2018-03-20 00:36:46
Φωτογραφία για Υγιεινό ψωμί χρώματος μωβ
Κι αν έχουν δει τα μάτια μου, μα έχουν πολλά ακόμα! Ό,τι πιο σικάτο και υγιεινό έφτιαξε ο επιστήμονας Zhou Weibiao στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Το μωβ ψωμί που θα δείτε αποτελεί τον καλύτερό μας σύμμαχο στις προσπάθειες όλων μας για μια πιο υγιεινή διατροφή, κάνοντας την διαφορά ανάμεσα σε όσα γνωρίζουμε και καταναλώνουμε χρόνια τώρα. Ας δούμε μαζί το γιατί.

Πέρα από το χρώμα του, διαφέρει με τα υπόλοιπα και ως προς τα εξής:

Χρειάζεται 20% λιγότερο χρόνο για να το χωνέψει ο οργανισμός σας, οπό ότι τα υπόλοιπα ψωμιά.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ενώ το 80% των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του διατηρείται ακόμα κι όταν ψήνεται στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Και κατασκευάζετε από φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Όλα οφείλονται στη χημική αντίδραση που κάνουν τα ένζυμα του αμύλου  με την ανθοκυανίνη (μία ουσία που συναντάμε στο μαύρο ρύζι, στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως στα σταφύλια και στις γλυκοπατάτες). Χάρη αυτής της αντίδρασης έχουμε αυτό το όμορφο μωβ χρώμα.


Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθοκυανίνη, βοηθά επίσης στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευρολογικών ασθενειών και καρκίνου, συντελεί στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ μπορεί να αναστείλει τα πεπτικά ένζυμα και να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.  Έτσι το μωβ ψωμί αναμένεται να γίνει ένα superfood και να αποτελέσει μια υγιεινή εναλλακτική για τους διαβητικούς.

«Η πρόκληση ήταν να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να αλλάξουμε τη σύνθεση του ψωμιού χωρίς όμως να αλλοιώσουμε την αφράτη του υφή που αρέσει στους περισσότερους», λέει ο Weibiao. «Ωστόσο, παρά την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, η γνώση της χρήσης της ανθοκυανίνης ως πρόσθετο σε τρόφιμα είναι ακόμα περιορισμένη. Το συγκεκριμένο ψωμί μπορεί να είναι πιο υγιεινό, όμως η θερμιδική του αξία είναι ισότιμη με του κλασικού ψωμιού. Εξάλλου, η κεντρική ιδέα είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα απελευθέρωσης της ενέργειας με σκοπό να αξιοποιούνται οι θερμίδες από τον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο κατασκευαστής του, που εργαζόταν 10 χρόνια για την δημιουργία του.

Ακόμα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Για την γεύση του δεν γίνεται πουθενά λόγος. Περιμένουμε όμως και καθώς φαίνεται, δεν θα αργήσει η μέρα που θα το δούμε να κυκλοφορεί στην αγορά!
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ