2018-03-15 07:56:23
Φωτογραφία για Κύπρος: Νέος νόμος κατά καταχρηστικών ρητρών
Νομοσχέδιο θα δώσει τη λύση στο ζήτημα των καταχρηστικών ρητρών που εντοπίζονται σε καταναλωτικές συμβάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και σύντομα θα τεθεί για διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή Χαράλαμπος Ρούσος, στη νέα νομοθεσία, την οποία χαρακτήρισε ως «φιλόδοξη», θα καθορίζεται το νέο πλαίσιο, θα προνοούνται αποζημιώσεις και θα περιληφθούν οι εναρμονιστικές νομοθεσίες. Είπε επίσης πως, μέσω της νέας νομοθεσίας, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να καταθέτουν αίτηση στα δικαστήρια για την παραβίαση άλλων νόμων.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου προτάσεων νόμου της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων (κοινή πρόταση) και της ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, επιχειρείται τροποποίηση του νόμου περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις, έτσι ώστε οι ρήτρες που αναφέρονται σε δραστηριότητες των προμηθευτών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς μη καταναλωτές και εταιρείες να θεωρούνται καταχρηστικές.


Η δεύτερη πρόταση της ΕΔΕΚ στόχο έχει να καλύψει μικρές, μεσαίες και οικογενειακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με κύκλο εργασιών μέχρι €250 χιλ. Επίσης προτείνεται επέκταση του νόμου και στις περιπτώσεις όπου τραπεζικό ίδρυμα μονομερώς καταγγέλλει και τερματίζει συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης που προνοούν όρια υπερανάληψης.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου πρότεινε την ετοιμασία ξεχωριστής νομοθεσίας για προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι με το οποίο συμφώνησε το υπουργείο.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, η Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή υποστήριξε πως οι τράπεζες γνωρίζουν εάν δανείζουν επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο, τονίζοντας πως δεν δανείζουν εταιρείες για άλλους λόγους εκτός από τους επαγγελματικούς.

Είπε πως είναι άδικο οι κυπριακές τράπεζες να βρεθούν σε μειονεκτική θέση με άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, τονίζοντας πως οι προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προκαλούν στρεβλώσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα ενημερώνονται με τον ίδιο τρόπο κατά τη σύναψη δανειακών συμβάσεων. Σύμφωνα με την κ. Πλατή, οι ανησυχίες των βουλευτών καλύπτονται από άλλες νομοθεσίες που είναι σε ισχύ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ