2018-03-22 13:52:59
Φωτογραφία για ΙΣΛάρισας: Οικονομική κατάρρευση από την εφαρμογή του clawback
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 

ΛΑΡΙΣΑ 22-3-2018 «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» 

Ν.Π.Δ.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οικονομική κατάρρευση από την εφαρμογή του clawback 

Μετά την δημοσιοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ του clawback του Α΄Εξαμήνου του 2017, που είναι καταστροφικό για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, ειδικότερα δε για τα υπερηχογραφήματα, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η εκτίμηση του Συλλόγου μας για πλήρη κατάργησή του (Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Λ. 12-3-2018), μάλιστα από έναν Πλεονασματικό ΕΟΠΥΥ (534 εκατ. ευρώ).

Τα παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα, μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας: τα υπερηχογραφήματα των Καρδιολόγων υπόκεινται σε clawback 48,38%, στους Ακτινολόγους επίσης τα υπερηχογραφήματα αγγίζουν το τραγικό 49% clawback, στο οποίο αν προστεθεί 20% rebate και 15-17% του εκτελούντος γιατρού, συν 15-20% αναλώσιμα και λοιπά έξοδα, καταλήγουμε ότι ο ακτινοδιαγνώστης καλείται να εκτελέσει υπέρηχο με ζημιά (!!!), οι δε λοιπές εξετάσεις και πράξεις έχουν clawback 35,15%


Όλα τα παραπάνω είναι αποτρεπτικά της βιωσιμότητας των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, καθώς και των μικρομεσαίων εργαστηρίων, εξυπηρετούν αποκλειστικά συμφέροντα ομίλων και funds ενώ ενισχύουν την μετανάστευση.

Ο περιορισμός της άσκοπης χρήσης των ιδιωτών παρόχων και ο εξορθολογισμός των δαπανών δεν γίνεται με οριζόντια μέτρα, αλλά με ηπιότερα, όπως η πιστή εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η καθιέρωση PIN ασθενούς κ.λπ. Κυρίως όμως με την ορθή ενημέρωση και συνεργασία των γιατρών.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση των μελών μας, ζητάμε την απόσυρση του clawback της συγκεκριμένης περιόδου και την άμεση κατάργησή του, με παράλληλη ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, από τα θηριώδη πλεονάσματά του.

ΓΙΑ ΤΟΝ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ