2018-03-17 20:25:48
Φωτογραφία για Σύνδρομο Κάπγκρα: Τι είναι και πώς θα το αναγνωρίσουμε;
Tο σύνδρομο του σωσία ή σύνδρομο Capgras αποτελεί μία σπάνια περίπτωση νευρολογικής πάθησης.

Εμφανίζεται σε περιπτώσεις εστιακών επιληπτικών κρίσεων, κυρίως μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή σε περιπτώσεις άνοιας. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική συμπτωματολογία, όπου ο ασθενής κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο πρόσωπο ενός συγγενή που είναι παρών, «βλέπει» κάποιον άλλον, χωρίς να πείθεται για την παραίσθησή του. Το σύνδρομο του σωσία παρουσιάζεται κυρίως στις λυκοφωτικές καταστάσεις και στις ισχυρές κρίσεις του κροταφικού λοβού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια εκτεταμένη νευροψυχιατρική εξέταση με απεικονιστικές μεθόδους και πολύωρο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι άμεσα αναγκαία.

Στο τυπικό σύνδρομο Capgras, που πήρε το όνομα του Γάλλου ψυχιάτρου Ζοζέφ Καπγκρά, ο οποίος έκανε την πρώτη διάγνωσή του το 1923, ο ασθενής νομίζει ότι ο/η σύζυγός του ή ο συγγενής ή ο φίλος του έχει αντικατασταθεί από έναν απατεώνα. Δηλαδή, ένας «ξένος» έχει πάρει τη θέση του συγγενικού ή φιλικού προσώπου.


Στην ατυπική περίπτωση του συνδρόμου, που συνέβη σε έναν 78χρονο Γάλλο (ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος), η αυταπάτη δεν αφορούσε άλλον άνθρωπο, αλλά τον ίδιο τον εαυτό του. Μόνο δύο άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στα ιατρικά χρονικά: Μιας 68χρονης γυναίκας στη Νέα Ζηλανδία το 1968 και μιας 77χρονης το 1989, οι οποίες επίσης έβλεπαν έναν ξένο στον καθρέφτη.

Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν το τυπικό σύνδρομο Capgras, το οποίο έχει ομοιότητες αλλά και διαφορές με την προσωποαγνωσία, μια σχετική νευρολογική πάθηση, στην οποία οι ασθενείς αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα οικεία πρόσωπα. Σύμφωνα με τους Γάλλους γιατρούς, η ατυπική μορφή του συνδρόμου Capgras φαίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη και πιθανότατα οφείλεται σε διπλή βλάβη στα «κυκλώματα» των νευρώνων του εγκεφάλου.

Ο ασθενής μιλούσε με το «σωσία» του, μέχρι και φαγητό του είχε φέρει μπροστά από τον καθρέφτη για να φάει. Όμως σταδιακά προβληματιζόταν επειδή μέσα στο μπάνιο του βρισκόταν συνεχώς ένας ξένος και από ένα σημείο και μετά άρχισε να εκνευρίζεται και να τσακώνεται μαζί του.

Κάποια στιγμή που ο 78χρονος είπε στην κόρη του ότι ο «ξένος» άρχισε να γίνεται πολύ επιθετικός, εκείνη αποφάσισε να τον πάει στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν το πρόβλημά του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, έβλεπε στον καθρέφτη ένα «δίδυμό» του με τα ίδια μαλλιά, τον ίδιο σωματότυπο και τα ίδια χαρακτηριστικά προσώπου, ο οποίος φορούσε τα ίδια ρούχα, μόνο που δεν τον αναγνώριζε ως τον εαυτό του.

Νευρολόγοι και ψυχίατροι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουρ, με επικεφαλής τη δρα Καπουσίν Ντιάρ-Ντετέφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Neurocase», χορήγησαν αντιψυχωσικά και ηρεμιστικά φάρμακα στον ασθενή, ο οποίος δήλωσε ότι, μετά από τρεις μήνες θεραπείας, ο «ξένος» στον καθρέφτη είχε εξαφανιστεί.

Πηγή: flowmagazine.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ