2018-03-18 09:48:36
Φωτογραφία για Μήπως πάσχετε από έλλειψη ασβεστίου; Πώς θα το καταλάβετε;
Τα αποθέματα ασβεστίου που υπάρχουν στο σώμα μας αναλογούν σε ποσοστό 1 – 2% του συνολικού μας βάρους.

Πάνω από το 99% αυτής της ποσότητας ασβεστίου βρίσκεται «αποθηκευμένη» στα οστά και τα δόντια, ενώ η υπόλοιπη βρίσκεται στο αίμα, στους μυς και σε άλλους ιστούς.

Ανεπάρκεια & έλλειψη ασβεστίου

Η ανεπάρκεια και η έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό είναι συνήθως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης D. Η «βιταμίνη του ήλιου» βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιεί και να αποθηκεύει το ασβέστιο που λαμβάνει από τις τροφές. Μπορεί επίσης να οφείλεται και σε  δυσλειτουργίες των παραθυρεοειδών αδένων, τεσσάρων μικρών αδένων του ενδοκρινικού συστήματος που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή και ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Οι βασικότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου στη διατροφή μας είναι:

τα γαλακτοκομικάτο τόφου (προϊόν από γάλα σόγιας)ο σολομόςη βρόμηοι σαρδέλεςτα ρεβίθιαη ρικότατα πράσινα λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι


Συμπτώματα ανεπάρκειας/έλλειψης ασβεστίου

Παρά την τεράστια σημασία του ασβεστίου για τη σκελετική υγεία, η έλλειψή του δεν συνεπάγεται μόνο προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση, αφού το ασβέστιο εμπλέκεται και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς και του μυϊκού συστήματος. Μια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ανάλογα με τη σοβαρότητά της και το ρυθμό της εξέλιξής της.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αποδίδονται στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό:

Συχνοί τραυματισμοί:Η αποδυνάμωση των οστών λόγω των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα τους συχνούς τραυματισμούς, ακόμη και λόγω ήπιας πτώσης ή άλλου μικροατυχήματος. Η οστική μάζα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της στην ηλικία των 30 ετών περίπου και μετά την ηλικία αυτή σταδιακά μειώνεται. Η επάρκεια ασβεστίου στο αίμα είναι απαραίτητη ώστε να μη «διαρρέει» το μέταλλο από τα οστά.Κράμπες: Η χρόνια έλλειψη ασβεστίου οδηγεί συχνά σε δυσλειτουργίες του μυϊκού συστήματος, προκαλώντας αυξημένη ευαισθησία, ακούσιους σπασμούς και πόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η καλή κινητικότητα των μυών.

Ανεβασμένη πίεση:Η έλλειψη ασβεστίου είναι μια σπάνια αλλά πιθανή αιτία πίσω από την υπέρταση. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μέτρο πρόληψης της υπέρτασης.Νευρολογικά συμπτώματα: Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου οδηγούν στη λεγόμενη νευρομυϊκή ευερεθιστότητα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, κυρίως γύρω από το στόμα και στα ακροδάχτυλα. Μια σοβαρή έλλειψη ασβεστίου προκαλεί εντονότερα νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι ανεξέλεγκτοι σπασμοί.Καρδιαγγειακά συμπτώματα: Το ασβέστιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς, δηλαδή στην αποστολή σημάτων προς τους μυς της καρδιάς ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι, μια έλλειψη του μετάλλου μπορεί να διαταράξει τον καρδιακό παλμό, προκαλώντας αρρυθμίες.

Πηγή: onmed.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ