2018-03-23 23:25:58
Φωτογραφία για NGC 253: Ένα λαμπερά σκονισμένο Αστέρι του Διαστήματος
Το γυαλιστερό NGC 253 είναι ένας από τους φωτεινότερους ορατούς σπειροειδείς γαλαξίες  αλλά και ένας από τους πιο δύσκολους.

Κάποιοι το αποκαλούν Γαλαξίας Ασημένιου Δολαρίου λόγω της εμφάνισής του σε μικρά τηλεσκόπια ή απλώς στον Γαλαξία Γλυπτών για τη θέση του μέσα στα όρια του νότιου αστερισμού Γλύπτη.

Ανακαλύφθηκε το 1783 από μαθηματικό και αστρονόμο Caroline Herschel, στο σκονισμένο σύμπαν που βρίσκεται μόλις 10 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Σε απόσταση περίπου 70 χιλιάδες έτη φωτός, το NGC 253 είναι το μεγαλύτερο μέλος της Ομάδας Γλυπτών, το πλησιέστερο στη δική μας Τοπική Ομάδα των γαλαξιών.

Εκτός από τις σπειροειδείς λωρίδες σκόνης, φαίνεται ότι οι κοιλότητες της σκόνης ανεβαίνουν από έναν γαλαξιακό δίσκο με νευρώσεις των νεαρών συστάδων αστέρων και των περιοχών σχηματισμού αστεριών σε αυτή την έντονη έγχρωμη εικόνα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε σκόνη συντελεί στην εντυπωσιακή όψη του αστεριού, κερδίζοντας το NGC 253 την ονομασία ενός γαλαξία με αστέρι.

Το NGC 253 είναι επίσης γνωστό ως μια ισχυρή πηγή υψηλής ακτινοβολίας ακτίνων Χ και ακτίνων γάμμα, πιθανώς λόγω μαζικών μαύρων οπών κοντά στο κέντρο του γαλαξία.

Κάντε ένα ταξίδι μέσω του εξωγαλακτικού χώρου σε αυτή τη σύντομη πλοήγηση βίντεο του NGC 253.
anatakti
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ