2018-03-21 07:34:40
Φωτογραφία για Στις προτεραιότητες η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16
Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 συζητήθηκε  μεταξύ πολλών άλλων , στην συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένο, κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον αμερικανό πρέσβη στην Ανδραβίδα, κατά την διάρκεια της αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018».  Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες και να υλοποιηθεί το συντομότερο η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, χωρίς όμως πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Πρόκειται για ένα  επείγον ζήτημα, όπως το αξιολογεί η Πολεμική Αεροπορία, που έχει παγώσει, λόγω των υπερβολικών οικονομικών αξιώσεων της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας.

Η αρχική πρόταση των αμερικανών ήταν 1,6 δισεκ. ευρώ,  ένα(1)  δισεκ. ευρώ προκαταβολή μέχρι το 2020 και αναβάθμιση 76 αεροσκαφών
. Η νέα βελτιωμένη πρόταση που παρουσίασαν τα στελέχη της Lockheed Martin, αφορά την   αναβάθμιση και τον   εκσυγχρονισμού 85  μαχητικών αεροσκαφών F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη πρόταση είναι 1,4 δισεκ ευρώ,  προκαταβολή 750 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια, δηλαδή 250 εκατ. το χρόνο (2019, 2020 και 2021) και τα υπόλοιπα 750  εκατομ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Όμως και αυτή η βελτιωμένη πρόταση,  υπερβαίνει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πρόταση του ΥΠΕΘΑ είναι, το κόστος του προγράμματος να μην υπερβεί σε καμιά περίπτωση το  1,1 δισεκ. ευρώ,  χωρίς προκαταβολή και αποπληρωμή σε 10 χρόνια. Επίσης ελληνική πλευρά επιμένει   οι εργασίες αναβάθμισης ακόμη και των ηλεκτρονικών συστημάτων και αντικατάστασης του ραντάρ των F-16 θα πρέπει να γίνουν στην ΕΑΒ. Και ότι το  2026 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός και των 85 αεροσκαφών F-16. Αναμένεται και νέα βέλτιστη πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας, που θα προσεγγίζει το ποσό των 1,1 δισεκ. ευρώ που έχει θέσει ως οροφή το ΚΥΣΕΑ με απόφασή του.

Χρήστος Καπούτσης

ΠΗΓΗ: http://www.athina984.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ