2018-03-25 20:01:31
Φωτογραφία για Προτάσεις της υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας της Αττικής
Διαβάστε την τοποθέτηση τής Ιωάννας Τσούπρα,  Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου, υπεύθυνης για την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Αττικής: Με αφορμή την ανακοίνωση του

εκδόθηκε από την Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με τον "Ορισμό πυροσβεστικών υπαλλήλων ως συνδέσμων του Πυροσβεστικού Σώματος στις Αυτοτελείς Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών" και η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο σας στις 22/03/18, θα ήθελε να εκφράσω τις σκέψεις μου, έχοντας αποκτήσει μια εμπειρία 3,5 ετών, ως Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Αττικής.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση συμβάντων κατά την αντιπυρική περίοδο ρυθμίζονται μέσω των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών (ΣΟΠΠ) Ενοτήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3013/2002, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 4249/14.


Επιπροσθέτως ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των ΣΟΠΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα αναφέρονται στην υπ' αριθ. 7575/18-10-2016 (ΑΔΑ: 6ΖΞΖ465ΦΘΕ-ΚΜΤ) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στην οποία καθορίζονται ρητά τα τακτικά μέλη του συγκεκριμένου οργάνου. Τα οποία είναι εκτός του Αντιπεριφερειάρχη, δυο μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ), ο Στρατιωτικός Διοικητής της περιοχής, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφερειακής Ενότητας και μεταξύ άλλων και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τα τελευταία έτη σε όλα τα ΣΟΠΠ που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών ή Υπηρεσιών που βρίσκονται στα χωρικά όρια της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Άρα, όπως καταλαβαίνεται υπάρχει πλήρη αντιπροσώπευση των φορέων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τέλος, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και την δράση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο ανά φορέα (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία, Περιφέρεια, Δήμοι κλπ) αυτά περιγράφονται λεπτομερώς σε εγκύκλιο που εκδίδεται κάθε χρόνο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να τονίσω ότι με την εφαρμογή του Ν.4249/14 (άρθρο 92), στην έδρα της κάθε Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης θα έπρεπε να ιδρυθεί Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.) το οποίο μεταξύ άλλων θα στελεχώνεται, εκτός από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, και από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στο νομό Αττικής ως ΠΕ.Κ.Ε. έχει οριστεί το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ 199) του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής έχει απευθύνει αίτημα προς το ΕΣΚΕ 199 για την παρουσία στελεχών της, σε περίπτωση που απαιτηθεί προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των ενεργειών και δυνάμεων που βρίσκονται στο πεδίο προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πυρκαγιές.

Θεωρώ, ότι οι ενέργειες που γίνονται με βάση τα αναφερόμενα στην νομοθεσία, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να σπαταλάμε ανθρώπινο δυναμικό για αρμοδιότητες που ασκούνται μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με την νομοθεσία επιτυχώς, από φορείς όπως είναι η Περιφέρεια, οι Δήμοι κλπ.

Αυτά που χρειάζεται να επιλυθούν, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται πριν και μετά από φυσικές καταστροφές, είναι:

Να λειτουργήσουν τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.) στην έδρα της κάθε Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης

Να λειτουργήσει η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (όπως αναφέρεται στον Ν. 4249/14), που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κατάλληλη εκπαίδευση (με βάση Ευρωπαϊκά πρότυπα) τόσο του προσωπικού των ΟΤΑ Α' και Β΄ Βαθμού, που απασχολείται στις μονάδες Πολιτικής Προστασίας, όσο και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στις εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο μητρώο της ΓΓΠΠ,

Να υπάρξει χρηματοδότηση και των περιφερειών από το ΥΠΕΣ για την Πολιτική Προστασία, όπως γίνεται με τους δήμους,

Να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε η χρηματοδότηση που δίδεται στους Δήμους για την πυροπροστασία, να γίνει χρηματοδότηση για την πολιτική προστασία (να καλύπτει όλο το φάσμα των καταστροφών π.χ. πλημμύρες, φωτιές, χιόνια),

Να γίνει απλούστευση του νομικού πλαισίου χρηματοδότησης μέσω προγραμματικών συμβάσεων με δασαρχεία, πυροσβεστική κλπ προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν

Να μετατραπούν οι τρίμηνες συμβάσεις εκτάκτων αναγκών στους Δήμους σε 5μηνες όσο διαρκεί δηλαδή η αντιπυρική περίοδος και να υπάρξει η πρόσληψη κατ΄ εξαίρεση μόνιμου προσωπικού για την πολίτικη προστασία.   

Να πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών,

Να ασφαλιστούν οι εθελοντές για περιπτώσεις ατυχήματος κατά το συμβάν

Να μηδενιστούν τα τέλη κυκλοφορίας για τα εθελοντικά οχήματα των εθελοντικών οργανώσεων,

Να χρηματοδοτηθούν οι εθελοντικές Οργανώσεις του μητρώου την ΓΓΠΠ από τον προϋπολογισμό της,

Να τροποποιηθεί το νομοθετικού πλαισίου (απλούστευση διαδικασιών) για την χρηματοδότηση των αναγκών των εθελοντικών οργανώσεων από τους Δήμους,

Να απαλλαγούν από τη σύνταξη μηχανολογικών μελετών τα εθελοντικά οχήματα για την έκδοση πινακίδων, όταν ή πρώτη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος είναι πυροσβεστικό όχημα.

                                                                                                                Με εκτίμηση

                                                                                                     Ιωάννα Τσούπρα

         
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ