2018-03-10 11:48:50
Φωτογραφία για Ενθυμήματα απο την Εκλογή εκλεκτόρων και πληρεξουσίων της επαρχίας ΒΟΝΙΤΣΑΣ για την Δ’ Εθνοσυνέλευση στο Αργος (1829)
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Γράφει ο Αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας

Ντίνος Στυλιανός

7 Ιουνίου 1829 Βόνιτζα

10 Ιουνίου 1829 Παραδείσι

   Το χρονικό της εκλογής πληρεξούσιων της περιφέρειας Βόνιτσας – Μοναστηρακίου -Αγίου Βασιλείου – Ζαβέρδας – Παληαμπέλων - Τζουγκριών και Παλίμπεης , για την Δ’ Εθνοσυνέλευση.

     Ο Ιωάννης Καποδίστριας προτείνει σχέδιο εκλογής αντιπροσώπων για την Δ’ Εθνοσυνέλευση που θα πραγματοποιούνταν στο Αργος.   

Στις 7 Ιουνίου του 1829, στην Βόνιτσα,  συγκεντρώνονται:

-Οι εκπρόσωποι της Βόνιτσας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΝΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΚΟΣ και ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΙΚΟΥΛΟΣ 

-ο Εκλέκτωρ του Αγίου Βασιλείου ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, 

-ο  Δημογέρων Αγίου Βασιλείου ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θ(Δ)ΕΡΣΟΒΙΤΗΣ, 

-ο Δημογέροντας της Παλήμπεϊ – Τζουγκριών και Παληαμπέλων ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΗΣ, 


-ο εκλέκτωρ  της Παλήμπεϊ – Τζουγκριών και Παληαμπέλων ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΗΣ, 

-ο Δημογέροντας του Μοναστηρακίου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ και

-ο Δημογέροντας της Ζαβέρδας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΡΑΔΕΛΟΣ ..............       Η σύναξη των αντιπροσώπων αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σώμα εκλεκτόρων οι οποίοι μαζί με τον Διοικητή της Βόνιτσας θα προχωρούσαν στον ορισμό των αντιπροσώπων της περιοχής που θα συμμετείχαν στις εργασίες της Δ’ Εθνοσυνέλευσης.

Προτάθηκαν και ορίστηκαν σαν εκλέκτορες οι:

-Ιωάννης  Λογοθέτης, 

-Πάνος του καπτ. Μήτζου, 

-Ιωάννης Δερβέναγας,  

-Ηλίας Ζέρβας 

-Χρήστος Ιερέας Οικονόμου και 

-Ιωάννης Ιερέας Κολυβάς.

         Το σώμα των εκλεκτόρων συναντά τον Πολιτικό Διοικητή της Βόνιτσας στο χωρίο Παραδείσι της Βόνιτσας. Πρόκειται για ένα παλιό οικισμό  δίπλα από τον καταρράκτη Σεπετό. Εκεί παραθέριζε ο Διοικητής της Βόνιτσας.

           Από το βιβλίο της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων «Το κάστρο των 18 Εθνοτήτων», πληροφορούμαστε ότι σε αυτή την χρονική στιγμή στρατιωτικός διοικητής της Βόνιτσας (Καστελάνος) είναι  ο Στάθης Κατσικογιάννης, με διαμονή μέσα στο κάστρο.

         Από την εργασία των Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας «Με την ματιά ενός πεντάχρονου» (η εργασία παρουσιάστηκε στην Ζαβέρδα το καλοκαίρι του 2013) έχουμε τις καλλίτερες περιγραφές για το χωριό Παραδείσι, το οποίο εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι ήταν το παραθεριστικό κέντρο της Βόνιτσας που μαστίζονταν από την ελονοσία. Τα παιδιά των εύπορων οικογενειών αλλά και οι γονείς τους, διέμεναν στο Παραδείσι όλο το καλοκαίρι. 

         

        Ο τότε πεντάχρονος και αργότερα αρχιναυπηγός του Ελληνικού πολεμικού στόλου, ο Σπυρίδων Μόστρας, πέρασε το καλλίτερο καλοκαίρι εκεί, μαζί με τον Θείο του ο οποίος ήταν ο πολιτικός Διοικητής της Βόνιτσας. 

       Οι προαναφερόμενοι εκλέκτορες μαζί με τον Διοικητή της Βόνιτσας έκριναν ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν στην Δ Εθνοσυνέλευση από τους:

•-Ιωάννη Λογοθέτη

•-Σταμούλη Χονδρό

           Η Δ' Εθνοσυνέλευση έγινε στο  Αργος από τις 11 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 1829  και συμμετείχαν σε αυτήν  236 πληρεξούσιοι από όλη την  Ελλάδα.

Παραθέτουμε το κείμενο της δημιουργίας του σώματος των εκλεκτόρων:

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ - ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΝ Δ’  ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ 1829 – ΦΑΚΕΛΟΣ 200

-Προς τον Προσωρινόν Διοικητήν της Επαρχίας Βονίτσης κλπ. 

  Δυνάμει του 5 άρθρου του εν Τροιζήνι Πολιτικού Συντάγματος, και κατά το ψήφισμα II της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ημείς οι υπογεγραμμένοι της χώρας Βονίτζης, μην υμπορώντας να συναθροισθώμεν δια την περίστασιν του θέρους, και δι’ άλλας δεινάς περιστάσεις, πλην με δικαίαν και ελευθέραν προαίρεσιν, εκλέγομεν μέσω των υπογραφών μας τους κυρίους Ιωάννην Λογοθέτην, Πάνο του καπτ. Μήτζου, Ιωάννην Δερβέναγαν,  Ηλίαν Ζέρβαν, Χρήστον Ιερέα Οικονόμου και Ιωάννην Ιερέαν Κολυβάν, δια εκλέκτορας, και ούτοι μετά την ένωσιν του Διοικητού ευρισκομένου εις Παραδείσι, χωρίον ταύτης της επαρχίας εις την παρουσίαν του να εκλέξουν τον πληρεξούσιον τούτης της πολιτείας άνδρα επ’ αρετή και συνέσει, άξιον δια τούτο το μέγα χρίσμα της πληρεξουσιότητος.

       Ο δ’εκλεγμένος πληρεξούσιος εφοδιασμένος με το της πληρεξουσιότητος ανήκον έγγραφο, να απέλθη όπου συγκροτείται η Δ των Ελλήνων Εθνική Συνέλευσις, δια να συσκεφθή και συναποφασίση μετά των άλλων Ελλήνων πληρεξουσίων τα μέγιστα του Έθνους γενικά συμφέροντα προς κοινήν των Ελλήνων ευδαιμονίαν και της Πατρίδος.

Τη 7 Ιουνίου 1829 εκ Βονίτζης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΚΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΙΚΟΥΛΟΣ.

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Δημογέρων Αγίου Βασιλείου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θ(Δ)ΕΡΣΟΒΙΤΗΣ Εκλέκτωρ Αγίου Βασιλείου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΗΣ Δημογέρων Παλήμπεϊ, Τζουγκριά, και Παλαιαμπέλων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΗΣ Εκλέκτωρ Παλήμπεϊ, Τζουγκριά, και Παλαιαμπέλων.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ Δημογέρων Μοναστηρακίου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΡΑΔΕΛΟΣ Δημογέρων Ζαβέρδας.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ