2018-03-18 20:56:05
Φωτογραφία για Amber Alert για Καμμένο στο Πεντάγωνο
■ Ενώ στην Αθήνα προσπαθούσαν να χειριστούν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο YEΘΑ προτίμησε να λείπει για 9 ημέρες στο εξωτερικό. 

■ Ερωτήματα προκαλεί καθυστερημέ­νη ενημέρωση του ΝΑΤΟ - Διορθωτική δήλωση από τον υπουργό Άμυνας περί «φυλάκισης» αντί «ομηρίας» των δύο στρατιωτικών. 

Η επίσημη απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές και η προτροπή του να επιλυθεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αποτελούν ράπισμα σε όσους πίστευαν (και πιστεύουν) ότι η καθυστερημένη «δι­εθνοποίηση» του θέματος στη Συμμαχία θα είχε κάποιο ουσιαστικό απο­τέλεσμα. 

Θυμίζουμε ότι στις 6 Μαρτίου επιχειρήθηκε (με έξι ημέρες καθυστέρηση) η επίσημη ενημέρωση σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά το πέρας της συνόδου ομολόγων του της Ε.Ε., εξέθεσε το περιστατικό και στην αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμέλερ. Όμως, η τελευταία βρισκόταν επί τριήμερο στην Ελλάδα, την 1η Μαρτίου το πρωί -προτού συμβεί το συμβάν στον Έβρο-, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον υπουργό όσο και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, στο υπουργείο, ενώ τις άλλες δύο ημέρες συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπως και ο κ. Αποστολάκης. 


Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύ­λογο. Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση άφησε τόσες ημέρες και δεν ενημέρω­σε το ΝΑΤΟ όσο ήταν στην Ελλάδα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Συμμαχίας και το έκανε έπειτα από 5 ολόκληρες ημέρες, στις Βρυξέλλες; 

Στις 13 Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ξεκαθάρισε πως «πρόκει­ται για ένα ζήτημα το οποίο πρέ­πει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», παραπέμποντας το θέμα των στρατιωτικών μας σε διμερές επίπεδο. Την ίδια ώρα σημειώθηκε διάσταση απόψεων για το περιστατικό αυτό καθεαυτό, μεταξύ των Π. Καμμένου και Φ. Κουβέλη και. κατ’ επέκταση, μεταξύ ΑΝ.ΕΛ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι ότι στις 9 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ευρισκόμενος στο Βουκουρέστι για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ενώπι­ον του Ρουμάνου ομολόγου του, του οποίου ζήτησε τη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: «Αυτήν τη στιγμή στις τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους...». Επίσης, στις 9 Μαρτίου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θα­νατηφόρο συμβάν με την Τουρκία», επαναλαμβάνοντας τα περί «ομηρίας» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στις 11 Μαρτίου, από την Κύπρο όπου μετέβη, μιλώντας στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πά­φου, αναφέρθηκε κατά λέξη στο «τε­λευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών...». 

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης, ως έμπειρος νομικός, ήταν πολύ πιο προ­σεκτικός. Στις 4 Μαρτίου, μιλώντας στην κρατική ΕΡΤ, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία φέρε­ται ότι αφορά τη διέλευση σε τουρκικό έδαφος δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας». 

Στην Ορεστιάδα, στις 13 Μαρτί­ου, μετά το πέρας της συναντήσεώς του με τους γονείς των δύο στρατι­ωτικών μας, αναφερόμενος στο πε­ριστατικό, σημείωσε ότι «το μεθορι­ακό επεισόδιο αφορά ενδεχομένως ένα αδίκημα το οποίο, εάν έχει τελεστεί, έχει τελεστεί χωρίς δόλο, χωρίς πρόθεση και, κατά συνέπεια, πρέπει να οδηγηθεί η κρίση του δικαστηρίου στην απαλλαγή των δύο στελεχών μας, των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο αναφορικά με το συγκεκριμένο αυτό γεγονός». Την επομένη, 14 Μαρτίου, ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «άδειασε» τον Π. Καμμένο για όσα περί «ομηρίας» των Ελλήνων στρατιωτικών έλεγε το προηγούμενο διάστημα, χαρακτηρίζοντας ως «υπερτροφικό τον λόγο για ομηρία» και προσθέτοντας ότι «δεν υπηρετεί εκείνο που διεκδικείται από την ελληνική πλευρά». 

Γεγονός, πάντως, είναι ότι, ενώ στην Αθήνα προσπαθούσαν να χειριστούν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προτίμησε να λείπει για 9 ημέρες στο εξωτερικό, προκαλώντας απορία, ενώ, μετά την τελευταία, «διορθωτική» δήλωσή του στην Κύπρο, περί «φυλακίσεώς» τους, έχει σταματήσει κάθε άλλη δήλωση για τους δύο Έλληνες λες και του έχει επιβληθεί κάποιου είδους «πρωθυπουργικό εμπάργκο». 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected] 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-17/03/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ