεί ξανά, με­τά από πολλά χρόνια, με το οπλοστάσιό της! Τελευταία φορά που η χώρα μας προέβη σε αγορά νέου πολεμικού υλικού ήταν το 2005, με την ένταξη 30 F-16 στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπο­ρίας. Έκτοτε το μόνο που έχουν οι Ένοπλες Δυνά­μεις είναι... προβλήματα σε επίπεδο τε­χνικής υποστήριξης ανταλλακτικών, αναβαθ­μίσεων. Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελ­λάδας τα χρόνια της κρίσης σχετίζονται πλέον με αυτούς τους τομείς. 

Ποια είναι, όμως η λίστα του Μαξίμου, του ΥΠΕΘΑ αλλά και του ΥΠΕΞ που αφορά το αξι­όμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων; Δεν πρέ­πει να ξεχνάμε ότι πάντα η αγορά στρατιωτι­κού εξοπλισμού για την Ελλάδα είχε πολιτική, επιχειρησιακή και διπλωματική διάσταση. Κά­ποτε αυτό το τρίπτυχο είχε ονομαστεί «στρατι­ωτική διπλωματία» και μας είχε κοστίσει πολλά. 


Τα προγράμματα που αυτή τη στιγμή «καί­νε» είναι τα ακόλουθα:

■ Ανανέωση και αναβάθμιση των «στρατηγι­κών» όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας που εί­ναι οι πύραυλοι Scalp και οι πύραυλοι Exocet και Mica. Και οι τρεις κατηγορίες πυραύλων εκτο­ξεύονται από τα γαλλικά Mirage 2000, τα οποία επίσης χρειάζονται «συμμάζεμα». Όχι αναβάθμιση ή εκσυγχρονισμό, αλλά πακέτο τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών. 

■ Το ΓΕΕΘΑ αλλά και το ΓΕΝ θέλουν πάση θυσία την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών Fremm. Ο λόγος είναι η πολύ ισχυρή αντιαερο­πορική άμυνα περιοχής που παρέχουν. Με δύο τέτοια πλοία, όπως λένε από το Π.Ν., «κλειδώ­νουν» τον εναέριο χώρο του Αιγαίου. 

■ Στον βυθό η Ελλάδα υπερέχει με τα τέσσερα υποβρύχια «214». Πρόκειται για τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια του κόσμου, τα οποία τώρα ναυπηγεί και η Τουρκία. Ο Τούρκος πρω­θυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε από τα τουρκικά ναυπηγεία να μειώσουν τον χρόνο ναυπήγησης των υπο­βρυχίων από 10 χρόνια σε 62 μήνες. 

Τα ελληνικά υποβρύχια διαθέτουν τορπίλες παλαιάς τεχνολογίας που μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους και το θέμα αυτό, μάλιστα, εξετάστηκε στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ. 

■ Η Ελλάδα διαθέτει τα ρωσικά αντιαεροπορικά - αντιπυραυλικά συστήματα S-300. Γίνονται σημα­ντικές συζητήσεις για την αξιόπιστη χρήση τους ενώ οι λεπτομέρειες τους αποτελούν «επτασφράγιστο μυστικό». 

Αυτά είναι τα προγράμματα που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην ασφυξία που προκάλεσαν η οικονομική κρίση, αλλά και η απουσία υποστήριξης των ολοκαίνουργιων οπλικών συστημάτων που προηγήθηκε. 

Στη λίστα ασφαλώς περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης βρέθηκαν στην Αθήνα το διήμερο 26 και 27 Φεβρουαρίου για να καταθέσουν την τελική τους πρόταση για τον εκσυγχρονισμό 85 αεροσκαφών F-16, στην έκδοση Viper. Το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού υπο­λογίζεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Το πλάνο προβλέ­πει προκαταβολή από 750 έως 900 εκατομμύ­ρια μέχρι το 2020 και ολοκλήρωση του προ­γράμματος σε 10 χρόνια. Συμφωνία ακόμη δεν έχει επιτευχθεί και το χρονικό περιθώριο που υπάρχει τελειώνει στις 30 Μαρτίου. Υπάρχουν δύο «τάσεις» για τον εκσυγχρονισμό. Η πρώτη επιθυμεί να πραγματοποιηθεί κανονικά και η δεύτερη προκρίνει τη λύση του «συμμαζέμα­τος» των F-16 και στη συνέχεια τη διερεύνηση της λύσης για το επό­μενο μαχητικό αερο­σκάφος της Π.Α. 

Αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με τα «επιχειρησιακά» δεδομέ­να των επιλογών. Ο πολιτικός-διπλωματικός παράγοντας όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί: 

■ Ο εκσυγχρονισμός των F-16 έχει ανακοινω­θεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας πλάι του τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πληροφορίες της Realnews ανα­φέρουν πως το περασμένο Σάββατο στέλεχος του αμερικανικού Πεντάγωνου βρισκόταν στην Αθήνα και επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. 

Το «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία» ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε, ούτε από το Παρίσι ούτε από την Αθήνα. Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκε­ψή του στην Αθήνα είχε παραλάβει ένα δισέλι­δο έγγραφο με τις ανάγκες των ελληνικών Ε.Δ. Από αυτό φαίνεται ότι είναι έτοιμος να διευ­κολύνει τη χρηματοδότηση των δύο φρεγα­τών Fremm, τις οποίες θέλει η Ελλάδα. Παράλ­ληλα οι Γάλλοι επιθυμούν να μείνουν ζωντα­νοί στην «επόμενη μέρα» της Ελληνικής Πο­λεμικής Αεροπορίας θέλοντας να πουλήσουν το μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Μάλιστα είναι κάτι που το έχουν ήδη καταφέρει στη «γειτονιά» μας αφού η Αίγυπτος επέλεξε το συγκεκριμένο αεροσκάφος για να ενισχύσει την πο­λεμική της αεροπορία. 

Υπάρχει και η Ρωσία, η οποία μπορεί να δεί­χνει πιο κοντά με την Τουρκία, αλλά αυτή τη στιγμή ρωσικά όπλα δεν διαθέτει η γειτονική χώρα, αλλά η Ελλάδα. S-300, Tor Μ1, αλλά και τα σκάφη ταχείας μεταφοράς προσωπικού του Π.Ν. αποτελούν το ρωσικό κομμάτι του ελλη­νικού οπλοστασίου, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να απαξιωθούν. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

(REAL NEWS-04/03/2018 - ΦΩΤΟ: pentapostagma.gr - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ