2018-03-20 07:57:11
Φωτογραφία για Κύπρος: Στο περίμενε επτά χρόνια για τίτλους ιδιοκτησίας
Με ρυθμούς χελώνας γίνεται η έκδοση νέων τίτλων ιδιοκτησίας και βασικό εμπόδιο για την Κομισιόν η άνιση ικανότητα των δήμων να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν περίπου 7 χρόνια για τη διεκπεραίωση όλων των τίτλων ιδιοκτησίας που εκκρεμούν αναφέρει η Κομισιόν (το Σεπτέμβριο του 2017 εκκρεμούσαν περίπου 28. 000 τίτλοι ιδιοκτησίας). Ωστόσο όπως σημειώνει η έκθεση, το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε μέτρα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, ιδίως μέσω τεχνικής βοήθειας από την Επιτροπή.

Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση της έκδοσης και μεταβίβασης των τίτλων ιδιοκτησίας σε περίπτωση ήσσονος σημασίας παραβάσεων των όρων δόμησης. Το βασικό εμπόδιο όσον αφορά την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας φαίνεται να είναι η άνιση ικανότητα των δήμων να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ειδικότερα όσον αφορά την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών έγκρισης.


Σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαντικός αριθμός αγοραστών ακινήτων δεν έχουν ακόμη λάβει τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, παρότι έχουν καταβάλει στο ακέραιο την τιμή αγοράς. Η θέσπιση του νόμου περί παλαιών υποθέσεων (για πωλήσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2014) δημιούργησε μια σχετική δυναμική.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017, είχαν υποβληθεί συνολικά 14. 628 αιτήσεις σε σχέση με τέτοιες υποθέσεις. Σε απάντηση των αιτήσεων αυτών, εκδόθηκαν 6.683 τίτλοι ιδιοκτησίας και πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 3.000 μεταβιβάσεις τίτλων.

Η πρόοδος αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις συνεχείς προσπάθειες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, της κατάρτισης και της έκδοσης εγχειριδίου που εστάλη σε όλο το σχετικό προσωπικό.

Εν αναμονή της τελικής απόφασης ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου, οι Αρχές θα συνεχίσουν να τον εφαρμόζουν, παρόλο που εξετάζονται τροπολογίες.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη καταρτιστεί ένα αξιόπιστο νέο σύστημα για τη μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας στο μέλλον. Κατά γενική συμφωνία, το σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι αγοραστές οι οποίοι καταβάλλουν στο ακέραιο το τίμημα αγοράς πρέπει να αποκτούν τους τίτλους γρήγορα και απαγορεύεται να τους αποποιηθούν (π.χ. για να αποφύγουν την καταβολή ληξιπρόθεσμων φόρων). Η πρόοδος στο θέμα αυτό είναι αργή λόγω του πολιτικώς ευαίσθητου χαρακτήρα του, αλλά οι Αρχές παραμένουν αποφασισμένες να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο κατά τους προσεχείς μήνες.

Κατά γενική συμφωνία αναφέρει η Κομισιόν, το σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι αγοραστές οι οποίοι καταβάλλουν στο ακέραιο το τίμημα αγοράς πρέπει να αποκτούν τους τίτλους γρήγορα και απαγορεύεται να τους αποποιηθούν (π.χ. για να αποφύγουν την καταβολή ληξιπρόθεσμων φόρων).

Η πρόοδος στο θέμα αυτό είναι αργή λόγω του πολιτικώς ευαίσθητου χαρακτήρα του, αλλά οι Αρχές παραμένουν αποφασισμένες να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο κατά τους προσεχείς μήνες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ