2018-03-24 08:08:12
Φωτογραφία για AKEΛ: Πρόταση νόμου για κατάργηση των τετράμηνων εξετάσεων
Πρόταση νόμου, με την οποία ζητά την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, θα καταθέσει σήμερα το πρωί στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Στόχος, είναι να τροποποιηθούν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων και να μην εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες εξετάσεις, καθώς -όπως επανειλημμένως έχουν εκφράσει οι βουλευτές του ΑΚΕΛ- θα μετατρέψουν το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο που θα εκτοξεύσει το άγχος των παιδιών και την παραπαιδεία, στα ύψη.

Υπενθυμίζεται ότι ενάντια στις συγκεκριμένες εξετάσεις καθώς στην πρόταση του Υπουργού Παιδείας, έχει τοποθετηθεί το 76% των καθηγητών καθώς και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ. Κατά των εξετάσεων έχουν ταχθεί επίσης οι μαθητές, ενώ χθες το βράδυ συνάντηση πραγματοποίησαν και οι οργανωμένοι γονείς, για να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν. 

Συγκεκριμένα, στην πρόταση νόμου που θα καταθέσουν οι βουλευτές, Γιώργος Λουκαΐδης, Γιώργος Κ
. Γεωργίου, Αντρέας Καυκαλιάς και Γιώργος Τ. Γεωργίου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ, αναφέρεται ότι ανεξάρτητα με όσα διαλαμβάνονται στον νόμο και στους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο νόμο ισχύουν τα ακόλουθα: α) Στο τέλος του Α’ τετραμήνου της σχολικής χρονιάς δεν θα πραγματοποιούνται προαγωγικές εξετάσεις, και όπου αυτές προβλέπονται καταργούνται. β) Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στο τέλος του Β΄ τετραμήνου της σχολικής χρονιάς.

Όπως αιτιολογείται, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων στο τέλος του Α’ τετραμήνου στα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης, ώστε να διενεργούνται  εξετάσεις μόνο στο τέλος του Β΄τετραμήνου. Ειδικότερα, η κατάργηση αυτή θα είναι προς όφελος των μαθητών, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε φροντιστηριακά μαθήματα και να ενισχύουν περαιτέρω την παραπαιδεία. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα συμβάλει θετικά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία δεν θα διακόπτεται για να παρεμβάλλονται οι εξετάσεις.  Επιπρόσθετα με τη ρύθμιση αυτή θα εξυπηρετείται καλύτερα ο ευρύτερος ρόλος και σκοπός των σχολείων, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται πως σχετικά με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, η ΟΕΛΜΕΚ πραγματοποίησε δημοψήφισμα, στις 22 Φεβρουαρίου, με το 75,66% των καθηγητών να απαντά «Όχι» στην ερώτηση: «Είστε υπέρ των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων;». Δύο εβδομάδες μετά, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, ανταποκρίθηκε στο μήνυμα των εκπαιδευτικών, καταθέτοντας εγγράφως πρόταση με ρυθμίσεις για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Ανάμεσα στις πρόνοιες, η μείωση της ύλης και η κατάργηση των απροειδοποίητων διαγωνισμάτων. Σκοπός να ξεκινήσει από σήμερα ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, στις 14 Μαρτίου οι μαθητές από τις Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Λευκωσίας - Κερύνειας, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου παρέδωσαν 5.000 υπογραφές κατά των εν λόγω εξετάσεων. Μια μέρα αργότερα, 15/3, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ απέρριψε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ