2018-03-15 20:42:57
Φωτογραφία για Πώς είναι η ζωή των ανδρών και των γυναικών στην ΕΕ; Ένα στατιστικό πορτρέτο της Eurostat
Ένα στατιστικό πορτραίτο για τη ζωή των ανδρών και των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε η Eurostat, το οποίο εστιάζει στις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν στα διάφορα στάδια της ζωής τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, κατά μέσον όρο στην ΕΕ, το 2016, οι γυναίκες εγκατέλειπαν το πατρικό τους δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους άνδρες (σε ηλικία 25 ετών οι γυναίκες και 27 οι άνδρες). Επίσης, οι γυναίκες παντρεύονται νωρίτερα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, με μια διαφορά ηλικίας, κατά τον πρώτο γάμο, άνω των 3 ετών στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ αυτή η διαφορά ήταν μικρότερη από 2 έτη στην Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετικά με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, στην ΕΕ το 2015 οι γυναίκες ήταν κατά μέσον όρο στην ηλικία των 29 ετών: μεταξύ 26 ετών στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία και έως σχεδόν 31 ετών στην Ισπανία και την Ιταλία.


Άλλη μία σημαντική διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι το προσδόκιμο ζωής. Σε όλα τα κράτη μέλη οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Ο μέσος όρος στην ΕΕ το 2015 ήταν 83,3 έτη για τις γυναίκες και 77,9 έτη για τους άνδρες, δηλαδή διαφορά 5,5 ετών.

Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες στην ΕΕ, με 105 γυναίκες ανά 100 άνδρες (5% περισσότερες) το 2016. Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές στη Λετονία (18% περισσότερες), τη Λιθουανία (17% περισσότερες) και την Εσθονία (13% περισσότερες), ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Σουηδία οι άνδρες ήταν κατά τι περισσότεροι από τις γυναίκες.

Όσον αφορά τους νέους μέχρι 18 ετών, παρατηρείται ότι ισχύει το αντίθετο, με τους νεαρούς άνδρες να είναι κατά 5% περισσότεροι από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, στην ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι γυναίκες είναι περισσότερες κατά 33%.

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι γυναίκες και οι άνδρες -ως ζευγάρι, άγαμες/οι, με ή χωρίς παιδιά- εντοπίζονται αρκετές διαφορές. Στην ΕΕ το 2016, το 7,7% των γυναικών ηλικίας 25-49 ετών ζούσαν μόνες τους με παιδιά, σε σύγκριση με το 1,1% των ανδρών της ίδιας ηλικίας. Για τους άγαμους χωρίς παιδιά στην ίδια ομάδα ηλικιών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,5% για τις γυναίκες και 16,1% για τους άνδρες.

Μια άλλη ομάδα όπου παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι η ομάδα άγαμων ηλικίας άνω των 65 ετών: το ποσοστό των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες (40,1%) ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (19,7%).

Σε άλλες ομάδες υπάρχουν μικρές διαφορές. Στην ομάδα νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών, το 8,2% των γυναικών και το 7,8% των ανδρών ζουν μόνοι τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζουν ως ζευγάρι: το 44,9% των γυναικών και το 48,2% των ανδρών ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ ζουν ως ζευγάρι.

Διατροφικές συνήθειες και άθληση: Μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών, απ' ό,τι γυναικών, στην ΕΕ καταναλώνουν αλκοόλ και καπνίζουν

Εξετάζοντας τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων ή φρούτων και λαχανικών, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών.

Μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών απ' ό,τι γυναικών στην ΕΕ καταναλώνουν αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση (38% των ανδρών ηλικίας 18 ετών και άνω, έναντι 23% των γυναικών το 2014). Μεταξύ των κρατών μελών, τα ποσοστά των ανδρών κυμαίνονταν από 21% στη Λετονία έως 52% στο Ηνωμένο Βασίλειο, και των γυναικών από 5% στη Ρουμανία και τη Λιθουανία έως 40% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών απ' ό,τι γυναικών στην ΕΕ είναι καπνιστές (το 24% των ανδρών ηλικίας 18 ετών και άνω καπνίζουν καθημερινά, έναντι 16% των γυναικών). Τα ποσοστά των ανδρών καπνιστών ποικίλλουν από 10% στη Σουηδία έως 40% στην Κύπρο και των γυναικών από 9% στη Ρουμανία έως 23% στην Αυστρία.

Σε αντίθεση με την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρείται σημαντικό στοιχείο για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Στην ΕΕ το 2014, 49% των ανδρών κατανάλωνε από μία έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 54% των γυναικών. Τα ποσοστά των ανδρών κυμαίνονται από 26% στην Ολλανδία έως 70% στο Βέλγιο και των γυναικών από 32% στην Ολλανδία ως 73% στο Βέλγιο.

Παρόλο που οι άνδρες αθλούνται πιο τακτικά Μια άλλη συνιστώσα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι η τακτική σωματική άσκηση. Στην ΕΕ το 2014, το 36% των ανδρών ασχολήθηκε για 150 λεπτά ή περισσότερο ανά εβδομάδα με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση που δεν σχετίζεται με την εργασία, σε σύγκριση με το 26% των γυναικών. Τα ποσοστά για τους άνδρες κυμαίνονται από 14% στη Ρουμανία έως 55% στη Φινλανδία και για τις γυναίκες από 4% στη Ρουμανία έως 57% στη Δανία.

… μεγάλο ποσοστό αυτών είναι ακόμη υπέρβαροι

Στην ΕΕ το 2014, 57% των ανδρών θεωρούνταν υπέρβαροι (με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω), σε σύγκριση με το 44% των γυναικών. Τα ποσοστά μεταξύ των κρατών μελών για τους άνδρες ποικίλουν από 52% στην Ολλανδία έως 66% στην Κροατία και τη Γαλλία, και για τις γυναίκες από 35% στην Ιταλία έως 54% στη Μάλτα.

ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το στατιστικό πορτραίτο της Eurostat περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία:

Η ανεργία και η ενασχόληση με τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού είναι οι τομείς στους οποίους στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι η μεγαλύτερη από ό,τι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφονται, επίσης, στις αμοιβές, τον τρόπο ζωής, τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και στις αιτίες θανάτου.Μόνο ένα στα τέσσερα ανώτερα διευθυντικά στελέχη στην Ελλάδα είναι γυναίκες (25%, όσο είναι και στην Ολλανδία και την Τσεχία, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο). Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 33%.

Σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.Στην Ελλάδα, παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές στην ΕΕ μεταξύ των ποσοστών των δύο φύλων που έχουν την καθημερινή φροντίδα των παιδιών (95% οι γυναίκες- 53% οι άνδρες, ενώ στην ΕΕ είναι 92% και 68% αντίστοιχα). Το ίδιο (δηλαδή η μέγιστη διαφορά μεταξύ των χωρών της ΕΕ) ισχύει για τις οικιακές εργασίες και το καθημερινό μαγείρεμα, δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται στην Ελλάδα 85% των γυναικών έναντι 16% των ανδρών. Στον αντίποδα βρίσκεται η Σουηδία, όπου με τις οικιακές εργασίες ασχολείται 74% των γυναικών και 56% των ανδρών, ενώ ο μέσος όρος για την ΕΕ ανέρχεται σε 79% για τις γυναίκες και 34% για τους άνδρες.Οι γυναίκες συναναστρέφονται περισσότερο με φίλους από ό,τι οι άνδρες, παρακολουθούν περισσότερες ζωντανές παραστάσεις αλλά λιγότερο κινηματογράφο, επισκέπτονται πολιτιστικούς χώρους περισσότερο από ό,τι οι άνδρες και διαβάζουν περισσότερο. Οι άνδρες υπερτερούν στην παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών δραστηριοτήτων με ποσοστό 29,8% (που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Δανία) έναντι 14,7% για τις γυναίκες.Γυναίκες και άνδρες συμμετέχουν εξίσου σε κοινωνικά δίκτυα στο Ίντερνετ (68%). Όμως, περισσότεροι άνδρες έκαναν διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές (32% έναντι 24% για τις γυναίκες), περισσότεροι, επίσης, διάβασαν ειδήσεις στο διαδίκτυο (88% έναντι 82%) και χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (76% έναντι 73%). Περισσότερες ήταν οι γυναίκες που έκαναν τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου (48% έναντι 45%), ενώ το ίδιο ποσοστό γυναικών και ανδρών (27%) αναζήτησε εργασία μέσω διαδικτύου.Οι δύο από τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου (καρκίνος και καρδιοπάθειες) «χτυπούν» διπλάσιο αριθμό ανδρών από ό,τι γυναικών. Αντίθετα, περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.Στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι νέοι άνδρες μόνοι τους (12,1% του συνόλου) από ό,τι γυναίκες (11,1%), σε αντίθεση με το μέσο όρο της ΕΕ, όπου οι γυναίκες που ζουν μόνες (8,2%) είναι περισσότερες από τους άνδρες (7,8%). Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Σουηδία είναι 42,6% για τους άνδρες και 34,6% για τις γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ