2018-03-17 17:31:12
Φωτογραφία για ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ  ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Βασίλης Δούλης, Συνταγματάρχης Ελεγκτικού ε.α

Λογιστής- Φοροτεχνικός Α' Τάξεως

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ηπείρου 69, ΤΚ:41222, Λάρισα

Τηλ&Fax: 2410 414220, Κιν: 6947046774

e-mail:[email protected]

f: https://www.facebook.com/DoulisVasAccounting?ref=hl

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μας (Διαβάστε ΕΔΩ) σχετικά με την μη υποβολή συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων για τα έτη που αφορά η επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2017, αλλά την επιλογή από την ΑΑΔΕ φορολόγησής τους στο οικείο έτος, έχουμε να προσθέσουμε τα παρακάτω:

·                     Θα έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα μέσω του ετήσιου εκκαθαριστικού σύνταξης, να δούμε το ακριβές ποσό, καθότι το ΓΛΚ ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία ενημέρωσης των συνταξιούχων και καταγραφής του στο ενημερωτικό σύνταξης του μήνα Δεκεμβρίου.


·                     Για να υπολογίσουμε το ακαθάριστο ποσό που θα βαρύνει επιπλέον το ετήσιο εισόδημά μας η παραπάνω επιστροφή, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το καθαρό ποσό που πιστώθηκε στον τραπεζικό μας λογαριασμό (τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για άλλους) επί 1,25. Για το ποσό το οποίο που θα προκύψει, θα φορολογηθούμε.

·                     Η πλειονότητα των συνταξιούχων που το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους κυμαίνεται κάτω από 20.000 ευρώ, θα πληρώσει επιπλέον φόρο  2% (διαφορά του συντελεστή φορολόγησης της πρώτης κλίμακας 22% μείον του συντελεστή παρακράτησης 20%) και επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 2,2%, συνολικά δηλαδή 4,4%.

·                     Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις πάνω από 20.000 ευρώ,  ο φόρος θα είναι μεγαλύτερος, καθότι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 9% (διαφορά του συντελεστή φορολόγησης της δεύτερης κλίμακας 29% μείον του συντελεστή παρακράτησης 20%) και επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 5%, συνολικά δηλαδή 14%.

·                     Αν για παράδειγμα κάποιος έλαβε καθαρό ποσό αναδρομικών 600 ευρώ, το μικτό ποσό είναι 600χ1,25=750. Αν έχει εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 750χ4,4%=33 ευρώ, αν έχει εισόδημα πάνω από 20.000, το μέγιστο που θα καταβάλει θα είναι 750χ14%=105 ευρώ.

·                     Επομένως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ποσά φορολογίας 35% ή 45% που αναφέρθηκαν ως ‘’χαράτσια’’ σε διάφορα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου.

·                     Ένα θέμα που δεν αναφέρθηκε όσο θα έπρεπε, είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος του έτους 2017 με το ποσό των αναδρομικών, θα επηρεάσει αρνητικά τη λήψη ορισμένων επιδομάτων όπως το επίδομα τέκνων, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα και όσων άλλων επιδομάτων εξαρτώνται από το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου.

·                     Συνοψίζοντας, εκτιμούμε ότι για την πλειονότητα, ο επιπλέον φόρος που θα καταβληθεί, αντισταθμίζεται από το κόστος και την ταλαιπωρία υποβολής συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων 5 ετών. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στις συνέπειες που αναφέρθηκαν από την αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος έτους 2017.
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ