2018-03-23 12:40:50
Φωτογραφία για Ο συστηματικός στραγγαλισμός των ΜΜΕ στην Τουρκία
 

Τη χαριστική βολή στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία δίνει η συμφωνία μαμούθ για μεταβίβαση του Ομίλου Dogan στη Demiroren Holding. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε σύνολο 29 εφημερίδων οι 21 βρίσκονται υπό τον έλεγχο εταιρειών που στηρίζουν τον Ερντογάν, σύμφωνα με την αριστερή εφημερίδα Birgun.

Η συμφωνία πώλησης του Ομίλου Dogan αγγίζει το ποσό των 1,2 δισ. δολαρίων και μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει το Πρακτορείο Ειδήσεων Dogan (DHA), την Hürriyet, την Posta Fanatik, τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Dogan και την εταιρεία διανομής, τα δυο τηλεοπτικά δίκτυα CNN Türk και Kanal D και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμετάδοσης D-Smart.

Τα μέσα του ομίλου Dogan, ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φιλικά προς τη Ρεπουμπλικανική αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας.


Με τη συμφωνία να θεωρείται δεδομένη, πλέον απομένουν οι επίσημες ανακοινώσεις που θα γνωστοποιούν πως περνούν στα χέρια του μεγαλοεπιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν.

Ο Ντεμιρορέν, δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, ενώ είναι και πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Να σημειώσουμε πως στην Demirören Holding ανήκουν και οι εφημερίδες «Milliyet» και «Vatan» που στο παρελθόν βρισκόντουσαν υπό τον έλεγχο του ομίλου Dogan όμως πουλήθηκαν το 2009 όταν επιβλήθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία πρόστιμο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φοροαποφυγή.

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Τύπο

Αν ολοκληρωθεί αυτή η εξαγορά, θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των υπέρμαχων της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ολοένα και αυξάνονται οι πιέσεις εναντίον των Μέσων στη χώρα υπό την προεδρία του Ερντογάν, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Φωνές

«Η διαδικασία συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης σε ένα χέρι σύμφωνα με το μοντέλο Πούτιν, ολοκληρώθηκε. Με αυτή την τεράστια εξαγορά, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Hurriyet, η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται υπό τον άμεσο πολιτικό έλεγχο του προέδρου Ερντογάν» έγραψε στο Twitter ο βετεράνος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ. Ο Γκιουρσέλ βγήκε πέρσι από την φυλακή, μετά από 11 μήνες κράτησης, και ακόμα δεν έχει ξεμπερδέψει με τις δικαστικές αρχές αφού αντιμετωπίζει κατηγορίες για «στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

Από την πλευρά του ο Άντριου Φίνκελ, βετεράνος σχολιαστής της κατάστασης στην Τουρκία και συγγραφέας του βιβλίου: «Τουρκία: όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι», σχολίασε ότι η εξαγορά αυτή σηματοδοτεί «την αυξανόμενη μονοπώληση της γνώμης».

«Σε στενοχώρησα, αφεντικό;»

Χαρακτηριστική περίπτωση των σχέσεων Ερντογάν και Demiroren Holding είναι όταν το 2014 είχε διαρρεύσει τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του επικεφαλής του Ομίλου Ερντογάν Ντεμιρόρεν, ο οποίος προσπαθούσε να δικαιολογηθεί σε άρθρο που είχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα του Ομίλου του, την Milliyet.

«Σε στενοχώρησα αφεντικό;;» ακούγεται να ρωτάει με μεγάλη αγωνία ο επιχειρηματίας τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος τον μάλωνε για την διαρροή πληροφοριών στην Milliyet που αφορούσαν συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών και στελεχών του PKK. Ο Ντεμιρόρεν ακούγεται να κλαίει στο τηλέφωνο και να υπόσχεται στο «αφεντικό» πρόεδρο της χώρας ότι θα βρει άμεσα τον υπεύθυνο της διαρροής.

«Όπου δεν πίπτει λόγος...»

Με τα φιλοκυβερνητικά Μέσα στην Τουρκία να πληθαίνουν, εξαίρεση αποτελεί η εφημερίδα Cumhuriyet. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φιμώσει τη φωνή της όμως ο ιδιοκτήτης, ο διευθυντής σύνταξης και πολλοί δημοσιογράφοι της βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης και κρατούνται με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» δράσης.

Οι πιέσεις στον Τύπο

Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, τον Ιανουάριο του 2018 βρίσκονταν στη φυλακή 154 δημοσιογράφοι. Με φυλακισμένους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης να κλείνουν, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τις πιέσεις που δέχεται ο Τύπος στην Τουρκία. Η χώρα βρίσκεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 στην κατάταξη που αφορά την ελευθερία του Τύπου και την οποία καταρτίζουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

http://www.efsyn.gr/arthro/o-systimatikos-straggalismos-ton-mme-stin-toyrkia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ