2018-03-19 18:06:58
Φωτογραφία για Ηλεία: Οδοιπορικό στο Άνω Σαμικό – «Δώστε κίνητρα να μείνουν οι νέοι στο χωριό»!
Κίνητρα και στήριξη αναζητούν από την πολιτεία οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας  Άνω Σαμικού του δήμου Ανδρίτσαινας Κρέστενας , για να μπορέσουν να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στο χωριό. Άνθρωποι που επιθυμούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους, αλλά αναγκάζονται σταδιακά να τον εγκαταλείψουν αναζητώντας την τύχη τους αλλού, αφού δεν υπάρχει μέλλον. Το Αν. Σαμικό (το χωριό του διεθνή παίκτη της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ Παναγιώτη Βασιλόπουλου),   βρίσκεται σε μία προνομιακή θέση και είναι πραγματικά ένα χωριό που το στηρίζουν οι άνθρωποί του και αυτό φαίνεται και από την εικόνα του. Πλέον έχουν απομείνει εκεί γύρω στους 200 κατοίκους , υπάρχουν όμως ακόμη νέοι άνθρωποι, ωστόσο σταδιακά ένας- ένας εγκαταλείπει αφού απουσιάζουν τα στοιχειώδη που θα δώσουν ώθηση να συνεχίσουν εκεί την ζωή τους.

Χωρίς υποδομές

Οι περισσότεροι κάτοικοι τώρα πλέον, ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, ωστόσο η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη και όταν δεν υπάρχουν ούτε προσβάσιμοι δρόμοι για να φθάσουν στις περιουσίες τους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν θα μείνουν επ’ άπειρον για να το παλεύουν χωρίς να υπάρχει προοπτική
. Οι περισσότεροι νέοι που έχουν απομείνει , παραμένουν ανύπαντροι, αφού δεν μπορούν να προγραμματίσουν το αύριο, ελέω και της οικονομικής κρίσης που έχει ανατρέψει τα πάντα τα τελευταία χρόνια. Το χωριό παίρνει πλέον ζωή μόνο τα καλοκαίρια όταν κατεβαίνουν οι ετεροδημότες και αλλάζει λίγο η εικόνα. Κάποτε όμως ήταν «παράδεισος» , καθώς 100 και πλέον  Σαμικαίοι , ήταν ναυτικοί, και άλλοι τόσοι εργάζονταν σε  επαγγέλματα συναφή με την οικοδομή!  Τα τρία καφενεία και το ένα μπακάλικο που έχουν απομείνει, απλώς φυτοζωούν αφού σε καθημερινή βάση οι θαμώνες τους δεν ξεπερνούν τα πέντε άτομα και οι κουβέντες αναλώνονται στα ίδια και τα ίδια. Το δημοτικό σχολείο έκλεισε εδώ και χρόνια, και τα παιδάκια που έχουν απομείνει στο χωριό πηγαίνουν στο σχολείο  του Καλλικώμου, με το σχολικό λεωφορείο!

Ο  δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος «ΣΑΜΙΚΑΙΩΝ – ΓΗ»

Μπορεί  πλέον στο Αν. Σαμικό να μην υπάρχει  η ιστορική Δόξα Σαμικού, και τα παιδιά του χωριού να παίζουν μπάλα στο προαύλιο του Δημ. Σχολείου, όμως  στο κλειστό εδώ και χρόνια σχολείο, δραστηριοποιείται πλέον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωριού, «ΣΑΜΙΚΑΙΩΝ – ΓΗ»!
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ